Η πορτοκαλί Κολοκύθα και η κολοκυθόπιτα

Φωτογραφία από περιοδικό Gastronomos

Συνώνυμες του φθινοπώρου, οι κολοκύθες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και δημοφιλείς κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Οι συνταγές που υπάρχουν με κολοκύθα είναι άπειρες, καθώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές.

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνη Α και C, καθώς επίσης είναι πλούσια σε β-καροτένιο που διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Στην κολοκύθα κανένα κομμάτι δεν πάει άχρηστο και σίγουρα δεν πετιέται! Οι κολοκυθόσποροι είναι πολύ μεγάλη πηγή μαγνησίου που μας βοηθάει προπαντός να έχουμε μέγιστη ενέργεια μέσα στην ημέρα μας. Αφού τους πλύνουμε πολύ καλά, τους αφήνουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια τους ψήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο. Είναι ιδανική επιλογή για έξτρα δόση ενέργειας μέσα στις σαλάτες μας ή στο γιαούρτι.
  • Ταιριάζει πολύ με μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, πιπέρι

Κολοκυθόπιτα γλυκιά παραδοσιακή 

Θα χρειαστούμε:

Μια κίτρινη κολοκύθα περίπου 2 κιλά

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή και περισσότερο εάν το προτιμάτε πιο γλυκό

2 φλιτζάνια γάλα

3 αυγά

1 βανίλια

1 κρασοπότηρο ψιλό σιμιγδάλι

Για το φύλλο:

Εάν θέλετε και μπορείτε να κάνετε σπιτικό φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο  θα χρειαστείτε 6 φύλλα, ειδάλλως χρησιμοποιήστε έτοιμο φύλλο για πίτες 500 γραμμάρια.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τον εξωτερικό φλοιό και κόβουμε σε κύβους την εσωτερική σάρκα της κολοκύθας, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν κι αφού μαλακώσουν τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι πατώντας τα με πιρούνι να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια σε ένα σκεύος λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα την στραγγισμένη κολοκύθα και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, το γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να γίνουν ένα μείγμα. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά, μόλις κρυώσει λίγο  χτυπάμε τα αυγά και μετέπειτα τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην πήξουν τα αυγά.

Ανοίγουμε τα 6 φύλλα (ταψί κουζίνας 35×38), στρώνουμε το πρώτο σε λαδωμένο ταψί με καλαμποκέλαιο, το ραντίζουμε με λάδι, με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο και το τρίτο φύλλο. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας από πάνω και έπειτα με τον ίδιο τρόπο όπως τα πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, εάν θελουμε χαράζουμε σε κομμάτια πριν ψηθεί. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και μόλις βγει από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Καλή σας απόλαυση!

 

Γράφει η Πέρη Μπούρου Γ3

Πηγές

https://flaginlife.gr/kolokytha-i-fthinoporini/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης