Κολύμβηση από την αρχαιότητα έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, Μαρίνος Μηλιώνης, Γ2

 Η κολύμβηση αποτελεί ένα αρχαίο άθλημα που χρονολογείται από την προϊστορία της ανθρωπότητας. Η αγάπη για το νερό και οι αγωνιστικές δραστηριότητες σε υδάτινα περιβάλλοντα έχουν ρίζες που φτάνουν πίσω στους αρχαίους χρόνους. Ωστόσο, η κολύμβηση ως αγώνας έχει εξελιχθεί στη σύγχρονη εποχή, και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της εξέλιξης είναι η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχει πληθώρα αναφορών στην κολύμβηση σε αρχαία κείμενα αλλά και σε εικονογραφικές πηγές, με την αρχαιότερη να θεωρείται, τις βραχογραφίες, ηλικίας 10.000 ετών στη λεγόμενη “σπηλιά των κολυμβητών” κοντά στο Βάντι Σούρα της νοτιοδυτικής Αιγύπτου, που αποτελεί μια από τις αποδείξεις ότι η Σαχάρα εκείνη την εποχή ήταν κατάφυτη, με αρκετό νερό, σε αντίθεση με το σήμερα.

cave_swimmers

Το κολύμπι αποτελούσε μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των Μινωιτών. Η πιο σημαντική μαρτυρία έρχεται από τη λεγόμενη “δυτική οικία” του μινωικού οικισμού του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, όπου στην εικονογραφική διακόσμηση απεικονίζονται δύτες και κολυμβητές, αποδεικνύοντας το ρόλο που είχε η κολύμβηση στη ζωή των Μινωιτών.

akrothri_divers.jpg (1)

Στην προϊστορία, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που πραγματοποίησαν κολυμβητικούς αγώνες, κυρίως στην Κρήτη και την Αττική. Σε αυτές τις περιοχές, τα νερά παρείχαν μια φυσική περιοχή για την εκτέλεση αγώνων κολύμβησης.

Οι αρχαίοι Έλληνες σύντομα ανέπτυξαν αγωνιστικές τεχνικές και κανόνες για τους αγώνες, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να περιλαμβάνουν και αγώνες κολύμβησης από τον 8ο αιώνα π.Χ.

PaestumTaucher.jpg

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τα θύματα από την πλευρά των Ελλήνων ήταν λιγοστά γιατί όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα κολύμπησαν και βγήκαν στη στεριά. Απεναντίας οι περισσότεροι Πέρσες πνίγηκαν επειδή δεν ήξεραν να κολυμπούν.

Μας λέει ακόμα για κάποιον Σκυλλία από την Σκιώνη της Χαλκιδικής ο οποίος απέδρασε από το στρατό του Ξέρξη στις Αφέτες και με ένα μακροβούτι μήκους πάνω από 80 στάδια δηλαδή 15χλμ. από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου έφτασε στις ακτές της Ευβοίας μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους Έλληνες στρατηγούς.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, και έχουν αναπτυχθεί διάφορα στυλ. Παλαιότερα, τα βασικά στυλ ήταν το ελεύθερο στυλ, το ύπτιο, το στυλ μπροστά και το στυλ πλάτης. Κάθε στυλ είχε τις δικές του τεχνικές και κινήσεις.Στη σύγχρονη κολύμβηση, τα παραπάνω στυλ παραμένουν βασικά, αλλά έχουν εξελιχθεί τεχνικά. Επιπλέον, έχουν προστεθεί και άλλα αγωνίσματα, όπως τα ατομικά μεικτά στυλ και τα κολυμβητικά αγωνίσματα σε μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας περισσότερη ποικιλία και πρόκληση στον κόσμο της κολύμβησης.

Picture11

Τα αγωνίσματα της κολύμβησης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν από τις 27 Ιουλίου έως και τις 9 Αυγούστου 2024. Τα αγωνίσματα σε πισίνα (27 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθούν στην αρένα Paris La Défense, ενώ ο μαραθώνιος ανοιχτής θαλάσσης (8 & 9 Αυγούστου) στην Γέφυρα Αλεξάνδρου Γ΄ στον ποταμό Σηκουάνα.

0-120

Το Ολυμπιακό πρόγραμμα της κολύμβησης περιλαμβάνει συνολικά 37 αγωνίσματα (18 για άνδρες, 18 για γυναίκες και 1 μικτό), συμπεριλαμβανομένων και δύο μαραθωνίων ανοιχτής θάλασσας 10 χιλιομέτρων. Στους αγώνες κολύμβησης, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κολυμβητές που καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό αγώνα τυπικά τιμώνται με μετάλλια. Τα μετάλλια που απονέμονται είναι χρυσά, ασημένια και χάλκινα, αντίστοιχα για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση .Παράλληλα με τα μετάλλια, οι αθλητές συνήθως λαμβάνουν και διάφορα έπαθλα  από τις αθλητικές οργανώσεις, τους χορηγούς και τις χώρες τους. Αυτά μπορεί να είναι χρηματικά, υποτροφίες, δώρα ή και άλλες προνομιακές ευκαιρίες.

Στον αγώνα για την κατάρριψη σπουδαίων πααγκοσμίων ρεκόρ θα πρέπει να αναφερθούν αυτό του Κινέζου Χαϊγιανγκ Κιν που διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ με 2.05.48 λεπτά, το οποίο κρατούσε από το 2009 στα 200 μέτρα πρόσθιο και αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Παρόμοια ο Γάλλος Μαρσάν στα 400μ μεικτής ατομικής κατάφερε να διαλύσει το τελευταίο ρεκόρ του Michael Phelps ενώ ο  Ο Ντρέσελ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Φελπς στα 100μ. πεταλούδα. Ακομη  η Αριάρν Τίτμους με χρόνο 3:55.38 λεπτά κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. ελεύθερο γυναικών.

w26-151857LeonMarchand

usa_caeleb_dressel

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης