Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•16

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, γιορτάστηκε στο 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας η 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού.

 Η αρχή έγινε με την προβολή της ταινίας «οι δρόμοι της φωτιάς». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα το ολυμπιακό ιδεώδες και τα αναβολικά. Μία ομάδα μαθητών παρουσίασε τα δύο θέματα προβάλλοντας αντίστοιχο υλικό και πληροφορίες ενώ συμπεριέλαβε και μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με την ολυμπιονίκη αθλήτρια Κατερίνα Θάνου την οποία επισκέφτηκαν λίγες μέρες πριν ομάδα μαθητών του Γ1 γι΄αυτόν τον σκοπό. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησαν επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι και ντάμα. Συγχρόνως οι μαθητές έπαιξαν πινγκ πονγκ στην κεντρική είσοδο του σχολείου. Επιπλέον στην αίθουσα των εικαστικών παρουσιάστηκαν δημιουργίες σχετικές με τον αθλητισμό. Παράλληλα έλαβαν χώρα αγώνες μπάσκετ και βόλλευ. Τέλος τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να παίξουν σχοινάκι και ρακέτες στο κιόσκι.

   Επιδίωξη της διοργάνωσης ήταν η αποκόμιση, από τους μαθητές, των στοιχείων που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης. Δυστυχώς υπάρχουν αθλητές που παραβαίνουν τους κανονισμούς των αγώνων και πολύ συχνά καταγράφονται φαινόμενα απάτης, χρήσης αναβολικών και χρηματισμού.

   Το εὖ ἀγωνίζεσθαι αποτελεί βασικό, θεμελιώδες στοιχείο, κάθε πραγματικής, αθλητικής συνάντησης, κάθε πραγματικής αθλητικής συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα είναι το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας που καταδεικνύει το μεγαλείο του κάθε αθλητή και ανθρώπου. Στηρίζεται σε κανόνες ηθικής και σε αξίες όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός του αντιπάλου και η δικαιοσύνη.

   Στόχος επομένως της μαθησιακής διδασκαλίας θα πρέπει να είναι η προσπάθεια, η αγωνιστικότητα και η συνεργασία, έτσι ώστε οι μαθητές να βιώνουν τον αμοιβαίο σεβασμό, αποφεύγοντας της εγωκεντρικές και ανταγωνιστικές αντιδράσεις.

ΕΛΕΑΝΝΑ ΝΤΕΝ ΜΠΡΑΜΠΕΡ (Β4)

Σχολιάστε

Top