eWaste Around Us – eTwinning project 2019
To e-Twinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης που δημιουργήθηκε προκειμένου αυτά να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης.
Προάγει τη συνεργασία των Ευρωπαϊκών σχολείων μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για σχολεία.
Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 34 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, το οποίο αναπτύσσει μάθηση για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το eTwinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 38 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.
Το σχολείο μας συμμετείχε φέτος στο e-Twnning project με θέμα «e-Waste Around Us» (τμήμα Ε2) και συνεργάστηκε με τα παρακάτω σχολεία:
- 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ioannina Greece
- Aydın 100. Yıl Atatürk Ortaokulu, Köşk Turkey
- Palatul Copiilor , Botoșani Romania
- IES Escultor Juan de Villanueva, Pola de Siero Spain
- IES FRANCESC RIBALTA, Castellón de la Plana/Castelló de la Plana Spain
- Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu, Tekkeköy Turkey
- 2nd Primary School of Nea Erythraia, Athens Greece
- 8o DIMOTIKO KIFISSIAS, Kifisia Greece
- Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, Pribislavec Croatia
- IES Francisco Salzillo, Alcantarilla Spain
- Escola Sant Jordi, Vilanova i la Geltrú Spain
- ICS Valle del Conca, Morciano Di Romagna (Rn) Italy
Σε αυτό το project οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα (e-Waste), προσέγγσαν το θέμα μέσα από την κοινωνική, οικονομική αλλά και περιβαλλοντική πλευρά του e-Waste και κατανόησαν την σπουδαιότητα της μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ή τμημάτων αυτών.Οι ίδιοι οι μαθητές πληροφόρησαν και ευαισθητοποίησαν την οικογένεια και την τοπική τους κοινότητα σχετικά με το πρόβλημα της ανακύκλωσης των e-Waste και τους ενθάρρυναν, μέσα από τις δράσεις τους, να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.
Το project αυτό υλοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019 από την εκπαιδευτικό-συντονίστρια κα Σκιαδά Σταυρούλα, στο πλαίσιο του μαθήματος των ΤΠΕ με τους μαθητές του τμήματος Ε2. Έτσι, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας μέσα από έναν εποικοδομητικό, θετικό και ασφαλή τρόπο. Με σύγχρονα μέσα, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με τους μαθητές των άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων-συνεργατών ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποίησαν, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του «e-Waste Around Us», τα αποτελέσματα κάθε δράσης ή έρευνάς τους (δείτε εδώ).