Πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε διάφορες χώρες

Εικόνα από το διαδίκτυο

Η λέξη Πρωτοχρονιά χαρακτηρίζει την πρώτη ημέρα του έτους η οποία είναι καθορισμένη ως η 1η Ιανουαρίου. Αυτή τη συγκεκριμένη μέρα όλες οι χώρες τηρούν τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα τους. Τα έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν κοινές βάσεις.

 Αρχικά, στη χώρα μας, η μέρα ξεκινάει με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα (πρωί της 31ης Δεκεμβρίου) μέχρι το μεσημέρι. Τα παιδιά ρωτούν «να τα πούμε;» περιμένοντας να αποκριθεί ο νοικοκύρης «να τα πείτε» τελειώνοντας με την ευχή «και του χρόνου». Τα παιδιά ανταμείβονται με κέρματα και γλυκά. Λίγες ώρες πριν το ρεβεγιόν, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι τρώγοντας όλοι μαζί και ανοίγοντας τα δώρα που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης. Όταν αλλάξει ο χρόνος ανάβουν πυροτεχνήματα, κόβοντας και την βασιλόπιτα.
  Παράλληλα σε άλλες χώρες τηρούνται διαφορετικές παραδόσεις. Για παράδειγμα στην Δανία, τα μεσάνυχτα βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι γλυκό χυλό ρυζιού. Η ιδιαιτερότητα του χυλού είναι ότι μέσα περιέχει αμύγδαλα ή καρύδια. Αν κάποιος βρει το καρύδι, θα είναι πιο πιθανό για αυτόν/αυτή να παντρευτεί σύντομα. Όσοι είναι παντρεμένοι το καρύδι συμβολίζει πως η χρονιά θα πάει καλά. Επίσης, οι Δανοί μαζεύουν όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και τα σπάνε πετώντας τα στις πόρτες των συγγενών και των φίλων τους για καλή τύχη. Κάποιοι άλλοι ανεβαίνουν πάνω σε καρέκλες και κυριολεκτικά «πηδούν» στη νέα χρονιά για να φέρουν καλοτυχία.
  Αντιθέτως στην Ιταλία, όταν αλλάζει ο χρόνος οι άνθρωποι πετάνε έξω από το παράθυρο τους παλιά και άχρηστα αντικείμενα, αντικαθιστώντας τα με καινούρια. Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη προσοχή στο ποιόν θα θα συναντήσουν πρώτο την Πρωτοχρονιά. Αν δουν έξω νέους ή μικρά παιδιά, δεν θεωρείται τυχερό. Αν δουν έναν ηλικιωμένο, θεωρείται σημάδι επιτυχίας.
Εικόνα από το διαδίκτυο

Εικόνα από το διαδίκτυο

  Στην Ισπανία, εάν καταφέρετε να βάλετε 12 ρώγες σταφύλι στο στόμα σας τα μεσάνυχτα, έχετε εξασφαλίσει καλοτυχία και ευημερία για τους δώδεκα επόμενους μήνες. Στη Ρουμανία ντύνονται σαν αρκούδες που χορεύουν για να ξορκίσουν κάθε κακό πνεύμα.
   Στην Κίνα, δεν χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, οπότε δεν συμπίπτει με την 1η Ιανουαρίου. Γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο. Στο τραπέζι αναγκαστικά πρέπει να έχει noodles (παραδοσιακό φαγητό της Κίνας), ως σύμβολο της μακροζωίας και ευημερούσας ζωής. Στις γιορτές που λαμβάνουν χώρα πραγματοποιούνται  χοροί με ομοιώματα δράκων και λιονταριών, οι οποίοι είναι ένας τρόπος προσευχής για καλή τύχη και απομάκρυνσης των κακών πνευμάτων.
  Στην Ιαπωνία, η πρωτοχρονιά γιορτάζεται μετά από 108 χτυπήματα της καμπάνας. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χτύπημα διώχνει τα μειονεκτήματα ενός ανθρώπου. Στα πρώτα λεπτά της νέας χρονιάς, όλοι γελάνε, καθότι  για αυτούς θεωρείται το κλειδί για μια επιτυχημένη χρονιά. Τα σπίτια τους είναι διακοσμημένα με μπαμπού, σύμβολο αιωνιότητας και πίστης. Τα ξημερώματα φεύγουν από τα σπίτια τους για να δουν την αυγή. Φοράνε πάντα καινούργια ρούχα. Τέλος, την πρώτη μέρα του έτους επισκέπτονται το ιερό και προσεύχονται στους θεούς για υγεία και ευημερία για το καινούργιο έτος.
  Όλες οι χώρες απ” ότι συμπεραίνουμε έχουν διαφορετικές παραδόσεις με βάση τα ήθη και έθιμα τους. Όλες οι εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να κάνουν την ημέρα διασκεδαστική και ευτυχισμένη, θεωρώντας ότι η εκκίνηση του νέου έτους αντιπροσωπεύει την πορεία όλης της υπόλοιπης χρονιάς.
Γράφει η Ραφαηλία Σαμουκατσίδου Β3
πηγές:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης