Κέρκυρα

Γενικά

Η Κέρκυρα είναι νησί της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η αδιαμφισβήτητη Βασίλισσα των Ιονίων νήσων, περιβάλλεται από την περίφημη γαλαζοπράσινη θάλασσα του Ιονίου, και δίκαια θεωρείται το Σμαραγδένιο Νησί της Ελλάδας.Είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου, με πυκνότητα πληθυσμού περίπου 169 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η Κέρκυρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου και το έβδομο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, επομένως είναι ένα μεσαίου μεγέθους νησί με έκταση 593 km2 (146.500 στρέμματα).

Corfu/Kerkyra: Origins of names - Windventures

Αξιοθέατα

  • Αχίλλειο

Βρίσκεται στο Γαστούρι, εννέα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, σ” έναν κατάφυτο λόφο, περιτριγυρισμένο από κήπους. Ανάκτορο σε ρυθμό πομπηιανού μεγάρου, χτίστηκε την περίοδο 1889 – 1892, ως ησυχαστήριο της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (πιο γνωστής ως Σίσσυ). Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της ελληνικής μυθολογίας και ήρωες από τα έπη του Ομήρου και ιδιαίτερα του Αχιλλέα, από τον οποίο έλαβε και το όνομά του. Το παλάτι αγοράστηκε το έτος 1907 από τον Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο αλλά και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  • Μον Ρεπό

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για έναν περίπατο στο Μον Ρεπό, το κτήμα 258 στρεμμάτων που βρίσκεται 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Το ανάκτορο μέσα στο κτήμα χτίστηκε το 1831 από τον Άγγλο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam και, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος του έδωσε και τη σημερινή ονομασία του, Mon Repos. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, όπου θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την ομώνυμη περιοχή, ενώ ο πανέμορφος κήπος του φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, λουλούδια και αιωνόβια δέντρα.

  • Ποντικονήσι

Στην περιοχή Κανόνι, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, η Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, που «επιπλέει» στη θάλασσα, ενωμένη με τη στεριά με στενό μονοπάτι, μαζί με το Ποντικονήσι που δεσπόζει στο βάθος αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Από τη μονή, εκδρομικά καΐκια θα σας μεταφέρουν απέναντι στο Ποντικονήσι, όπου υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα.

  • Ιόνιος Βουλή

Το νεοκλασικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, στο οποίο ψηφίστηκε το 1863 η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα της Πινακοθήκης και ως χώρος επιλεγμένων εκδηλώσεων πόλη της Κέρκυρας.

Ήθη και έθιμα

Ανήμερα του Σαββάτου, μετά τη λειτουργία που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων (San Nicolo dei Vecchi), ο οποίος βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή «Καμπιέλο», στις 11.30 το πρωί, χορωδιακά σύνολα του νησιού ξεκινούν μουσική περιπλάνηση σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, ψέλνοντας τα «Κάλαντα του Λαζάρου».Τελική συνάντησή τους γίνεται στο «San Giaccomo», το παλιό Δημαρχείο της Πόλης.Η εκδήλωση αυτή οργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».Τα κάλαντα εξιστορούν όλη την ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου και ψάλλονται στην κερκυραϊκή διάλεκτο.Το απόγευμα του Σαββάτου, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, είθισται να πραγματοποιείται Συναυλία θρησκευτικής μουσικής, από τη δημοτική χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας».

  • Σεισμός & Πρώτη Ανάσταση

Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 6.00 πμ, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβιώνει το έθιμο του σεισμού που προκαλείται με θόρυβο και κούνημα όλων των εικόνων και καντηλιών του ναού. Οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια προκειμένου να προκαλέσουν τεχνητό σεισμό και να αναπαραστήσουν το σεισμό που ακολούθησε τηνΑνάστασητου Ιησού, σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

  • Το σπάσιμο των «Μπότηδων»

Στις 11 το πρωί, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους ή τα παράθυρά τους ρίχνουν τους μπότηδες. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα με ένα κόκκινο πανί.Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού. Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, γι αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.Και αυτό το έθιμο συνοδεύεται από τις φιλαρμονικές του τόπου. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

  • Το έθιμο της «Μαστέλας»

Το έθιμο της Μαστέλας διαδραματίζεται στην περιοχή της Πίνιας, στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα βαρέλι γεμάτο νερό και στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες και καλούν περαστικούς να ρίξουν κέρματα κάνοντας μια ευχή. Την ώρα της Πρώτης Ανάστασης, κάποιος πέφτει μέσα και μαζεύει τα νομίσματα. Πριν μερικούς αιώνες όταν ξεκίνησε το έθιμο, οι κάτοικοι έπιαναν κάποιον περαστικό, ο οποίος περπατούσε ανυποψίαστα στην πόλη και τον πέταγαν μέσα στο βαρέλι για να μαζέψει τα νομίσματα.

Πώς θα έρθετε στην Κέρκυρα

Τα τελευταία χρόνια, η Κέρκυρα έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων τουριστών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, που έχει κερδίσει πανελλαδική προσοχή με τις μοναδικές παραδόσεις της.

Επίσης τον Αύγουστο γεμίζει και με Έλληνες και Ιταλούς επισκέπτες, που συναναστρέφονται με εκείνους από βορειότερα.Είναι λίγο πιο μακριά από την Αθήνα από όσο βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου, αλλά αυτά που προσφέρει αξίζουν τον παραπάνω κόπο για να την επισκεφτεί κανείς.Παρά το ότι βρίσκεται στο δυτικό άκρο της χώρας, μετά την κατασκευή της Εγνατίας οδού, είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη και για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας.

Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην ηπειρωτική χώρα, υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια με καινούργια φέρυ, μερικά χρειάζονται λίγο περισσότερο από μία ώρα για τη διαδρομή. Πλοία από την Ηγουμενίτσα πιάνουν επίσης και στο λιμάνι της Λευκίμμης στα νότια, με το οποίο η απόσταση είναι λίγο μικρότερη και το εισιτήριο πιο φτηνό.

Τα περισσότερα πλοία για την Κέρκυρα, προέρχονται από την πόλη της Πάτρας και χρειάζονται από 6 έως 7 ώρες για να φτάσουν. Επίσης, τα δρομολόγια από τα Ιταλικά λιμάνια είναι αρκετά πυκνά.Για τους περισσότερους επισκέπτες όμως, η κύρια πύλη για το νησί είναι το διεθνές αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, που το συνδέει με πολλά μεγάλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.


e-βιβλιογραφία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης