Τα ζώα στη ζωή μας

Φωτεινή Δεληγιάννη

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν ο σκύλος ή η γάτα ή ένα οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο που έχετε σπίτι σας, σάς προσφέρει κάτι; Και αν σας προσφέρει κάτι, τι ακριβώς είναι αυτό; Είναι καλό ή αρνητικό για τον άνθρωπο; Προσπάθησα να δώσω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Για κάποιους ανθρώπους τα ζώα είναι πλάσματα άψυχα που δεν έχουν καρδιά και δεν καταλαβαίνουν τίποτα., που είναι απαραίτητα μόνο για να φυλάνε το σπίτι και για να τους βοηθάνε σε εξωτερικές δραστηριότητες πχ κυνήγι. Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία που ονομάζεται ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Στην άλλη κατηγορία πάλι συναντάμε ανθρώπους που αγαπάνε τα ζώα, νοιάζονται γι αυτά και τα βοηθούν. Μιλάνε, μοιράζονται τα προβλήματά της καθημερινότητάς τους, χαλαρώνουν παίζοντας μαζί τους … Αυτά τα άτομα, λοιπόν ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία που ονομάζεται ΑΓΑΠΗ.
Τα ζώα, λοιπόν έχουν τα αρνητικά τους αλλά έχουν και τα θετικά τους. Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν μόνο αρνητικά …Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως κάποιες φορές δυσκολευόμαστε οικονομικά. Ειδικά στις μέρες μας, που με την οικονομική κρίση δεν

μπορούμε να συντηρήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, θα σκεφτούμε τα κατοικίδια; Να σας πω την αλήθεια, πολλοί είναι που σκέφτονται έτσι. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο ή άδικο. Η επιθετικότητα (πχ. Ξυλοδαρμός, κακή αντιμετώπιση του ζώου, ξέσπασμα νεύρων κ.λ.π.) σε βάρος των ζώων, φυσικά, απορρίπτεται ως βάρβαρη ενέργεια, που δεν ταιριάζει στον πολιτισμό μας.
Εκεί που θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο, είναι τα θετικά του κατοικίδιου.Τα θετικά που μπορεί να μας προσφέρει ένα ζώο είναι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. Για παράδειγμα έχουν αποδείξει πολλοί ερευνητές ότι η συμβίωση με ένα ζώο προσφέρει χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης μας βοηθούν στην μείωση του stress και οδηγούν σ’ ένα καλύτερο αμυντικό σύστημα αλλά και φυσική κατάσταση, αν για παράδειγμα πηγαίνουμε καθημερινά το σκύλο μας βόλτα. Τελευταίο και σημαντικότερο είναι ότι μας προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι τα ζώα δεν υπάρχουν απλά για να περπατάνε μέσα στο σπίτι ή να για να στολίζουν τον χώρο αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω. Έχουν την ικανότητα να σε γιατρέψουν, να σε προστατέψουν και τέλος να σε αγαπήσουν και να τα αγαπήσεις. Γιατί αυτό ζητάνε από εσένα , την αγάπη σου και την φροντίδα σου. Τίποτα άλλο …ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ !

animal

Σχολιάστε

Top