Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το 1910, πραγματοποιήθηκε στη Δανία μια συνάντηση γυναικών από όλο τον κόσμο. Μίλησαν για το πώς οι γυναίκες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, όπως το δικαίωμα της ψήφου. Μια από τις γυναίκες σ’ αυτή την συνάντηση, η Λουίζε Τσιτς, είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια ξεχωριστή μέρα κάθε χρόνο στην οποία να γιορτάζουν οι γυναίκες. Η ιδέα άρεσε επίσης σε μια άλλη γυναίκα που ονομάζεται Κλάρα Τσέτκιν. Δεν αποφάσισαν ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τον επόμενο χρόνο, στις 19 Μαρτίου 1911, γιορτάστηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας σε ορισμένες χώρες. Πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στους εορτασμούς για να δείξουν την υποστήριξή τους στα δικαιώματα των γυναικών. Στη Βιέννη, μερικές κυρίες περπάτησαν μαζί σε έναν δρόμο που ονομάζεται Regstrasse. Έφεραν πινακίδες για να δείξουν σεβασμό στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης που ονομαζόταν Κομμούνα του Παρισιού. Αυτές οι κυρίες ήθελαν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, να ψηφίζουν και να εργάζονται σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία.
Στις 8 Μαρτίου 1917, στην Πετρούπολη της Ρωσίας, πολλές γυναίκες που δούλευαν σε υφαντουργεία βγήκαν έξω και διαμαρτυρήθηκαν. Ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα. Ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος, ήθελαν περισσότερο φαγητό και δεν ήθελαν τον Τσάρο να είναι πια επικεφαλής. Αυτή η διαμαρτυρία ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Ρωσία που ονομάζεται Ρωσική Επανάσταση. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ παραιτήθηκε και έτσι δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες από την προσωρινή κυβέρνηση.
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Οι στόχοι για τα επόμενα 10 χρόνια είναι να βοηθηθούν οι γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία καθώς και να καταπολεμηθεί η φτώχεια σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε μέσω αυτής της ημέρας να γιορτάσουμε τα πράγματα που έχουν καταφέρει οι γυναίκες στο παρελθόν. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εκτός από το μισθολογικό χάσμα είναι η ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών. Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα. Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περίπου το ένα τρίτο όλων των γυναικών έχουν πληγωθεί σωματικά ή σεξουαλικά κάποια στιγμή στη ζωή τους, ειδικά όταν είναι έφηβες ή μεγαλύτερες σε ηλικία.
Γράφει η Ραφαηλία Σαμουκατσίδου Β3