Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο (7 Φεβρουαρίου) η ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας «4ο γυμνάσιο Κοζάνης- ενός τετάρτου υπόθεση» συμμετείχε στην έρευνα που διοργάνωσε η ψηφιακή σχολική εφημερίδα «e-ματιά του 1ου» του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στην έρευνα αυτή συνεργάστηκαν οι συντακτικές ομάδες των παρακάτω συνεργαζόμενων σχολείων:
1ο Γυμνάσιο Κορδελιού Θεσσαλονίκης- «e-ματιά του 1ου»
50ο Γυμνάσιο Αθηνών - «Click στη γνώση»
1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου - «Το 1ο νέο»
5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας - «Ομάδα δημοσιογραφίας»
4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – «Ενός τετάρτου υπόθεση»
Δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο σε ερωτήσεις που χρησιμοποιεί στις έρευνές του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου saferinternet4kids για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η φόρμα μοιράστηκε διαδικτυακά και συμπληρώθηκε προαιρετικά από μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων των συνεργαζόμενων Γυμνασίων.
Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει:
- τη χρήση των ψηφιακών μέσων από τους μαθητές
- τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- τη συχνότητα χρήσης τους
- τους λόγους χρήσης τους
- τους κινδύνους που ενέχουν
- τους κινδύνους που οι μαθητές/τριες έχουν αντιμετωπίσει
- τη γνώση τους σχετικά με θέματα διαδικτυακής ασφάλειας
Το δείγμα αφορούσε 370 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων Γυμνασίων από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων των συνεργαζόμενων σχολείων!
Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στο παρακάτω pdf:
Διαφωτιστικό!… αν μη τι άλλο
Μια αξιόλογη δράση που υλοποιήθηκε χάρη στην καλή διάθεση και συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας και φυσικά χάρη στην ανταπόκριση των μαθητών/τριών μας.
Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον γιατί αφορούν ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με τη νεολαία, το Διαδίκτυο. Αξίζει όλοι να διαβάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, γιατί το δείγμα δεν είναι μικρό, προέρχεται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και δείχνει τις κοινές ανησυχίες των παιδιών μας.
Συμφωνούμε απόλυτα κα. Τακαβάκογλου! Οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι μας, εκπαιδευτικοι, γονείς. οι μαθητες και οι μαθήτριες μας για το θέμα της ασφάλειας του διαδικτύου.