Προτάσεις για τα Χριστούγεννα

Δέσποινα Βαλάκου
Θοδωρής Κόκκορης, Φωτεινή Μπόλκα

vivlio

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες

Κάθε Χριστούγεννα όλους λίγο, πολύ, κυνικούς και μη, μας αγγίζει το λεγόμενο πνεύμα των Χριστουγέννων, ένα αίσθημα αγάπης και διάθεσης για συγχώρεση. Ερχόμαστε ξανά λίγο πιο κοντά όλοι λοιπόν και με το παραμύθι «Τα Χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, της συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ, μιας κορυφαίας μορφής της λογοτεχνίας και βραβευμένης με το νόμπελ Λογοτεχνίας (1909) γίνεται λόγος για ακριβώς αυτά τα συναισθήματα. Πρόκειται για μια συλλογή από τέσσερις αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες που ξεπηδάνε από το μυστικό κόσμο της παράδοσης και τη μαγεία των σουηδικών μύθων. Είναι ιστορίες ανθρωπιάς, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απλοί άνθρωποι και οι αποδιωγμένοι της κοινωνίας. Η αγάπη υψώνεται ως υπέρτατη δύναμη, που μεταμορφώνει τη σκληρή πραγματικότητα και απαλύνει τον πόνο.
Στην πρώτη ιστορία, τα «Χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα» ένας μοναδικός κήπος ανθίζει κάθε Χριστούγεννα μέσα στο παγωμένο δάσος. Η δεύτερη, η «Γριά-Αγνή» δίνει ζεστασιά και αγάπη σε όλες τις κολασμένες ψυχές, καταδικασμένες να περιπλανιούνται αιώνια μέσα στους πάγους. Στη «Φωλιά» ένα τρυφερό γεγονός μαλακώνει την άγρια ψυχή του γερο-Χάτο, του ερημίτη. Τέλος, σε ένα διήγημα που μπλέκει ιστορία και μύθο, διαβάζουμε πώς με τη θυσία της μια φτωχή γριά σώζει τη ζωή του Πάπα Λέοντα του ΙΓ’.
Ένα βιβλίο που για εμένα αποδίδει όλη την έννοια των Χριστουγέννων και αποκαλύπτει την επιθυμία της ψυχής να αγαπήσει και να αγαπηθεί!

tragoudi

Μουσική Χριστουγέννων
All I Want for Christmas is You—Mariah Carey
Last Christmas—Wham!
Happy Christmas (War is Over)—John Lennon
Santa Claus Is Coming To Town—Bruce Springsteen
Jingle Bells—James Lord Pierpon
Feliz Navidad—Jose Feliciano
The Little Drummer Boy—David Bowie and Bing Crosby
Rudolph, the Red-Nosed Reindeer—Jewel
Christmas Lights—Coldplay
Have Yourself A Merry Little Christmas—Christina Aguilera
Let It Snow!—Dean Martin
Χριστούγεννα—Δέσποινα Βανδή
Χρόνια Πολλά—Σάκης Ρουβάς
Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα—Άντζυ Σαμίου
Ως τα Χριστούγεννα—Κώστας Μαρτάκης

Σχολιάστε

Top