Τι μπορούμε να δούμε……

ΝΤΑΛΙ

Η Έκθεση του Σαλβατόρ Νταλί “Dali Cybernetics” στη Θεσσαλονίκη

29 Μαρ – 30 Απρ 2024

Το καράβι των ονείρων του Σαλβατόρ Νταλί, σαλπάρει στις 29 Μαρτίου 2024 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ), με αίθουσα Immersive Experience, διαδραστικά δωμάτια και Virtual Reality.

Τα πιο διάσημα έργα του Σαλβατόρ Νταλί στην επίσημη έκθεση Dali Cybernetics Metacerse, κατά την οποία οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό (digit art) υπερθέαμα, Immersive Experience σε οθόνες 400τμ και Αίθουσα Virtual Reality, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς μεταφέρονται εικονικά στο μετασύμπαν.

  • Η Τεχνολογία συναντά την Τέχνη του Σαλβατόρ Νταλί:

«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική κι η Βιολογία.».

Ο Νταλί πίστευε ότι για να επιβιώσει η ζωγραφική, θα πρέπει να συνδεθεί με τη χρήση των υπολογιστών. Θεωρούσε ότι οι υπολογιστές είναι το μέλλον. Ο Νταλί πρόβλεψε ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται από μόνες τους, ακόμα και να δημιουργούν Τέχνη.

  • Η Τέχνη συναντά την Επιστήμη:

Η έκθεση είναι μία συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από μια εντελώς νέα οπτική. Μια εμπειρία αιχμής που βασίζεται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA όπως ερμηνεύονται από τον Νταλί μέσα από τα έργα του.

  • Η Επιστήμη συναντά την Πίστη:

Στους πίνακες του Νταλί συμφιλιώνονται η πίστη στο Θεό με την επιστήμη. Η χρυσή τομή καθιερώνει τη γεωμετρική τελειότητα, το αισθητικό ιδεώδες με το οποίο ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο.

Ο Νταλί το εφαρμόζει στα έργα του, όπου ανακαλύπτουμε σχήματα οργανωμένα υπό αυτήν τη μυστική γεωμετρία. Ο διπλός έλικας του DNA γοητεύει τον Νταλί. Η σπείρα που μεταφέρει γενετική κληρονομιά είναι οι καμπύλες μέσω των οποίων ο Θεός μεταφέρει την αθανασία.

Τι θα δείτε:

  •  Immersive Experience – Εμπειρία Καταβύθισης

Μία πρωτοποριακή ταινία με τρισδιάσδατη προβολή σε οθόνες, εμβαδού 400 τ.μ., με θέαση 360 μοιρών, όπου Τέχνη και Τεχνολογία συνδυάζονται σε ένα επαναστικό θέαμα εικόνας και ήχου.

  • Virtual Reality – Εικονική Πραγματικότητα

Μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας (VR 360) εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Νταλί. Επιβιβαστείτε στο πλοίο των ονείρων του Νταλί και διασχίστε τους καλλιτεχνικούς του κόσμους.

  • Διαδραστικό παιχνίδι:

Περιπλανηθείτε στη ζωγραφική φαντασία του καλλιτέχνη όπου προβάλλονται ψηφιοποιημένα επαναλαμβανόμενα στοιχεία από την εικονογραφία του και παρατηρείστε με ποιο τρόπο διαφεύγουν τα διαφορετικά στοιχεία όταν τα πλησιάζετε.

  • Δημιουργικότητα:

Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας, ζωγραφίζοντας σε χαρτί, οι ίδιοι, τα αγαπημένα μοτίβα του Νταλί. Ζωγραφίστε αυθόρμητα πάνω στο έργο τέχνης «Η Γαλάτεια των Σφαιρών» όπου παρουσιάζεται το πρόσωπό της συντρόφου του Νταλί, Γκαλά, και προβάλλετε τις δημιουργίες σας στους τοίχους της αίθουσας.

  • Κινηματογραφική προβολή:

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ του Τζακ Μποντ και γνωρίστε τον Σαλβαντόρ Νταλί στην καθημερινότητά του, το 1965 στη Νέα Υόρκη, όπου αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του και έρχεται σε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ήθελε να τα απασχολεί για την προβολή του.

  • Photos:

Καθίστε στον αυθεντικό καναπέ DaliLips και τραβήξτε αναμνηστικές φωτογραφίες σε ένα ειδικά φωτισμένο Photo booth.

  • Περιήγηση:

Περιηγηθείτε στους διαδρόμους της έκθεσης όπου παρουσιάζονται πίνακες με αποφθέγματα του διάσημου καλλιτέχνη. Παράλληλα με τις φάσεις της ζωής του Νταλί, εμφανίζονται έργα κι επεξηγήσεις, για τους κυριότερους σταθμούς της καριέρας του καλλιτέχνη.

Πηγή

https://www.thessalonikiguide.gr/event/ekthesi-salvator-dali-cybernetics-limani/

Ιωαννίδου Δ.

Σχολιάστε

Top