Η ιστορία του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Το 1935 στο Α γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που στεγάζονταν σε κτίριο επί της Βασιλέως  Γεωργίου δημιουργείται Παράρτημα που μετεξελίσσεται κατά το σχολικό έτος 1936-1937 σε ξεχωριστή σχολική μονάδα με τον τίτλο “5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης” . Το 1938 μεταστεγάζεται στο κτίριο του …. επί της Βασ. Όλγας 108. Το σχολείο απόκτά μεγάλη φήμη εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των εκπαιδευτικών και των επιτυχιών των μαθητών του στα Πανεπιστήμια. Το δε πτυχίο του αποκτά ιδιαίτερη αξία στη κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό για την φήμη που απέκτησε είναι και το πιο κάτω στιχάκι που έλεγαν οι μαθήτριες του κοντινού 2ου Γυμνασίου Θηλέων :
 Τα κορίτσια του 2ου κάνανε αναφορά εις τον Πρίγκιπα τον Παύλο και ζητούνε παντρειά  και ο Πρίγκιπας τους λέει κάνετε υπομονή έως; ότου μεγαλώσουν του 5ου οι γαμπροί”
 Το 1936 – 1939 κτίζεται σχολικό κτίριο ειδικά για το 5ο Γυμνάσιο επί της Κριεζώτου Το 2000 μετατρέπεται σε Πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο ενώ τον τίτλο του 5ου Γυμνασίου τον κληρονομεί το σχολείο μας που από27 Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ονομάστηκε “5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης”.  Τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του ιστορικού Ε΄Αρρένων επί της οδού Κριεζώτου 2 στο οποίο στεγάζεται πλέον το σχολείο μας.
SXOLIO

 

Σχολιάστε

Top