ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H Διεθνής ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου μετά απ;o απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2015, προκειμένου να μας υπενθυμίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην επιστήμη και την τεχνολογία αλλά και να φωτίσουν το έμφυλο χάσμα στις επιστημονικές κοινότητες.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το ένα τρίτο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, με το ποσοστό να παραμένει στάσιμο την τελευταία δεκαετία. Σε ορισμένες χώρες, λιγότερο από το 10% των ερευνητών είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO για το 2024, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 22% των θέσεων εργασίας STEM στις χώρες της G20. Μεταξύ αυτών, λίγες αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν μόνο έναν στους δέκα ηγέτες σε θέσεις που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Στους πρωτοποριακούς τομείς, όπως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μόνο το 22% των επαγγελματιών είναι γυναίκες. Αυτές οι ανισότητες έχουν συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, όπως χαμένες ευκαιρίες για καινοτομία, αδιευκρίνιστες προκαταλήψεις και λύσεις που αποτυγχάνουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων.

Γι’ αυτό, γιορτάζοντας αυτήν την ημέρα, προσπαθούμε όλοι μας να κλείσουμε το χάσμα των φύλων στην επιστήμη απαιτώντας την καταπολέμηση των στερεότυπων, την προώθηση προτύπων που εμπνέουν τα κορίτσια, τη στήριξη της εξέλιξης των γυναικών μέσω στοχευμένων προγραμμάτων και τη διαμόρφωση περιβαλλόντων που προάγουν τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα και την ισότητα.

stem_1200x1200_1_galazio-1

Προς τιμήν, λοιπόν, της Παγκόσμιας ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη ,υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και αξίζει να αναφερθούν μερικές από αυτές:

  • Marie Curie:  Η γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην επιστήμη. Εκτελούσε έρευνες για τη ραδιενέργεια κι εφηύρε τεχνικές απομόνωσης ενός ισοτόπου. Επίσης ανακάλυψε 2 στοιχεία του περιοδικού πίνακα: το ράδιο και το πολώνιο. Αυτά την οδήγησαν να κερδίσει ένα Νόμπελ Φυσικής το 1903 κι ένα Χημείας το 1911.
  • Υπατία:  Ήταν φιλόσοφος και μαθηματικός που εξέφρασε κριτικές για τα έργα του Διόφαντου και του Απολλωνίου. Είναι περισσότερο γνωστή για την τελειοποίηση του αστρολάβου, μέσω του οποίου παρατηρούνται τα ουράνια σώματα. Είχε μεγάλη επιρροή στους πολιτικούς και πολιτιστικούς κύκλους της εποχής.
  • Ada Lovelace: Ο λόγος που σήμερα έχουμε υπολογιστή. Δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για μηχανές, οπότε θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Τιμητικά έδωσαν το όνομά της σε μια γλώσσα προγραμματισμού.
  • Rosalind Franklin:  Αγγλίδα βιοφυσικός και χημικός-κρυσταλλογράφος, με πάρα πολύ σημαντική συμβολή στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, του RNA, των ιών, του άνθρακα και του γραφίτη. Η γυναίκα, χάρη στην οποία ξέρουμε πώς μοιάζει το DNA, o σημαντικότερος λίθος για την ανθρώπινη ζωή.

Γράφει η Ρίτα Κοτλιδοπούλου Γ2

images (1)

ΠΗΓΕΣ

1.https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/diethnis-imera-gynaikon-kai-koritsion-stin-epistimi-epimono-to-xasma-ton-fylon-oi-gynaikes-katexoun-to-22-stis-theseis-ergasias-stem-ton-g20/

2.https://www.delphicamp.gr/women-in-science

3.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%B6%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CF%84_%CE%A6%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης