Πάτμος

Πάτμος

Γενικά

Η Πάτμος είναι ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τη σημαντική θρησκευτική κληρονομία της, αλλά και για τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα υπέροχα τοπία και το καλό φαγητό.

πάτμος1

Αξιοθέατα

Η Πάτμος προσφέρει πολλές επιλογές για δραστηριότητες. Τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Πάτμου είναι, φυσικά, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Τα δύο αυτά μνημεία μαζί με τη Χώρα της Πάτμου, έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  • Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι Ορθόδοξο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1088 στην Χώρα της Πάτμου. Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

  • Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στην Πάτμο, στο δρόμο μεταξύ της Χώρας και της Σκάλας. Θεωρείται ότι το σπήλαιο αυτό είναι το σημείο όπου απόστολος Ιωάννης είχε τα οράματα που κατέγραψε στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 

  • Μύλοι της Πάτμου

Οι τρεις, εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι βρίσκονται σε έναν λόφο στην αριστερή πλευρά της Χώρας της Πάτμου. Η ιστορία τους ξεκινάει πριν από πολλούς αιώνες αφού οι δύο πρώτοι κατασκευάστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Την δεκαετία του 1950 εγκαταλείφθηκαν όπως και οι περισσότεροι μύλοι των ελληνικών νησιών. Χάρη στην πρωτοβουλία ενός Ελβετού τραπεζίτη και ιστιοπλόου, του Charles Pictet, ένθερμο φίλο του νησιού, το 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης και αποκατάστασης των ανεμόμυλων.

  • Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Η γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ιδρύθηκε το έτος 1607 από τον ιερομόναχο Παρθένιο Παγκώστα, γόνο γνωστής και πλούσιας οικογένειας και έναν από τους πιο δραστήριους ηγουμένους της Μονής του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου.

  • Μονή του Προφήτη Ηλία

Το μικρό οχυρωμένο μοναστήρι ιδρύθηκε από τον μοναχό Νεόφυτο από τη Σύμη, και αποτελεί μονόκλιτη εκκλησία, στα βασικά κειμήλια της οποίας συγκαταλέγεται ένα επίχρυσο τέμπλο που χρονολογείται από το 1795 και μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου του 1785.

 

  • Λαογραφικό Μουσείο στο αρχοντικό Σημαντήρη

Το Μουσείο βρίσκεται στην Χώρα και στεγάζεται στο αρχοντικό Σημαντήρη του 17ου αιώνα που χτίστηκε από Σμυρναίους μαστόρους. Μέσα θα δείτε αρκετά αριστοκρατικά έπιπλα, πίνακες, εικόνες και διάφορα είδη από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πάτμου των περασμένων αιώνων.

  • Βράχος της Καλικατσούς

Πρόκειται για ένα βραχώδη γεωλογικό σχηματισμό στην άκρη μιας αμμόγλωσσας. Τούτος ο βράχος δεν είναι απλώς ένα όγκος στο κέντρο του κολπίσκου, αντιθέτως, μύθοι και θρύλοι συνοδεύουν την παρουσία του και δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αποτελεί το δεύτερο σε σημαντικότητα αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

 

Η Πάτμος είναι, επίσης, γνωστή για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται εργαστήρια, σεμινάρια και προβολές ταινιών.

Ήθη & έθιμα

  • Η Τελετή του Νιπτήρος.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην κεντρική πλατεία, ο Ηγούμενος της Μονής πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως ο Ιησούς στους μαθητές του στον Μυστικό Δείπνο.

  • Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι, αφού ολοκληρώσουν την περιφορά στις κατά τόπους γειτονιές, συναντώνται σε κεντρικά σημεία.

  •  Ο εσπερινός της Αγάπης.

Κατά τον εσπερινό της Αγάπης, την ημέρα του Πάσχα, το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ακούγεται σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στην Ομηρική διάλεκτο.

Πώς θα έρθετε στην Πάτμο

Με πλοίο

Από Πειραιά Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ: 2104226000 www.bluestarferries.gr

Από Ρόδο: Λιμεναρχείο Ρόδου, τηλ: 22410 22220
Λιμεναρχείο Σάμου: τηλ.: 2273027318

Λιμεναρχείο Πάτμου:τηλ.: 2247031231

Με αεροπλάνο

Η Πάτμος δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά είναι εύκολο να φτάσετε στην Πάτμο πηγαίνοντας από Αθήνα αεροπορικώς στα κοντινά νησιά Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και από εκεί με καταμαράν, το επιβατηγό ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ, ή οποιοδήποτε άλλο πλοίο της γραμμής.

Kατά την τουριστική περίοδο υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία από Σάμο και τα νησιά της Δωδεκανήσου με καταμαράν,ή τοπικά σκάφη.

Συνδέεται επίσης με τα νησιά Σύρο, Σάμο, Ικαρία, Λέρο, Κάλυμνο, Κω , Ρόδο, Λειψούς, Αγαθονήσι και από τον Ιούνιο και όλους τους καλοκαιρινούς μήνες με την Καβάλα και τα νησιά Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη.

e-βιβλιογραφία

  • https://www.ferryhopper.com/el/destinations/greece/patmos

  • https://www.rodiaki.gr/article/499229/patmos-h-ieroysalhm-toy-aigaioy

  • https://www.patmosweb.gr/infogr/sygkoinonia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης