Fortnite: Το βιντεοπαιχνίδι…εθισμός!

fortnite-hero

Fortnite: ένας οδηγός για το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι.

Αν έχετε παιδιά μεταξύ οκτώ και 18 ετών, το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει για το online παιχνίδι Fortnite.  Κυκλοφόρησε πέρυσι και είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα σε απευθείας σύνδεση παιχνίδια προκαλώντας το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όχι μόνο.

Με περισσότερους από 200 εκατομμύρια παίκτες (!!!!) παγκοσμίως, οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ ότι τα παιδιά σας ή οι φίλοι τους είναι ήδη φανατικοί οπαδοί. Για μερικούς αυτή η σχέση αγάπης μπορεί να πλησιάζει τα όρια της εμμονής. Πρέπει να ανησυχείτε;

 

Τι είναι το Fortnite: Battle Royla;

Εν συντομία είναι μια μαζική και σε απευθείας σύνδεση μάχη όπου 100 παίκτες πηδούν από ένα αεροπλάνο σε ένα μικρό νησί και στη συνέχεια πολεμούν μεταξύ τους μέχρι να μείνει ένας και μοναδικός επιζήσαντας. Εντός του νησιού υπάρχουν κρυμμένα διάφορα αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων όπλων, χειροβομβίδων, παγίδων κτλ. Στα πλαίσια του παιχνιδιού δύναται η συλλογή πόρων που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας δομών όπου μπορείς είτε να κρυφτείς είτε να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.  Καθώς ο αγώνας εξελίσσεται και μειώνεται ο αριθμός των συμμετοχόντων, ταυτόχρονα περιορίζεται ο χώρος δράσης τους.

 

Από που προέρχεται;

Το εν λόγω παιχνίδι έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2017 ως παιχνίδι συνεργασίας και επιβίωσης τεσσάρων παικτών. Ζητούμενο αποτελούσε η κατασκευή καταφύγιων προς υπεράσπιση και προστασία τους ενάντια στα ζόμπι. Αρχικά κυκλοφόρησε έκδοση για PC, XBOX και Playstation και εν συνεχεία για smartphone, οι οποίες εκδόσεις προσφέρονταν και προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

 

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές στα παιδιά;

Διότι είναι δωρεάν, είναι διασκεδαστικό και διαθέτει μια περίεργη αίσθηση του χιούμορ.  Επιπλέον έχει πολύ εντυπωσιακά γραφικά για δωρεάν on line παιχνίδι καθώς και πρωτότυπες ιδέες κουστουμιών που μπορούν να επιλέξουν οι συμμετέχοντες βλ. δεινοσαύρους, ενώ στο παιχνίδι αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι χορευτικές φιγούρες μερικές εκ των οποίων γίνονται μόδα σε σχολεία ανά τον κόσμο βλ. Floss. Επίσης το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα, εκτός της συνεργασίας μεταξύ φίλων ή ολόκληρης ομάδας φίλων,  της συνομιλίας   με τη χρήση ακουστικών και μικροφώνου. Μεταξύ άλλων το Fortnite παρέχει τη συμμετοχή σε παιχνίδι μη ανταγωνιστίκο το οποίο σε προκαλεί να εξασκηθείς και να δημιουργήσεις και να μοιραστείς τα δικά τους νησιά. Τέλος να σημειώσουμε το γεγονός πως οι προγραμματιστές του Fortnite προσθέτουν σε εβδομαδιαία βάση νέα στοιχεία, λειτουργίες και τρόπους παιχνιδιού, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό δόλωμα για την συστηματική επιστροφή των παικτών, ακόμα και σε σημείο εθισμού αν δεν υπάρξει επιβολή ορίων. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι εύκολο να αντιληφθούμε που οφείλεται η μετατροπή του Fortnite σε παγκόσμιο φαινόμενο.

 

Τι γίνεται αν το παιδί μου διαθέτει διαφορετική κονσόλα από αυτή των φίλων του;

Το Fortnite είναι ένα παιχνίδι που βρίσκει πλέον εφαρμογή στο σύνολο των παιχνιδομηχανών.  Για παράδειγμα αν είστε κάτοχος ενός XBOX μπορείτε να παίξετε στην ίδια ομάδα με κάποιον που διαθέτει Nintendo, iPad ή τηλέφωνο Android. Συνεπώς το μόνο που απαιτείται είναι το άνοιγμα προσωπικού λογαριασμού με όνομα χρήστη και κωδικό στο λεγόμενο Epic Games.

