
Η Υπατία υπήρξε μία από τις πρώτες γνωστές αρχαίες Ελληνίδες μαθηματικούς και φιλόσοφους. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν η πρώτη γυναίκα που δίδαξε δημόσια. Η Υπατία γεννήθηκε το 370 μ. Χ σε μια εποχή που δεν ενθαρρύνονταν οι επιστήμες και αντιμετωπίζονταν με επιφύλαξη. Ήταν κόρη του Θέωνα, ενός σπουδαίου μαθηματικού και αστρονόμου, ο οποίος ανέπτυξε την όρεξη της Υπατίας για μάθηση. Η Υπατία αφού σπούδασε στην Αθήνα γύρισε στην Αλεξάνδρεια να διδάξει και κατόρθωσε να γίνει επικεφαλής της Νεοπλατωνικής σχολής της Αλεξάνδρειας. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έρχονταν για να ακούσουν τις διδασκαλίες της και η επιρροή της φτάνει μέχρι τη σχολή της Αντιόχειας. Κάποιοι από τους πιο διάσημους μαθητές της ήταν ο Επίσκοπος της Κυρήνης, Συνέσιος και ο Έπαρχος της Αλεξάνδρειας, Ορέστης.
Η Υπατία ήταν αξιοσέβαστη και από τους Χριστιανούς, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα αγνότητας. Όμως το 415 μ. Χ η Υπατία βρήκε τραγικό θάνατο από φανατικούς Χριστιανούς που την θεωρούσαν αιτία της στάσης του Έπαρχου Ορέστη προς τους Χριστιανούς, όπως μας πληροφορεί ο Χριστιανός ιστορικός Σωκράτης ο σχολαστικός. Ο θάνατος της Υπατίας θεωρείται από κάποιους ιστορικούς το τέλος της κλασσικής εποχής. Η Υπατία πέθανε σε μία εποχή που όλοι οι νεοπλατωνιστές θεωρούνταν εχθροί του Χριστιανισμού.
Τα γραπτά της Υπατίας καταστράφηκαν στην πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αλλά μαθαίνουμε για το έργο της από συγγραφείς της εποχής της. Από αυτούς μαθαίνουμε ότι γνώριζε τον τρόπο κατασκευής αστρολάβου και υδροσκοπίου και επιμελήθηκε έργα γεωμετρίας, άλγεβρας και αστρονομίας. Γενικώς, η Υπατία υπήρξε σύμβολο της ισότητας των φύλων και μία από τις λίγες γυναίκες που αναφέρονται στην ιστορία των μαθηματικών και της αστρονομίας και από ορισμένους μελετητές θεωρείται η πρόδρομος του διαφωτισμού.
Γράφει ο Γιώργος Γκούμας Γ1
Πηγές