Χαιρετισμός του 50ου Γυμνασίου Αθηνών

Γεια σας παιδιά! Για τρίτη χρονιά, η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα  μας «Click στην γνώση» συνεχίζεται. Φέτος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ξεκινάμε μια νέα συνεργασία μαζί σας, μέσω της οποίας θα αναδείξετε τη δημιουργικότητα σας! Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχές μας για μια καλή αρχή στη συνεργασία μας! Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε πληροφορίες σχετικά με το πλούσιο ιστορικό και σύγχρονο παρελθόν του σχολείου μας αλλά και της περιοχής μας.

Με εκτίμηση,

Οικονόμου Κατερίνα

50ο Γυμνάσιο Αθηνών

 Τι Ιστορία κρύβεται πίσω από το σχολείο μας και την περιοχή μας;

Το σχολείο μας

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το οίκημα αποτέλεσε έπαυλη του Νίκου Χατζηαποστόλου, πλουσίου μουσικού συνθέτη. Αργότερα το δώρισε στο κράτος κι έγινε οίκος τυφλών όπου διέμεναν τυφλοί και είχαν την δυνατότητα να μάθουν αγροτικές τέχνες.

σχολείο

 Ως Αγροτική Σχολή του «Φάρου τυφλών» λειτούργησε τη δεκαετία το ‘50, πιο συγκεκριμένα το 1954 και τα εγκαίνια τελέστηκαν από την Βασίλισσα Φρειδερίκη με κάθε επισημότητα τον Απρίλη του ίδιου έτους. Το θαυμάσιο αυτό εγχείρημα διήρκησε περίπου 20 χρόνια  όπου την δεκαετία του ‘70  εκποίησαν το ακίνητο στο Υπουργείο Παιδείας και γύρω στο 1981-1982 λειτούργησε έως 50ο γυμνάσιο Αθηνών.

 Η περιοχή μας

 Τα Σεπόλια είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης. Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την ονομασία τους. Η πρώτη, υποστηρίζει πως τα Σεπόλια προέρχονται από τη λέξη «εξωπόλια», περιοχές οι οποίες βρίσκονταν έξω από τις πόλεις, ήταν εκτός σχεδίου της καθώς και δεν είχαν δρόμους με άσφαλτο. Η άλλη  άποψη ισχυρίζεται πως η λέξη Σεπόλια είναι σύνθετη και αποτελείται από τα συνθετικά [saint(άγιος)+ πόλις] δηλαδή Άγια πόλις.

 αρχαιότητα1

    Στην Αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή έως  μύλοι των Αθηναίων γιατί εκεί οι Αθηναίοι άλεθαν το σιτάρι τους. Οι πιο γνωστοί μύλοι, ήταν οι Μύλοι Παινέση, που έδωσαν μάλιστα και το όνομά τους σε μια περιοχή των Σεπολίων, άσχετα με το ότι αυτό το όνομα σβήστηκε με την πάροδο του χρόνου και αφού οι μύλοι είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Αξιοσημείωτο επίσης να αναφέρουμε είναι πως πριν κάποιες δεκαετίες στα Σεπόλια υπήρχαν περιβόλια, λαχανόκηποι, πολλά ρέματα και μικρά ποταμάκια που έβγαιναν από τον Κηφισό. Αργότερα στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή(1922).

 αρχαιότητα2

Από τις καλύτερες περιοχές της γειτονιάς θεωρείται ο Λόφος Σκουζέ.

Παλαιότερη εκκλησία είναι ο Άγιος Μελέτιος:

Άγιος Μελέτιος

Επίσης, στα Σεπόλια γεννήθηκαν οι συγγραφείς – ποιητές Αργύρης Χιόνης και Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, καθώς επίσης και ο καλαθοσφαιριστής Γιάννης Αντετοκούνμπο.

 Τέλος, ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους της Αθήνας, που περνάει από τα Σεπόλια είναι η οδός Λένορμαν, που πήρε το όνομα της από τον Γάλλο φιλέλληνα αρχαιολόγο Φρανσουά Λενορμάν και το αρχικό της όνομα το 1927 ήταν Κηφισού και παλαιότερα Κολοκυνθούς. Σε αυτή την οδό υπάρχει και το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, που σήμερα στεγάζονται η Διεύθυνση Εκδόσεων και Εκτυπώσεων της Βουλής και το Τμήμα Βιβλιοθήκης Πόλης και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης, το Τμήμα Διατήρησης και Συντήρησης Έντυπου Υλικού και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Η συντακτική ομάδα του 50ου Γυμνασίου Αθηνών

  Πηγές Πληροφόρησης

 1.https://www.taathinaika.gr/i-agrotiki-scholi-tyflon-pou-leitourgise-sta-sepolia/

2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1

3.https://sepolia.net/istoria/oi-myloi-painesi-sta-sepolia-kai-to-nero-tou-kifisoy

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης