50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 27•24

Αποκατάσταση Δημοκρατίας

Η λέξη και η έννοια  «Δημοκρατία», έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αθήνα και καταφέρνει ακόμα, αιώνες μετά, να είναι το ίδιο σημαντική!

Το 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον Ιούλιο του 1974, όταν το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα μας.  Η Ελλάδα κατάφερε να διανύσει τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλής κοινοβουλευτικής ζωής στους δύο αιώνες της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Σε αυτόν τον μισό αιώνα, οι Έλληνες πέτυχαν πολλά, προόδευσαν και εδραίωσαν δημοκρατικούς θεσμούς! Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα δείγμα της δύναμης που έχει αυτός ο θεσμός  να διαρκεί και να ανανεώνεται. Η δημοκρατία όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εκατομμύρια άνθρωποι κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, θυσιάστηκαν και παρόλα αυτά συνεχίζουν να αγωνίζονται γι΄ αυτήν! Κι αυτό, γιατί  η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που προάγει την ισονομία, την αξιοκρατία και την ελευθερία του λόγου, πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Συνδυάζει την ελευθερία με την ευθύνη, την ατομική στάση με την ενότητα, την υπέρβαση του “εγώ”  και την αντικατάστασή του από το “εμείς”.

Επομένως, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση για μας ,τους νεότερους, που είχαμε την τύχη να μη ζήσουμε τη μαύρη περίοδο του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, να διαφυλάξουμε όλα όσα εκείνοι κατάφεραν. Να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το πάθος για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και να το μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά.

Η 24η Ιουλίου θα είναι πάντα ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας!!!

                                                                               Δανάη Μωυσιάδη (Β΄2)

Σχολιάστε

Top