ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία  Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού της  περιοχής, καθημερινής οικιακής  χρήσης (καζάνια, ταψιά, κιούπια, σίδερα με κάρβουνα, κλπ.), όσο και εργαλεία διαφόρων αγροτικών και αστικών τεχνών και επαγγελμάτων που δε χρησιμοποιούνται πλέον (άροτρο, αργαλειός, σκεπάρνια, πριόνια, κόφτες, πάγκοι εργασίας). Επίσης υπάρχουν προθήκες  που φιλοξενούν αυθεντικές ανδρικές αλλά κυρίως γυναικείες  στολές  του 19ου και του 20ού αι., καθημερινές αλλά και επίσημες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προβολή της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα. Έτσι στο Μουσείο εκτίθενται αυθεντικές στολές, όπλα και προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων που έδρασαν στη λίμνη των Γιαννιτσών, χάρτες της περιοχής της λίμνης, πολλές φωτογραφίες από τη ζωή των Μακεδονομάχων και των χωρικών, τόσο στις καλύβες της λίμνης, όσο και από κάποια γεγονότα του Αγώνα στη γύρω περιοχή, αλλά και ένα πορτρέτο του ντόπιου Μακεδονομάχου καπετάν Γκόνου Γιώτα.

ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

                                                                                                                                                                          XHAFERASI ΛΟΡΕΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης