Η προέλευση της μπουγάτσας

Διαδίκτυο

Ήξερες ότι….

Η αρχική προέλευση της ιδέας για την παρασκευή μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων, προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου και πιο συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ. και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους;

Η μπουγάτσα διαδόθηκε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι Έλληνες πρόσφυγες στην μεγάλη πλειοψηφία τους, εγκαταστάθηκαν στην Θράκη, και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, γι’ αυτό η μπουγάτσα πολιτογραφήθηκε ως Σερραία και Θεσσαλονικιά. Η πρωταρχική έκδοση της μπουγάτσας ήταν χωρίς κρέμα ή άλλο περιεχόμενο στο εσωτερικό της. Το πολύ ιδιαίτερο φύλλο της, το λεγόμενο φύλλο αέρος, ανοιγόταν με το χέρι στον αέρα ώστε να είναι αφράτο και τραγανό! Τη σερβίριζαν σκέτη μόνο με ζάχαρη. Οι Σερραίοι ήταν αυτοί που πρωτοέβαλαν μέσα κρέμα!

Γράφει η Μαρία Παυλίδου Α3

 

 Πηγή

https://www.mpougatsaserron.gr/history-mpougatsas.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης