Με μία όχι ιδιαίτερα βιαστική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα εύκολα θα μπορούσε κανείς να επισημάνει, μία ακόμα, μέσα στις τόσες, αντίφαση :από τη μία την επικράτηση του ορθολογισμού και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και από την άλλη την έξαρση του φαινομένου του ρατσισμού. Άραγε ποιοι λόγοι ευνοούν την αναβίωση και τη διαιώνιση του από γενιά σε γενιά
Πρωταρχικής σημασίας παράγοντες που αιτιολογούν την ύπαρξη του ρατσισμού είναι η εθνικιστική προπαγάνδα καθώς και τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που είναι ριζωμένες στη συνείδηση πολλών ανθρώπων. Αυτό έχει αποτέλεσμα την καλλιέργεια συναισθήματος έχθρας απέναντι σε άλλους λαούς χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια αιτία.
Ένας ακόμη παράγοντας που γεννά τέτοια φαινόμενα είναι η έλλειψη παιδείας και αγωγής. Ο μη καλλιεργημένος άνθρωπος δεν έχει κριτική σκέψη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, δεν λειτουργεί ώριμα, είναι παρορμητικός με αποτέλεσμα να υιοθετεί ρατσιστικές αντιλήψεις.
Επιπροσθέτως, η έλλειψη ανθρωπιστικών ιδεών αποβάλλει κάθε είδους ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, με αποτέλεσμα την αναβίωση ρατσιστικών αντιλήψεων που στιγματίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό τα ΜΜΕ έρχονται να διαδραματίσουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο. Μέσα από αυτά διαδίδονται, καλλιεργούνται και αναβιώνουν ρατσιστικές αντιλήψεις, τις οποίες μάλιστα συντηρούν προβάλλοντας με έμφαση παραβατικές συμπεριφορές άλλων φυλών. Συνεπώς ολόκληροι λαοί και φυλές στιγματίζονται εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας προκειμένου να εξασφαλιστούν υψηλά νούμερα τηλεθέασης.
Είναι λοιπόν προφανές πως το φαινόμενο του ρατσισμού χτυπά αλύπητα τη σύγχρονη κοινωνία και πως οι λόγοι αναβίωσης του είναι πολλοί.
Τελικά προοδεύσαμε, αλλά δεν ευτυχήσαμε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευάγγελος Παπανούτσος.
Βιβλιογραφία:
Wikipediea.org
Σχολικό βιβλίο Γ’ γυμν. Κοινωνική και Πολιτικής Αγωγής
Europarl.europa.eu
Socialwelfare.upatras.gr
Micro-kosmos.uoa.gr