Λιονέλ Μέσι

      Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι (Lionel Andrés Messi Cuccittini, γεννηθείς στις 24 Ιουνίου 1987), γνωστός και ως Λέο Μέσι, είναι Αργεντινός διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός για την Paris Saint Germain (PSG) και την Εθνική Αργεντινής. Θεωρείται ευρέως ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα και ένας από τους καλύτερους του αθλήματος όλων των εποχών (Greatest Of All Time).

     Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής, ο μικρός Λίο μεγάλωσε σε μια φτωχική οικογένεια καθώς ο πατέρας του ήταν εργάτης, ενώ η μητέρα του οικιακή βοηθός.

 «Έπαιζα με τα ξαδέλφια μου ποδόσφαιρο και μια φορά που έλειπε ένας παίκτης από την τοπική ομάδα, ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα σε αγώνα. Η γιαγιά μου ήξερε τον προπονητή και του είπε πως θα με φέρει να παίξω. Ο προπονητής της είπε ότι είναι τρελή γιατί ήμουν πολύ μικρός. Η γιαγιά μου επέμενε και έπαιξα. Στον αγώνα, έπαιξα πολύ καλά. Μετά τον αγώνα, η γιαγιά μου πήγε και του είπε να μου αγοράσει παπούτσια για να με φέρει ξανά την άλλη εβδομάδα. Κι έτσι ξεκίνησα…», έχει δηλώσει ο ίδιος για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

     Και καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο μικρόσωμος Μέσι έφτασε πια στην εφηβεία, όταν διαγνώστηκε με μια ορμονική ασθένεια η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογική ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, δεν ξεπερνούσε το ύψος του το 1,45m, ένα χαρακτηριστικό που δυνητικά θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του. Εκείνος ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Ξεκίνησε μια θεραπεία με ενέσεις αυξητικής ορμόνης, το κόστος της οποίας, θα έφτανε τα 900 ευρώ μηνιαίως, ένα ποσό απαγορευτικό για τους γονείς του. Όταν όλα φαινόταν χαμένα για τον πλέον έφηβο Μέσι, ο τότε τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Ο ίδιος θαμπώθηκε λέγεται τόσο από τις ικανότητες του, που αψήφησε το όποιο κόστος των θεραπειών που απαιτούνταν, ζητώντας από την οικογένεια του Λίο να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, προκειμένου να γίνει μέλος στην θρυλική Ακαδημία της ‘Μπάρτσας’ (Λα Μασία).

     Στα 13 μόλις χρόνια του, ο μικρός Λιονέλ πήγε στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη τον Ιούλιο του 2000, όπου εντυπωσίασε αμέσως. Στις 7 Μαρτίου του 2001 αγωνίστηκε για πρώτη φορά επίσημα ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Συνέχισε τις επιτυχίες στην ομάδα νέων, ώσπου το 2004 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. Το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Μπλαουγκράνα, το σκόραρε το 2005 και από τότε άρχισε να γράφει ιστορία καθώς έγινε ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Το 2021 υπέγραψε συμβόλαιο για μεταγραφή από την Μπάρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

     Σήμερα τα 822 γκολ και οι 350 ασίστ του Μέσι τον κάνουν έναν «θεό» με την μπάλα και με τον κάθε αντίπαλο να τον φοβάται, ακόμα και τώρα που είναι στα τέλη της μακρόχρονης καριέρας του. Γνωστός και με το ψευδώνυμο «La Pulga» (ψύλλος) λόγω της εκρηκτικότητας και του ύψους του, και έχοντας λάβει αρκετές βραβεύσεις, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Μερικά από τα ατελείωτα επιτεύγματά του, είναι:

  • 7 χρονιές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας
  • Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, της Εθνικής Αργεντινής, της Πριμέρα Ντιβισιόν
  • 6 φορές κάτοχος του χρυσού παπουτσιού
  • Καλύτερη Σεζόν όλον των εποχών ενός ποδοσφαιριστή με 91 γκολ και 29 ασίστ

ΤΡΟΠΑΙΑ

  • 4 Τσάμπιονς Λιγκ (2006, 2009, 2011, 2015)
  • 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (2009, 2011, 2015)
  • 10 Πρωταθλήματα Ισπανίας (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019)
  • 7 Κύπελλα Ισπανίας και 8 Σούπερ Καπ Ισπανίας
  • 1 Πρωτάθλημα Γαλλίας (2022)
  • Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2008)
  • Κόπα Αμέρικα (2021)
  • Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου (2022)

Πολλοί  θεωρούν το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μέσι τη νίκη της ομάδας του στο πρόσφατο μουντιάλ. Σίγουρα θα είναι θλιβερή η αποχώρησή του από το άθλημα. θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ίσως και ως ο καλύτερος παίκτης όλων! G.O.A.T.

Γράφει ο Ηλίας Τριανταφύλλου Γ2

uCEtVf 4                                                                                                                                                          messi3

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης