ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν η βία συναντιέται με την Τέχνη (Βραδιά απονομής Όσκαρ 2022)

Μαρία Τσιαφαρά Β3

downloadΤα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, στα πλάισια της σχολικής   ζωής, να αναλυθεί, να διερευνηθεί και να περιοριστεί το φαινόμενο της σχολικής   βίας, το οποίο ξεκινά στο σχολείο (σχολικός εκφοβισμός) και στην συνέχεια ενσωματώνεται στην κοινωνική ζωή των ενηλίκων.

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου τελέστηκε η 94η απονομή των βραβείων της   Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου γνωστά και ως Όσκαρ, σίγουρα όμως   δεν θα θυμόμαστε τα φετινά Όσκαρ μόνο για τους νικητές των βραβείων ή τις  εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί άλλα και για το χαστούκι που έδωσε ο ηθοποιός Will Smith στον παρουσιαστή τον Όσκαρ Chris Rock. Η αιτία ήταν ένα αστείο που έκανε ο Chris Rock για την εμφάνιση της σύζυγου του Will Smith η οποία έχει ξυρίσει τα μαλλιά της λόγω μίας ασθένειας.

_123911397_hi074930103

Ο Will Smith αργότερα πήρε το βραβείο καλύτερου Α’   αντρικού ρόλου και στον ευχαριστήριο λόγο του φανερά  συγκινημένος ζήτησε συγνώμη από τον Chris Rock, φυσικά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η ακαδημία κινηματογραφικών τεχνών την Παρασκευή 8 Απριλίου απέκλεισε τον ηθοποιό για 10 χρόνια από τις εκδηλώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απονομή των βραβείων Όσκαρ, ενώ σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα φήμες θέλουν τον ηθοποιό να μπαίνει σε κλινική για να διαχειριστεί το στρες του.

Μήπως όμως έκανε καλά ο Will Smith, αφού ήθελε να υπερασπιστεί την σύζηγο του;

Μήπως ήταν υπερβολική η Ακαδημία, αφού ζήτησε συγνώμη ο Will Smith εξάλλου το αστείο του Chris Rock ήταν προσβλητικό , θα πεί κάποιος.

Η απάντηση είναι και στα δυο OΧΙ αν και το αστείο του Chris Rock ήταν κακόγουστο και προσβλητικό ο Will Smith δεν έπρεπε να τον χαστουκίσει. To μάθημα είναι απλό. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ (το <αστείο> του Chris Rock ήταν λεκτική βία), ο Will Smith θα μπορούσε να του είχε πει με ωραίο τρόπο ότι δεν ήταν σωστό αυτό που είπε ή ακόμα καλύτερα η σύζηγος του Will Smith θα μπορούσε να μιλήσει μόνη της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

31668678_bullying_2

Η κάθε μορφή βίας είναι ανεπίτρεπτη και κατακριταία. Υπάρχουν τρόποι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας,αν αισθανόμαστε την αδικία, πέρα από την βία. Με σεβασμό και αξιοπρέπεια που περισσότερο αναδεικνύει το ήθος μας και την ποιότητά μας ως άνθρωποι παρά την σωματική μας δύναμη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης