Προέλευση: Το γαϊτανάκι, ήρθε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και εναρμονίστηκε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα. Η λέξη «γαϊτανάκι» αποτελεί υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα.
Πως χορεύεται; Για τον χορό χρειάζονται δεκατρία άτομα. Ο ένας κρατά τον στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες (γαϊτάνια) διαφορετικού χρώματος. Δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του και έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Αφού τυλιχτούν όλες οι κορδέλες στο κοντάρι, η φορά του χορού αντιστρέφεται. Ο χορός ολοκληρώνεται όταν ξετυλιχτούν τα γαϊτάνια.
Τι συμβολίζει; Δώδεκα χορευτές: συμβολίζουν τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Το γαϊτανάκι είναι μια παραδοσιακή γιορτή αγροτικών κυρίως περιοχών και συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας. Κυκλικός χορός: συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.
Πηγή: www.tovima.gr (με αλλαγές)
Φανταστικό άρθρο!!! Καλογραμμένο με εμπλουτισμένο λεξιλόγιο!!