Οι συνταγές του μήνα

Σαλάτα με φακές και χρωματιστές πιπεριές

1s

 Υλικά για 6 άτομα

-500 γρ. φακές βρασμένες
-αλάτι
-1 κουτ. σούπας κύμινο
-2 φύλλα δάφνης
-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα τέσσερα
-3 πιπεριές χρωματιστές σε μικρά καρεδάκια
-3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες (το πράσινο μέρος)
-50 γρ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
-50 γρ. κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο

Για τη βινεγκρέτ

-50 ml ελαιόλαδο
-20 ml ξίδι λευκό
-1 κουτ. σούπας αλάτι
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

Εκτέλεση

Βάζετε 2 λίτρα νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζετε τις φακές για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, αντικαθιστάτε το νερό με φρέσκο, προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το κύμινο, βράζετε για 30 λεπτά περίπου, σουρώνετε και κρυώνετε ελαφρά. Τις ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και τις ενώνετε με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Βάζετε τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα βάζο με καπάκι, ανακινείτε καλά, περιχύνετε τη σαλάτα σας και τη σερβίρετε ύστερα από 5 λεπτά.

Tips: Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε στο μαγείρεμα της φακής λίγη ρίγανη και ψιλοκομμένη ντομάτα για περισσότερη νοστιμιά.

 

 

Μπάρες σοκολάτας με βρώμη και γλυκό του κουταλιού:

2s

Υλικά

Τεμάχια: 4 – 6 μπάρες

  • 150 γρ. βρώμη
  • 300 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο
  • 100 γρ. γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, μόνο τα φρούτα, στεγνωμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Για τις μπάρες σοκολάτας με βρώμη καβουρδίζουμε τη βρώμη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 8 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα προκειμένου να μην αρπάξει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει η βρώμη.

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.

Αποσύρουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί και την ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε τη βρώμη και το γλυκό του κουταλιού, ανακατεύοντας καλά.

Ντύνουμε με λαδόκολλα το εσωτερικό ενός ταψιού και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ισιώνουμε με μια σπάτουλα ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ώστε να είναι παντού ισοπαχή και το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 1 ώρα.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι το μείγμα σε μπάρες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.

Αποθηκεύουμε τις μπάρες σοκολάτας με βρώμη σε πλαστικό δοχείο, όπου διατηρούνται για 4 – 5 μέρες.

Tips:Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο γλυκό του κουταλιού θέλουμε, προτείνουμε ως πιο ταιριαστές επιλογές τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλι, νεράντζι, περγαμόντο, κ.ά.

Κουκούλης Νίκος Γ1

Σχολιάστε

Top