Έχουν τα ζώα δικαιώματα;

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 27•24

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ ,ΚΑΤΣΙΑΦΟΥΡΟΥ ,2024

Από πολλούς ανθρώπους τα ζώα χαρακτηρίζονται άβουλα όντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως αυτοί επιθυμούν. Η αλήθεια όμως είναι πως τα ζώα, κατοικίδια και μη, έχουν δικαιώματα και οι άνθρωποι υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά.

 

Ο πολιτισμένος και ανώτερος  άνθρωπος, είναι υποχρεωμένος να σέβεται και να καλύπτει ορισμένες ανάγκες των ζώων. Η συμπεριφορά του προς αυτά, οφείλει να είναι αντίστοιχη με αυτή προς τους συνανθρώπους του. Φυσικά η κακοποίηση, η εκμετάλλευση και η εγκατάλειψη των ζώων, είναι ανεπίτρεπτη και πρέπει να τιμωρείται.

 

Τα ζώα είτε αδέσποτα, είτε δεσποζόμενα, έχουν δικαιώματα στη ζωή, καθώς και άλλα βασικά δικαιώματα, προκειμένου να ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες. Κάποια από  τα πιο σημαντικά δικαιώματά τους, είναι η ελευθερία, η τροφή, καθώς και η σύναψη οικογενειακών δεσμών. Το δικαίωμα της ελευθερίας συνεπάγεται την απαγόρευση της χρήσης των ζώων ως πειραματόζωα σε εργαστήρια, της εκμετάλλευσής τους σε τσίρκα, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, προκειμένου να ωφεληθεί ο άνθρωπος.

 

Συμπεραίνοντας, όλα τα ζώα έχουν δικαιώματα, τα οποία πρέπει να σεβόμαστε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε,ότι η αγάπη για τα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού και ανθρωπιάς.

 

Αλεξάνδρα Κατσιαφούρου (Β΄1)

 

 

Σχολιάστε

Top