Ο αθλητισμός στη ζωή των εφήβων

Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και άλλες μορφές άσκησης, μιλώντας με την ιδιότητα της αθλήτριας και εγώ, γνωρίζω ότι μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη σωματική, πνευματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη ενός εφήβου.

Η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα ή ένα σύλλογο δίνει την ευκαιρία σε ένα παιδί να γνωρίσει καινούργια άτομα και να μάθει να συνεργάζεται με αυτά. Μέσω του αθλητισμού τα παιδιά παίρνουν πολύτιμα μαθήματα ομαδικής συμπεριφοράς, καθώς διδάσκονται να μην σκέφτονται μόνο το δικό τους καλό αλλά ολόκληρης της ομάδας.

Η φύση του αθλητισμού είναι τέτοια που πάντα κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Τα  παιδιά από τις ήττες των αγώνων καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται πάντα να είναι κερδισμένα στη ζωή τους κι έτσι εξοικειώνονται με την αποδοχή και της νίκης και της ήττας.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κανόνες στα αθλήματα. Το παιδί μαθαίνει να υπακούει σ’ αυτούς, πράγμα όμως που προϋποθέτει την ύπαρξη πειθαρχίας και σεβασμού. Έτσι τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως τέτοια εφόδια είναι απαραίτητα στη ζωή τους.

Επίσης, μέσα από τον ανταγωνισμό που υπάρχει μαθαίνουν πως πρέπει να επιμένουν και να προσπαθούν σκληρά για να γίνουν καλύτεροι ή να κερδίσουν σε κάποιον αγώνα αλλά και να αφοσιώνονται στην προσπάθειά τους.

Επιπλέον, ο αθλητισμός συμβάλλει καθοριστικά στην αυτοεκτίμηση των εφήβων, καθώς μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους και να πιστεύουν πως μπορούν να καταφέρουν τον σκοπό τους, όπως να νικήσουν σ’ έναν αγώνα.

Η αυτοπεποίθηση είναι ακόμα ένα συναίσθημα που βιώνουν έντονα οι αθλητές, ιδίως τα παιδιά, αφού έπειτα από μια επιτυχημένη προπόνηση ή έναν αγώνα ικανοποιούνται με τα επιτεύγματά τους και νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο αθλητισμός έχει, όμως, και  κάποια αρνητικά. Συνήθως, εξαιτίας των προπονήσεων τα παιδιά δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, καθώς σχεδόν δύο ώρες την ημέρα αφιερώνουν είτε σε προπονήσεις είτε σε αγώνες.

Με βάση τα οφέλη του αθλητισμού, πιστεύω πως τα παιδιά που ασχολούνται με αυτόν έχουν αρκετά προνόμια και στην παιδική τους ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή τους. Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος να εκφραστείς, να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους, έστω για μια φορά, να δοκιμάσουν να ασχοληθούν μαζί του και είναι σίγουρο ότι θα τους κερδίσει!

Γράφει η Αλιάδα Παναγιώτα Γ1

sport-1620491_960_720

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης