Το μέλλον είναι τώρα! Mάξιμος Βρέκος Γ1

Μια μέρα μπορεί να έχεις υπεράνθρωπη όραση, να παίζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια στον εγκέφαλο σου ή ακόμα και να κατεβάζεις τις ίδιες σου τις αναμνήσεις στον υπολογιστή σου. Ακούγεται απίστευτο; Κι όμως! Αυτό υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας Neuralink Elon Musk και οι επιστήμονες που εργάζονται για αυτόν. Πόσο πιθανό όμως είναι να συμβεί κάτι τέτοιο και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων;

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2016 ανακοίνωσε πως βασικός της στόχος βραχυπρόθεσμα είναι η θεραπεία σοβαρών εγκεφαλικών ασθενειών, αλλά μακροπρόθεσμα αποβλέπει στην επαύξηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, κάτι που ονόμασε ανθρωπισμό (transhumanism). Για τον λόγο αυτό η εταιρεία προσέλαβε επιφανείς επιστήμονες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία όπως αυτά της βιοχημείας, της νευροεπιστήμης (neuroscience) και της ρομποτικής, ενώ προσέλκυσε και επενδύσεις 158 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε δύο μόλις χρόνια, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα όσα υποστηρίζει πως μπορεί να προσφέρει.

hqdefault Τι ακριβώς όμως είναι αυτό που προσφέρει η εταιρεία; Μία διεπαφή (interface) με τη μορφή ενός τσιπ διαμέτρου 8 mm, με μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, που θα συνδέεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αλληλεπιδρά νοητά με τεχνολογικές συσκευές, να αντιμετωπίζει νευρολογικά και κινητικά προβλήματα όπως η παράλυση, να αυξάνει την ακουστική ικανότητα σε περισσότερες συχνότητες, ακόμα και να «κατεβάζει «περισσότερες ικανότητες στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη συμβίωση του ανθρώπινου μυαλού με την τεχνητή νοημοσύνη. Μετά την εγκατάσταση της συσκευής, αυτή θα μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα μέσω του εγκεφάλου και να τα χρησιμοποιεί για να ελέγχει μηχανήματα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες έξυπνες συσκευές.

Το εγχείρημα αυτό έχει δεχθεί πολλές κριτικές και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: Κάποιοι αμφισβητούν τη δυνατότητα εμφύτευσης και λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής, αν και η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες δοκιμές σε γουρούνια και πιθήκους και θα γίνουν και σε ανθρώπους με προβλήματα τετραπληγίας μέσα στο 2022. Κάποιοι άλλοι θεωρούν το όλο εγχείρημα ως ανήθικο, ένα βήμα προς την μετατροπή του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα μηχάνημα όπου θα υπερισχύει τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπόφευκτα θα γίνει μέρος της ζωής μας και το μόνο ερώτημα είναι το πότε θα γίνει αυτό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Θα περιοριστεί η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και παρόμοιες άλλες στον βραχυπρόθεσμο στόχο τους που είναι η βελτίωση και η επίλυση προβλημάτων κινητικών και νοητικών ή θα προχωρήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για συμβίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη; Η συζήτηση για το επόμενο βήμα της συνύπαρξης των ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη έχει ανοίξει και σίγουρα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Πηγές :

https://www.youtube.com/watch?v=33bVGBkDy54&t=25s

https://www.youtube.com/watch?v=EPUHsnN9R9I

https://en.wikipedia.org/wiki/Neuralink

https://www.theguardian.com/technology/2022/jan/20/elon-musk-brain-chip-firm-neuralink-lines-up-clinical-trials-in-humans

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης