Τι είναι ο Έμπολα;

ΑΠΟ: ΓΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Νοε• 14•14

Ebola outbreak in Uganda

Ο Έμπολα είναι ένας ιός είδος που περιλαμβάνεται στο γένος ebolavirus, της οικογένειας των filoviridae, τα μέλη της οποίας ονομάζονται filovirus. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η τάση εμετού, η ζαλάδα και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών ή του νεφρού. Ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι). Τα μόνα ζώα τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να μολυνθούν είναι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα. Μόλις μολυνθεί ο ανθρώπινος οργανισμός, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, τα δείγματα αίματος ελέγχονται για ιογενή αντισώματα, ιικό RNA , ή για τον ιό αυτόν.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο. Η Νόσος του Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό. Η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού μέχρι σήμερα είναι στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Ήδη, τον Αύγουστο του 2014 έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.   Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

 

Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/Ασθένεια_ιού Έμπολα  και http://el.wikipedia.org/wiki/Ιός_Έμπολα

Χρήστος Μ.

εμπολα2

Σχολιάστε

Top