Και εγένετο … podcast!
Στο τέταρτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του σχολείου μας εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, τα podcast! Πρόκειται για μια υβριδική λέξη που συνδυάζει την ονομασία του iPod και την Αγγλική λέξη “broadcast” που σημαίνει “αναμετάδοση” (Personal On Demand broadCAST). Είναι αρχεία ήχου και εικόνας που κυκλοφορούν σε περιοδικά διαστήματα και μπορούν να τα ακούσουν ως podcasts (προηχογραφημένα μέσα) σε συσκευές, όπως ο Η/Υ και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με περιεχόμενο, δημόσια διαθέσιμο, που μπορεί να παραχθεί από χρήστες ψηφιακών μέσων.
Το τεύχος αυτό περιέχει μια ποικιλία θεμάτων που εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα, όπως είναι η πανελληνία ημέρα κατά της σχολικής βίας με την συνέντευξη της συμβούλου σχολικής ζωής του σχολείου μας, την κα. Κωδωνά Ελευθερία. Η 21 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην ποίηση μέσα από την απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της συντακτικής ομάδας σε μορφή podcast αλλά και ερμηνευτικής προσέγγισης ενός γνωστού ποιήματος (Ιθάκη του Καβάφη). Το αφιέρωμα στην ποίηση συνεχίζεται με τα χαϊκού των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου, όπως τα εμπνεύστηκαν στο μάθημα των Γαλλικών της κ. Γιαννακάκη Δήμητρας και τα οποία συνοδεύονται από ζωγραφιές . . Αξίζει να τα διαβάσετε!
Εκτός από παγκόσμια ημέρα ποίησης, η 21 Μαρτίου είναι και παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, γι” αυτό και θέτουμε ένα ερώτημα στο mentimeter σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και περιμένουμε τις απαντήσεις τους (στήλη ερωτηματολόγιο – έρευνα). Ακόμη, ένα σκίτσο και ένας σχολιασμός πάνω σ” αυτόν αποτελεί την αφορμή για να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τη σχέση των εφήβων με το κινητό, και γι΄ αυτό σας προτρέπουμε να ασχοληθείτε για πέντε λεπτά και να διαπιστώσετε ποια είναι η δική σας σχέση με αυτό!
Ο μήνας αυτός, επίσης, είναι ο μήνας της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά! Μπορείτε, επιπλέον, να δείτε τα αποτελέσματα της διασχολικής έρευνας με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είναι πραγματικά αφορμή για προβληματισμό και όχι για εφησυχασμό! Τέλος, ανακαλύψτε το θαύμα της αρχαιοελληνικής μηχανικής!
Και το σημαντικότερο, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας επηρεαζόμενοι/ ες από τα τραγικά συμβάντα εκφράζονται και δείχνουν τη δική τους ευαισθησία σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Διαβάστε την «πληγωμένη Άνοιξη» για να το νιώσετε!
Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον κ. Ντέμκα Μάρκο για την επιμέλεια του εξωφύλλου και το μήνυμα το οποίο προβάλλει! Μακάρι αυτή η προτροπή να γίνει κτήμα και συνείδηση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!
Η συντακτική ομάδα
!

Εξαιρετικό τεύχος με πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα. Εξαιρετικό και το τρυφερό και ευαίσθητο podcast! Μπράβο σας! Συγχαρητήρια σε όλους!
e-ματιά του 1ου
1ο Γυμνάσιο Κορδελιού
Σας ευχαριστούμε θερμά και ανυπομονούμε σε νέα συνεργασία με την υπέροχη εφημερίδα σας!!!
4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – ενός τετάρτου υπόθεση