Τα Κοζανίτικα γιαπράκια

Τα γιαπράκια  ή «λαχανοντολμάδες» στα … πρωτευουσιάνικα,  είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι κυρίως χριστουγεννιάτικος μεζές -που όμως είναι επίκαιρος όλον τον χρόνο-  γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά.

Υλικά:

Μισό κιλό κιμά χοιρινό και μισό κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ,χονδροκομμένο από την σπάλα ή την κοιλιά.  Στα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρά δεν έπαιρνε κιμά , αλλά κομμάτια κρέας και το ψιλόκοβε ή αλλιώς “στούμπιζε” σε μικρά κομμάτια με τσεκούρι.
– Ένα φλ. του καφέ ρύζι γλασσέ.
– Δύο μεγάλα κρεμμύδια γλυκά περασμένα από τον τρίφτη ή το μπλέντερ.
– Ένα φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
– Τρία- τέσσερα ποτήρια αρμόζουμο (το νερό που γίνεται η αρμιά).
– Ένα κουτάλι της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι (και λίγο μπούκοβο, για όσους αγαπούν τα πικάντικα).
– Ένα φλυτζάνι του καφέ σάλτσα που αραιώνουμε σε νερό (προαιρετικά).
– Τριμμένο μαυροπίπερο με τη διάθεσή σας.
– 15-20 σπόρους μπαχάρι (μοσχοπίπερο).
– Αλάτι (υπολογίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η αρμιά ( λάχανο και ζωμός).
– Νερό, όσο χρειάζεται, αφού τελειώσει το αρμόζουμο για να βράσουν τα γιαπράκια μας και το χυμό ενός λεμονιού. Τέλος, προσθέτουμε και μια κουταλιά της σούπας φυτίνη ή ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά (εκτός από το μπαχάρι) και  τα ανακατεύουμε πολύ καλά , μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Το μείγμα αυτό το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια άλλη λεκάνη ξεχωρίζουμε τα φύλλα της αρμιάς ( του λάχανου) , φυλάγοντας μερικά χοντρά φύλλα.

Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας  τοποθετούμε τσάκνα κομμάτια κλαδιών αμπελιού -ή ξυλάκια από αυτά που κάνουμε τα σουβλάκια- και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα χοντρά φύλλα του λάχανου και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.

Πιάνουμε ένα- ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τα γιαπράκια σε γύρο σφίγγοντας τα σφιχτά.

Όταν η κατσαρόλα γεμίσει λίγο πιο πάνω από την μέση , καλύπτουμε τα γιαπράκια  με φύλλα λάχανου που έχουμε φυλάξει, προσθέτουμε το λαδί ή την φυτίνη κι από πάνω τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο για να μη μας διαλυθούν τα γιαπράκια. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα ένα ποτήρι αρμόζουμο.

Πηγή kozaniguide.gr

Δείτε τη συνταγή στο youtube

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης