Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά και ο συμβολισμός του

"Ρόδια" του Τέτση Παναγιώτη

Τα ρόδια συμβολίζουν τη γονιμότητα, την ευημερία, την καρποφορία και την καλή τύχη. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και πολλούς αιώνες έχει διατηρηθεί το έθιμο του σπασίματος του ροδιού την Πρωτοχρονιά στο κατώφλι της πόρτας για να έρθει το νέο έτος με καλή τύχη και με θετική ενέργεια. Στην Κρήτη υπάρχει το έθιμο του σπασμένου ροδιού, σύμφωνα με το οποίο στο κέντρο του γιορτινού τραπεζιού τοποθετείται ένα ρόδι με κεριά και όταν σβήσουν τα κεριά, ο νεότερος της οικογένειας σπάει το ρόδι στην πόρτα του σπιτιού.

Ακόμη, σε πολλές χώρες τα ρόδια έχουν συνδεθεί με τους γάμους. Αναλυτικότερα, ρόδια σπάνε και στους γάμους για να ευχηθούν το νεόνυμφο ζευγάρι καλή σοδειά, ευημερία και καλή τύχη. Στην Κίνα δίνονται κεραμικά ρόδια ως γαμήλια δώρα, ενώ οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν στις σκηνές των νεόνυμφων για να τους φέρουν γονιμότητα. Επίσης, τα ρόδια έχουν συνδεθεί τόσο με τη ζωή, όσο και με το θάνατο, καθώς το εξωτερικό τους είναι ξηρό, αλλά το εσωτερικό του σπόρου είναι γεμάτο χυμό.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη). Ήταν σύμβολο της Ήρας, της αφθονίας του σπιτιού, και χθόνιο σύμβολο από τον 9ο αιώνα π.Χ. Πήλινα ομοιώματά του έχουν βρεθεί σε Κεραμεικό, Επίδαυρο, Ελευσίνα, Μαρκόπουλο, Άργος, Τίρυνθα, Κόρινθο, Ιθάκη, Δήλο, Σάμο, κ.α.

Ομοίωμα ροδιού, 750-690 π.Χ., Νέα Επίδαυρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Ομοίωμα ροδιού, 750-690 π.Χ., Νέα Επίδαυρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.

Στην ελληνική και περσική μυθολογία, το ρόδι είναι σύμβολο της ζωής, της αναγέννησης και του ζευγαρώματος, ενώ στην αρχαία Κίνα της μακροζωίας και της αθανασίας. Στον χριστιανισμό, το ρόδι συμβολίζει την ανάσταση και τη ζωή. Ακόμη, το στρογγυλό σχήμα του ροδιού συμβολίζει το στρογγυλό σχήμα του σύμπαντος. Τέλος, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το ρόδι εγγυάται την αιωνιότητα.

Γενικά, τα δύο έθιμα του σπασίματος του ροδιού που αναφέραμε παραπάνω είναι από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Γράφει ο Αργύρης Πλιάτσιος Γ3

https://www.therapeftis.eu/2023/12/2024.html?fbclid=IwAR1msSLjIn4-1dGEl-YpX2hRaxEORoUtvlpoYaYV2ADcTOP6mQM81Lo82D0

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/830525/spasimo-tou-rodiou-i-istoria-tou-protohroniatikou-ethimou/

https://www.helppost.gr/xristougenna/protoxronia/spasimo-rodiou/

http://www.arxeion-politismou.gr/2019/12/rodi-arxaia-Ellada.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης