Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 – 200 Χρόνια Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 15•21

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Το 2021, αλλά και το παρόν τεύχος του περιοδικού μας, αυτονόητα αφιερώνεται σε αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός για τον ελληνισμό, αλλά και για την ανθρωπότητα, εφόσον συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση χωρών από όλον τον κόσμο, ισχυρών όπως οι ευρωπαϊκές και οι ΗΠΑ, αλλά και αδυνάτων, όπως η Αϊτή. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα συγκινήθηκε από τον αγώνα ενός λαού και κινητοποιήθηκε για την αποτροπή του αφανισμού του από έναν τυραννικό και απάνθρωπο δυνάστη, υλοποιώντας έτσι τις πρώτες ανθρωπιστικές αποστολές στην ιστορία της,  από οργανωμένα κράτη.

Η συστράτευση, η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η αυτοθυσία των αγωνιζόμενων Ελλήνων έκανε πραγματικότητα ό,τι έμοιαζε παράδοξο με οποιοδήποτε συμβατικό μέτρο σύγκρισης, τη δημιουργία ενός πρώτου μικρού ελληνικού κράτους, ως πρώτο βήμα στην πορεία αναβίωσης του οικουμενικού ελληνισμού και της δικής του πρότασης ύπαρξης και συνύπαρξης και ως βιωμένης κοσμοθέασης.

Στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η Ελλάδα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ομοεθνείς της και πατρογονικά εδάφη. Μπορεί πια να σταθεί στον κόσμο ως ισότιμο, ισχυρό κράτος με ιστορία αρχαία και σύγχρονη και πεπραγμένα στο διεθνή χώρο αξιοζήλευτα. Μέσα από λάθη, πάθη και αδυναμίες, αλλά και επιτεύγματα προόδου, ηρωισμού, αυτοθυσίας και εκσυγχρονισμού, η Ελλάδα έχει διαμορφώσει μια φυσιογνωμία ενός κράτους ελεύθερου και υπεύθυνου, με σεβασμό στη ζωή, το δίκαιο και μόνιμη επιδίωξη την ελευθερία και την ευημερία όλων των πολιτών της χώρας και του κόσμου.

Η πορεία που ξεκίνησε το 1821 σε πολλές παραμέτρους της συνεχίζεται ακόμα. Το μικρό θνησιγενές και εξαρτημένο πρώτο κρατίδιο του 1830, μεγάλωσε και ανδρώθηκε, αλλά μένει ακόμα  να διεκδικήσει με ελευθερία και αυτοσυνειδησία τη θέση που του ανήκει στον κόσμο, εκφράζοντας και υλοποιώντας την ελληνική κοσμοθεωρία με αυτοπεποίθηση, ισχύ, επίγνωση και ανεξαρτησία.

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, οι φετινοί ιστορικοί αγώνες δεν θα μπορούσαν παρά να θελήσουν να συμβάλουν, στο μέτρο του εφικτού, στην κατανόηση του εγχειρήματος αυτής της επανάστασης αλλά και των πτυχών της ελληνικής ταυτότητας, ώστε με περισσότερη αυτοσυνειδησία να πορευτούν οι μαθητές μας προς το μέλλον και το πεπρωμένο της φυλής μας. Έτσι, τα θέματα των Ιστορικών Αγώνων της Γ’ Γυμνασίου με τίτλο: «Ελληνική Επανάσταση 1821. 200 Χρόνια Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους» συμπεριέλαβαν: Τα αίτια της Επανάστασης, αν ήταν Επανάσταση ή Εξέγερση, μάχες του Αγώνα (Τις δύο Πολιορκίες του Μεσολογγίου), τους δύο εμφυλίους πολέμους, τη Διεθνή Διπλωματία και το Ελληνικό Ζήτημα. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του σχολείου, παρουσίαση επιλεγμένων εργασιών των μαθητών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των Αγώνων. Οι εργασίες αξιοποίησαν τα μαθήματα της καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρίας Ευθυμίου, στο πλαίσιο των διαδικτυακών μαθημάτων που προσφέρονται από την ίδια στη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis.

Σχολιάστε

Top