Η ιστορία και η παράδοση της βασιλόπιτας

gastronomos.gr

Σήμερα όλοι γνωρίζουν την βασιλόπιτα, είναι ένα γλύκισμα – σύμβολο της πρωτοχρονιάς καθώς γι’ αυτή τη μέρα την προετοιμάζουμε, τη στολίζουμε με τον αριθμό της νέας χρονιάς και μέσα της κρύβουμε ένα φλουρί το οποίο υπόσχεται τύχη σε αυτόν που θα το βρει. Όμως λίγοι ξέρουν το πώς ξεκίνησε η παράδοση και ιστορία της βασιλόπιτας.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά από την Καισάρεια της Καππαδοκίας,  όταν ο Μέγας Βασίλειος τον 4ο αιώνα ήταν δεσπότης. Εκείνη την εποχή ένας τύραννος ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης, αλλιώς θα την πολιορκούσε και θα την λεηλατούσε. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη εκείνη την νύχτα. Όταν ξημέρωσε, ο στρατηγός περικύκλωσε την πόλη και ζήτησε από τον Δεσπότη όλο το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι ήταν φτωχοί και δεν είχαν να του δώσουν τίποτα. Ακούγοντας την απειλή οι χριστιανοί επειδή δεν ήθελαν να χάσουν τον Δεσπότη τους προσπάθησαν να βρουν ό, τι χρυσάφι υπήρχε στην πόλη. Ο Δεσπότης θέλοντας να προστατεύσει την πόλη του προσευχήθηκε και όταν ο τύραννος πήγε να ανοίξει το σεντούκι που ήταν μαζεμένο όλο τα χρυσάφι της πόλης έγινε ένα θαύμα,  από το σεντούκι βγήκε ένας καβαλάρης με τον στρατό του και φόβισε τον τύραννο. Έτσι η πόλη σώθηκε. Όμως, για να επιστρέψει ο Μέγας Βασίλειος τα χρυσαφικά δίκαια στους κατοίκους έπρεπε να σκεφτεί κάτι, έτσι προσευχήθηκε και βρήκε την λύση να βάζει τα χρυσαφικά σε ψωμάκια και να τα μοιράζει σε όλο τον κόσμο κι έτσι όλοι πήραν πίσω τα χρυσαφικά τούς με εύκολο τρόπο.

elenas food trips instagram

elenas food trips instagram

Από τότε η πρώτη μέρα του χρόνου είναι μέρα προς τιμή του Αγίου Βασιλείου και γιορτάζεται με την γνωστή βασιλόπιτα με το φλουρί, για να μας θυμίζει αυτό το μικρασιατικό θαύμα που μας έρχεται από παλιά.

Γράφει ο Θωμάς Χατζηγιαννακίδης Γ4

https://www.melitropon.gr/%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD/vasilopita-istoria-kai-paradosi-sena-glykisma/

https://www.neakriti.gr/politismos/1464087_pos-xekinise-ethimo-tis-basilopitas

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης