Εθελοντισμός : το ζητούμενο της εποχής μας;

ΑΠΟ: ΓΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Νοε• 14•14

Ο εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη  και με την ανιδιοτελή  προσφορά. Στη σύγχρονη εποχή  ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί  ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση  των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος  είναι στάση ζωής και εκφράζεται με πολλούς τρόπους π.χ.αιμοδοσία, δωρεά οργάνων, προσφορά χρημάτων και άλλων υλικών αγαθών, όπως επίσης  ιατρική και ψυχολογική φροντίδα .

Οι οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν έσοδα από την εθελοντική τους εργασία λέγονται μη κερδοσκοπικοί, όπως η UNICEF,Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ κ.ά. Υπάρχουν, όμως,  και δημοφιλή πρόσωπα τα οποία είτε ατομικά είτε σε συνεργασία με φιλανθρωπικούς οργανισμούς έχουν πραγματοποιήσει συμβολικές πράξεις. Η Madonna ποτέ δεν φοβήθηκε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη της για τα δικαιώματα των παιδιών, το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ειρήνη και στην ελευθερία η ίδια μάλιστα προσωπικά ίδρυσε κλινικές, συμμετείχε σε μια οργάνωση η οποία βοηθούσε τα ορφανά στο Malawi, αλλά και υιοθέτησε ένα ορφανό αγόρι από εκεί. Άλλο τρανό παράδειγμα η Shakira, η οποία ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό(«ΓΥΜΝΑ ΠΟΔΙΑ»), ο οποίος βοηθάει 5,000 παιδιά στην Κολομβία. Πραγματοποίησε, επίσης, από το 2005 και έπειτα πολλές συναυλίες με φιλανθρωπικό σκοπό, μίλησε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο για τις επιδράσεις του AIDS/HIV  και προσέφερε χρήματα για να ξαναχτιστεί το σχολείο του Haiti.

Ο εθελοντισμός είναι μια καθαρά προσωπική πράξη  η οποία χρειάζεται θέληση, αφοσίωση και καλλιέργεια. Γι’ αυτό είναι  στο χέρι μας να τον αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, ακολουθώντας το παράδειγμα των διάσημων προσωπικοτήτων που ανέφερα παραπάνω.

Δήμητρα Λ.ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ2

One Comment

  1. Ο/Η Maraki λέει:

    Πολύ καλό και αξίζει να πούμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες

Σχολιάστε

Top