 

Πόσο κοστίζει;

Στην απλή του έκδοση το παιχνίδι παρέχεται δωρεάν. Στην έκδοση αυτή οι παίκτες μπορούν να και ξεκλειδώνουν νέα στοιχεία καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, άνευ χρηματικού ανταλλάγματος. Υπάρχει όμως και η έκδοση με το τίτλο Premium Battle Pass που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αποκλειστικά αντικείμενα και προνόμια. Ειδικότερα ένα δελτίο μάχης στην Premium  έκδοση  κοστίζει 950 V Bucks. Όπου V Bucks αναφερόμαστε στο νόμισμα με το οποίο κάποιος συναλλάσσεται στο εν λόγω παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα συναλλακτικά 1.000  V Bucks ισούται με 7,99 λίρες Αγγλίας ήτοι περίπου 8,30 €. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οτιδήποτε αποκτάται έναντι χρηματικού αντίτιμου δεν παρέχει κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα που καθιστά πιο ισχυρό τον παίκτη αντίθετα προσφέρει απλά και μόνο διακοσμητικού χαρακτήρα προνόμια.

 

Πως μπορώ να περιορίσω το χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά μου;

Εάν τα παιδιά σας διαθέτουν πλατφόρμες XBOX, Playstation ή SWITCH μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες ορισμού χρονικών περιορισμών. Αν η πλατφόρμα δεν διαθέτει σχετικούς περιορισμούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο χρονόμετρο. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να σημειώσουμε ότι λόγο της ιδιαιτερότητας του παιχνιδιού η χρήση χρονικών περιορισμών μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κάποιος αποχωρίσει από την ομάδα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική περίοδος χάνει τόσο αυτός όσο και η ομάδα του τους προσωπικούς του πόντους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μια τέτοια περίοδο μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά.

 

Πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τη βία;

Το Fortnite είναι third person multi player shooter, δηλαδή παίζοντας παρακολουθείς το σώμα του πρωταγωνιστή και δεν το βιώνεις μέσα από τα μάτια του, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός παίκτες. Είναι σημαντικό ότι το Fortnite δεν απεικονίζει αιματηρή βία αλλά είναι βίαιο.

 

Είναι το Fortnite περισσότερο εθιστικό σε σχέση με άλλα παιχνίδια;

Γενικά ο ορισμός της έννοιας του εθισμού στα βίντεο παιχνίδια εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εντός της ιατρικής κοινότητας. Από την πλευρά του το Fortnite δεν έχει κάτι το μοναδικό που να το μετατρέπει σε περισσότερο εθιστικό βίντεο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία με μια πολύ δυνατή υποστηρικτική ομάδα που συνεχώς το ανανεώνει και το εξελίσσει με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους χρήστες. Τα καλά νέα τής υπόθεσης είναι ότι, όπως και σε κάθε παιχνίδι, η εμμονή, η μόδα  τελικά θα περάσει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός της πρόσβασης του παιδιού στο παιχνίδι  μέσω του καθορισμού ορίων από την πλευρά των γονέων καθώς και η παροχή κινήτρων και προκλήσεων για ενασχόληση των παιδιών με παιχνίδια μακριά από οθόνες, πχ επιτραπέζια, αθλητισμός κτλ. Από την άλλη υπάρχει και το μικρό ενδεχόμενο το παιδί σας να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό ταλέντο που σε δεύτερο χρόνο θα μετατρέψει το χόμπι σε επάγγελμα! Ποτέ δεν ξέρεις!

Πηγή: https://www.theguardian.com/games/2018/aug/29/why-cant-people-stop-playing-fortnite

Από τους μαθητές της ΣΤ τάξης

Επιμέλεια: Οι καθηγήτριες Αγγλικής γλώσσας κα Χαραμούσου Αικ. και κα Γιαννοπούλου Δ.

 

Top