Editorial

Εικόνα καλλιτέχνη MacroBiH (instagram)

Σχολική χρονιά 2023 – 2024

Το «4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – ενός τετάρτου υπόθεση» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το ταξίδι του στο χώρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Μία εφημερίδα που στοχεύει και φέτος να αποτυπώσει μέσα από τα μάτια μιας ομάδας μαθητών και μαθητριών της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες, τις δεξιότητες – ικανότητες των παιδιών του σχολείου μας. Αυτή η ομάδα συγκροτεί ταυτόχρονα και τον Εκπαιδευτικό Όμιλο του σχολείου μας αποσκοπώντας στη συνέχιση της λειτουργίας της σχολικής μας εφημερίδας στο schoolpress.

Η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει με μία νέα συντακτική ομάδα η οποία εμφανίζεται διευρυμένη σε σχέση με την περσινή συμπεριλαμβάνοντας μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Ας τους γνωρίσουμε, λοιπόν, και ας τους δώσουμε το βήμα και την ευκαιρία να εκφραστούν και να ακουστούν με όποιο τρόπο μπορεί και επιθυμεί να το πραγματοποιήσει κάθε παιδί χωριστά.

Σ’ αυτό μας το εγχείρημα πολύτιμη βοηθό και συνεργάτιδα έχουμε την κα Τσουκαλά Αναστασία, ΠΕ89.01 η οποία διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών και επιμελείται τα εξώφυλλα των ηλεκτρονικών τευχών μας και όχι μόνο. Την ευχαριστούμε θερμά που μας στηρίζει!

 Δίκτυο Σχολείων e τύπος

Τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με την ηλεκτρονική εφημερίδα  «e-ματιά του 1ου» του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Ανταλλάξαμε άρθρα και συμμετείχαμε με πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης σε μία έρευνα που αφορούσε την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στα παιδιά. Σ’ αυτήν την έρευνα συμμετείχαν, επίσης, και άλλα σχολεία με τις ηλεκτρονικές τους εφημερίδες στο schoolpress, όπως το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών -  «Click στη γνώση»,  το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου -  «Το 1ο νέο» και το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας - «Ομάδα δημοσιογραφίας». Προέκυψε, λοιπόν, μια διασχολική συνεργασία που αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί τη φετινή σχολική χρονιά 2023 -2024 ένα Δίκτυο Σχολείων αποτελούμενο από τα παρακάτω σχολεία και τις ηλεκτρονικές τους εφημερίδες: 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 4o Γυμνάσιο Κοζάνης, 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού Θεσσαλονίκης,  50ο Γυμνάσιο Αθήνας, 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γενικό Λύκειο Ελευθερίου – Κορδελιού, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αργολίδας. Στόχος μας, πέρα από την ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε έρευνες, είναι να προωθήσουμε μια πιο ουσιαστική διαδραστική επικοινωνία και όχι μόνο, των συντακτικών ομάδων των μαθητικών μας εντύπων μέσα από την πραγμάτευση κοινών θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Θα εργαστούμε από κοινού φέτος για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε! Ξεκινάμε με πρώτο θέμα τα Δικαιώματα των παιδιών με αφορμή την καθιέρωση της 20ης Νοεμβρίου ως ημέρας αφιερωμένης στα δικαιώματά τους. Κάθε σχολείο του Δικτύου θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο θέμα σ” ένα padlet που δημιουργήθηκε γι” αυτό τον σκοπό.

 Λογότυπο Δικτύου Σχολείων e τύπος

  Λογότυπο Δικτύου Σχολείων e τύπος

Θεματολογία 7ου τεύχους

 Το 7ο , μέχρι στιγμής, τεύχος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας «4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – ενός τετάρτου υπόθεση» και 1ο για το σχολικό έτος 2023- 2024 είναι πολυθεματικό. Περιέχει χαιρετισμούς από τα σχολεία του Δικτύου που δημιουργήθηκε, νέα στήλη «μνημεία και προτομές της Κοζάνης», έτσι ώστε να γνωρίσουμε ιστορικά μνημεία και πρόσωπα της πόλης μας. Επίσης, ένα αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο και στους παλιούς αρθρογράφους του σχολείου μας, γνωριμία με την τέχνη του anime, το Halloween, συνταγές, κριτική και έρευνα – ερωτηματολόγιο για την…Barbie! Ερωτηματολόγιο και για την ημέρα του εκπαιδευτικού!

Πάρτε μέρος, παιδιά! Πείτε τη γνώμη σας!

Προσκαλούμε και τα παιδιά του Δικτύου Σχολείων να πάρουν μέρος στις έρευνες – ερωτηματολόγια και να εκφράσουν την άποψή τους! Θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά!

Καλή μας αρχή!

Καλή και απολαυστική ανάγνωση σας ευχόμαστε!

4 Σχόλια

  1. Στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στην αγαπημένη συντακτική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης και στην αξιόλογη συνάδελφο Ματίνα Ζορμπά!
    Η όμορφη συνεργασία μας την περσινή χρονιά είναι ένας σημαντικός λόγος για να τεθούν πιο υψηλοί στόχοι όπως είναι αυτό το Δίκτυο σχολείων από όλη την Ελλάδα.
    Ευελπιστούμε σε μια καλή και δημιουργική συνεργασία όλων των συντακτικών ομάδων, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τα θετικά αποτελέσματα της εξωστρέφειας των σχολείων.
    Καλή μας αρχή!!❤

    e-ματιά του 1ου
    1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης

Υποβολή απάντησης