Παγκόσμια ημέρα ειρήνης … ένα διαχρονικό αίτημα!

Πάμπλο Πικάσο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αδικία, ανισότητες, μιζέρια, πείνα, πολέμους, κατοχή, αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών και πολλαπλασιασμό των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων και των όπλων υψηλής τεχνολογίας, είναι σημαντικό να καταγγείλουμε όλους αυτούς που επικαλούνται «ειρηνευτικές εκστρατείες», ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τη ρίζα των πολέμων και της τρομοκρατίας. Οι ισχυροί του Πλανήτη με τα μεγαλόσχημα συνθήματα, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πράξη προωθούν την επιβολή  των γεωστρατηγικών  τους συμφερόντων παγκόσμια.

Σε μια φωτογραφία του 1958, από Πορεία Ειρήνης στη Δανία, βλέπουμε κορίτσι να χαμογελά αισιόδοξα, κρατώντας πλακάτ που γράφει NEJ TIL ATOMVABEN (ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ). Η κοπέλα αυτή, ήταν από τους πρώτους που στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αντιτάχθηκαν στον αλόγιστο ανταγωνισμό των δύο Υπερδυνάμεων για Πυρηνικούς Εξοπλισμούς.

από το διαδίκτυο

από το διαδίκτυο

Σήμα της ειρήνης

 Στους αμέτρητους αγώνες, δράσεις και έργα Τέχνης, που έκαναν φωτισμένοι άνθρωποι για να έρθει η Ειρήνη στον Κόσμο, είχαν αρχικά ως σήμα το λευκό περιστέρι με το κλαδί της ελιάς, ένα σύμβολο που ερχόταν από την βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, και στις Πορείες Ειρήνης που έγιναν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το παγκόσμιο σύμβολο για την Ειρήνη άλλαξε και έγινε το γνωστότατο σήμα που φιλοτέχνησε το 1958, ο καλλιτέχνης Gerald Holtom για τις μεγάλες διαδηλώσεις που άρχιζαν στη Βρετανία κατά των πυρηνικών όπλων. Το σύνθημα ήταν Nuclear Disarmament (Πυρηνικός Αφοπλισμός) και τα αρχικά N και D παριστάνονται με τον ναυτικό κώδικα επικοινωνίας semaphore, κλεισμένα σε κύκλο. Το γράμμα N δημιουργείται από δύο σημαίες που σχηματίζουν ένα Λ και το γράμμα D από μία σημαία κατακόρυφα προς τα κάτω και μία σημαία κατακόρυφα προς τα πάνω, έτσι που σχηματίζεται ένα μεγάλο Ι.

3036540-slide-s-4-the-untold-story-of-the-campaign-for-nuclear-cnd4

Τα παιδιά στέλνουν το μήνυμά τους

Στις 6/03/22 σύσσωμη η σχολική κοινότητα του 8ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης φώναξε δυνατά το σύνθημα της, «ΕΙΡΗΝΗ».

Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και την Διεύθυνση του σχολείου, οι τσάντες σχημάτισαν την λέξη ΕΙΡΗΝΗ. Οι μικροί μαθητές κράτησαν λευκά μπαλόνια σχηματίζοντας το σήμα της ειρήνης τα οποία άφησαν να πετάξουν στον αέρα. Ήμουν και εγώ εκεί.

eirini

Φωτογραφία των Μάκη Τσιάνα και Βούλας Στεφανίδου

Γράφει η Ειρήνη Σταμάτογλου Β4

https://blogs.sch.gr/8dimkoza/2022/03/06/minyma-eirinis-apo-to-8o-dimotiko-scholeio-kozanis/

https://www.prlogos.gr/%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-8%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης