Ναύπακτος

Γενικά

Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο. Είναι χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο.

Ναύπακτος | Imagination Travel

Αξιοθέατα

Το λιμάνι

Σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου αποτελεί το λιμάνι της, που είναι η καρδιά της πόλης, και όχι άδικα. Το υπέροχο σκηνικό του λιμανιού ολοκληρώνει το τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης, οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά. Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού θα δεις το άγαλμα του Ανεμογιάννη, ενός ναύτη που έδωσε τη ζωή του σε μια αποστολή αυτοκτονίας το 1821.

  • Το κάστρο

Το κάστρο της Ναυπάκτου στέκει επιβλητικά πάνω από την πόλη. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα και η θέα από εκεί είναι απλά υπέροχη. Μην παραλείψετε να καθίσετε στην καφετέρια που υπάρχει εκεί, για να απολαύσετε τη θέα παρέα με τον καφέ σας. Σας συμβουλέυω να ανεβείτε στο καστρο με ένα ταξι και στην επιστροφήνα κατεβείτε με τα πόδια περνώμτας μέσα απο το παλιό κομμάτι της πολης . Θα κατηφορήσετε απο τα στενά σοκάκι , όμορφα σπίτια με μικρές ολάνθιστες αυλές και η διαδρομή θα σα προσφέρει εντυπωσιακή θέα της πόλης και του λιμανιού από ψηλά.

  • Το ρολόι

Το ρολόι της Ναυπάκτου, με έναν αιώνα ιστορίας, στέκει σε περίοπτη θέση θυμίζοντας την ώρα στους κατοίκους

  • Παλιά Πόλη

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπίτια και τους κήπους της παλιάς πόλης. Μάθετε την ιστορία της πόλης μέσα από τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε, όπως την εντυπωσιακή Σιδηρόπορτα, το Βεζύρ τζαμί και το χαμάμ και την οικία Τζαβέλα.

  •  Στενοπάζαρο

Κάντε μια βόλτα στο Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια που σφύζει από χρώμα και ζωή, με προσεγμένα μαγαζιά. Θα βρείτε επίσης την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλατάνου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

  • Μουσείο “Ιερού Αγώνος 1821” Ν.Φαρμάκη

Η πόλη της Ναυπάκτου έχει μακρά ιστορία και σε κάθε γωνιά της αυτό είναι ολοφάνερο. Εσείς κάντε μια στάση στο μουσείο “Ιερού Αγώνος 1821” Ν.Φαρμάκη, όπου θα βρείτε εκθέματα από την ιδιωτική συλλογή του Φαρμάκη που αναφέρονται στην επανάσταση του 1821 αλλά και στον πόλεμο του ’40.

  • Τα Μποτσαρέικα

Αν ακούσετε την συμβουλή μου και κατεβείτε από το κάστρο με τα πόδιατότε στο τέλος της διαδρομής θα καταλήξεις στα Μποτσαρέϊκα . Είναι η γειτονειά πάνω από την πλατεία του λιμανιού , με πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφα πέτρινα σπίτακια. Ονομάστηκε έτσι απο το πύργο του Μπότσαρη.

Ήθη και έθιμα

  • Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο είναι ιδιαίτερη και εντυπωσιακή. Στο Ενετικό λιμάνι εκαντοντάδες κεριά και αναμμένες δάδες υποδέχονται τους Επιτάφιους, ενώ ένας φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού. Το έθιμο αυτό κρατάει από την δεκαετία του 1950 όταν οι ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο τη συνάντηση των δύο επιτάφιων των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής στο μικρό τους λιμάνι. Παλαιότερα στο Αιτωλικό τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι δύο ενορίες της πόλης καταπιάνονταν σε έναν «πόλεμο» βεγγαλικών που οι ντόπιοι ονόμαζαν “Χαλκούνια”. Σήμερα αυτό το έθιμο έχει κάπως ατονήσει. Ωστόσο αξίζει να πάτε στην εκκλησία της Παναγιάς για να θαυμάσετε τον ανεκτίμητης αξίας ασημοκέντητο επιτάφιο.

Πως θα πάτε στην Ναύπακτο

Περίπου 3 ώρες μακριά από την Αθήνα, με μια πολύ ευχάριστη διαδρομή πλέον μιας και το οδικό δίκτυο είναι ανανεωμένο (Eθνική Οδός Αθηνών-Πατρών), η Ναύπακτος βρίσκεται 20 λεπτά μακριά από την γέφυρα Ρίο-Αντίρριο.

Η πρόσβαση από την Αθήνα µπορεί να γίνει είτε µέσω της Κορίνθου και είτε της Γέφυρας είτε του πορθµείου Ρίου-Αντιρρίου µετά από διαδροµή 218 χιλιοµέτρων, καθώς και µέσω Λιβαδειάς και Ιτέας µετά από διαδροµή 270 χιλιοµέτρων (περίπου 2 ώρες 30’).

e-βιβλιογραφία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης