Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε Βουλγαρία,Αλβανία και Ιταλία.

Επιμέλεια: Τσέλα Μιρντίτα Β4

ΑΛΒΑΝΙΑ    

                                  

simaia-albanias           Ένα από τα κυριότερα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Αλβανία είναι η παρασκευή του μπακλαβά τον οποίο τρώνε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς για να είναι γλυκιά και τυχερή η χρονιά που »καταφθάνει».

Baklava

 

Μαγειρεύουν ψητό κρέας στη σχάρα και διάφορες πάστες. Δίνουν ο ένας  στον άλλον τα δώρα πριν »μπει» ο νέος χρόνος καθώς σύμφωνα με μία παράδοση εάν δε δώσουμε  το δώρο μας σε κάποιον με την αλλαγή του χρόνου,ο νέος χρόνος θα μας στερήσει πολύτιμα αγαθά από τη ζωή μας.

                        ΙΤΑΛΙΑ

italy-flag-1332900_960_720

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινάει από τις 8/12 και ολοκληρώνεται στις 6/1 την ημέρα των Θεοφανίων.Συνήθως τα σπίτια διακοσμούνται με χριστουγεννιάτικα δέντρα και με την παραδοσιακή Φάτνη.

wunqunmqhn4b2fcc5e098c3

 

Η διάσημη μάγισσα Befana είναι μια ηλικιωμένη και καλή μάγισσα,η οποία έρχεται τη νύχτα(περίπου 5-6 Ιανουαρίου) και τρώει καρύδια και μερικές φορές μπισκότα που της έχουν αφήσει τα παιδιά εκ των προτέρων και πριν αναχωρήσει τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες,κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά,γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

 auguri-befana-2016-6-gennaio

                     Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Η οικογένεια βρίσκεται συγκεντρωμένη γύρω από το γιορτινό τραπέζι και ανταλλάσσουν δώρα.Το γεύμα περιλαμβάνει πιάτα από όλα τα είδη τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.Κυριαρχούν οι φακές,επειδή όπως λέει η παράδοση,αντιπροσωπεύουν τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς.

New_Years_Eve_Party_Ideas6

                       ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

5

Στην Βουλγαρία ιδιαίτερη θέση κατέχει η γιορτή των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο, στις 24/12,όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να γιορτάσει τη γέννηση του Ιησού.Το γιορτινό τραπέζι ετοιμάζεται από νωρίς και στο κέντρο του βρίσκεται ένα καρβέλι ψωμί,παρασκευασμένο ειδικά για την Παραμονή των Χριστουγέννων από μια ανύπαντρη ή πρόσφατα παντρεμένη κοπέλα.Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει γεμιστές πιπεριές, λαχανοντολμάδες, ξερά φρούτα κ.ά. Πιστεύεται,μάλιστα, πως όσο πιο πολλά πιάτα υπάρχουν στο τραπέζι,τόσο πιο παραγωγική θα είναι η νέα χρονιά.

12-03-01-46521_1

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς,οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα στη Βουλγαρία,ενώ στο στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς κυριαρχεί η <<μπάνιτσα>>ένα είδος πίτας με τυρί.

8137

 

 

 

 

 

4

από ΕΛΛΑΔΑ

Σχολιάστε

Top