Τήνος

Γενικά

Η Τήνος είναι ένα όμορφο Κυκλαδονήσι, που χρωστά τη φήμη του στα θαύματα της Παναγιάς. Βρίσκεται στις βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο.
Το νησί έχει γίνει διάσημο ως θρησκευτικό κέντρο. Κι όμως, παρόλη την τεράστια σημασία που έχει για την ορθοδοξία, η Τήνος διαθέτει και πολλές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα.
Αξίζει λοιπόν, να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της, να δείτε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστερώνες και τα ξωκλήσια.

5 γνωστοί θρησκευτικοί προορισμοί | Let's Ferry

Αξιοθέατα

  • Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου

Φιλοξενεί αγγεία, αμφορείς και συλλογές από αρχαία νομίσματα διαφορετικών αρχαιολογικών περιόδων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περίφημοι αποθηκευτικοί πίθοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στο ξακουστό ιερό της ∆ήµητρας και Κόρης στον βράχο του Ξώµπουργου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα εκθέματα από κομμάτια του ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

  • Οι περιστεριώνες

Δεν είναι σίγουρο το πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή τους, είναι όμως βέβαιο ότι πρόκειται για μοναδικά μνημεία λαϊκής τέχνης κι αρχιτεκτονικής. Οι λιθόχτιστοι περιστεριώνες είναι διάσπαρτοι και αμέτρητοι, χτισμένοι σε διαφορετικά σημεία ώστε να προστατεύονται τα περιστέρια από τους ισχυρούς ανέμους. Εξωτερικά, κάθε ένας έχει και διαφορετική διακόσμηση. Η εκτροφή περιστεριών ξεκίνησε κατά την Ενετοκρατία και συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική άνθηση του νησιού.

  • Η Καρδιανή

Από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου είναι χτισμένη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Πετέλες, αγκαλιάζεται από τα πλατάνια και την πλούσια βλάστηση. Ολόλευκα σπίτια, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, γάργαρα αναβλύζοντα νερά σε πηγές και φυσικά, μαγευτική θέα στη θάλασσα που σίγουρα θα κλέψουν ένα κομμάτι της καρδιάς σας.

  •  Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης

Ένας ναός αφιερωμένος στη λατρεία του Ποσειδώνα και της συζύγου του, Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου. Η ίδρυση και επέκτασή του, ανάγεται στην περίοδο της κυριαρχίας των Μακεδόνων στις Κυκλάδες (4ος π.Χ. αιώνας). Το Ιερό απέκτησε μεγάλη φήμη και με αποκορύφωμα τον 3ο π.Χ. αιώνα, απετέλεσε πόλο έλξης για προσκυνητές, ακόμα και εκτός Ελλαδικού χώρου. Διατήρησε την αίγλη του ως τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα όταν και εγκαταλείφθηκε. Τα γλυπτικά και αρχιτεκτονικά μέλη του ιερού χρησίμευσαν για αιώνες ως οικοδομικό υλικό, και μπορεί ακόμα κάποιος να δει εντοιχισμένες ενεπίγραφες πλάκες και άλλα κομμάτια απ΄το ιερό.

  • Το Βωλάξ της Τήνου

Στο χωριό Βωλάξ, γρανιτένιοι βράχοι σε σχήμα πλανητών (βόλακες) βρίσκονται γύρω από τον οικισμό κάνοντας το τοπίο να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με το μύθο, οι βράχοι του αποτελούν τα απομεινάρια της μάχης των Γιγάντων με τους Τιτάνες.

  • Το μνημείο της «Έλλης»

Δίπλα στην εκκλησία της Ευρέσεως, στο ισόγειο του ναού της Παναγίας, βρίσκεται το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη» που τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου, τον Αύγουστο του 1940.

  • Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι και φτιάχτηκε για τη μελέτη αλλά και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου.

  • Το χωριό Πύργος στην Τήνο

Γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, ο Πύργος έχει χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, που διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

  • Βράχος του Εξωμβούργου

Το «Ξώμπουργκο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος της Τήνου σε υψόμετρο 640 μέτρων. Η απόκρημνη πλευρά του Εξωμβούργου αποτελεί επίσης έναν από τα πιο διάσημα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα, προσφέροντας μία μαγική θέα και μία αξέχαστη εμπειρία στους αναρριχητές.

  • Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Το μουσείο προβάλλει το πολύπλευρο έργο του διάσημου εικαστικού. Ο χώρος φιλοξενεί επίσης θεματικές εκθέσεις, ενώ στο μουσείο εκτίθενται και πολλά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

  • Η παραλία Λιβάδα στην Τήνο

Σε μια απομονωμένη ακτή της Τήνου, η παραλία της Λιβάδας κλέβει την παράσταση με τα μοναδικά σχήματα, που έχουν δημιουργηθεί στα βράχια της αριστερής πλευράς της, από τα κύματα με το πέρας των χρόνων. Οι μορφές στα βράχια αλλάζουν ανάλογα με τη φαντασία του καθενός και σίγουρα είναι ένα όμορφο σκηνικό που θα θέλετε να βιώσετε από κοντά.

Ήθη και ΄Εθιμα

  • Τα λυχναράκια και το καθολικό έθιμο των Μυστηρίων του Πάθους

Τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την Ανάσταση οι νοικοκυρές μαζεύονται στα σπίτια και όλες μαζί φτιάχνουν τα «τσιμπητά τυροπιτάκια» ή «λυχναράκια». Οι ποσότητες είναι μεγάλες, γιατί θα στείλουν «λυχναράκια» στους συγγενείς τους σε άλλα μέρη της Ελλάδας και θα κρατήσουν αρκετά για τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου που έπονται.

  • Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου που μπαίνει στο νερό

Οι επιτάφιοι των τεσσάρων ενοριών μαζί με της Παναγίας συναντιούνται στη μαρμάρινη εξέδρα, στον πεζοδρομημένο δρόμο του παλιού λιμανιού, για να γίνει κοινή δέηση. Όταν τελειώσει η τελετή αυτή, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τον κοντινό ορμίσκο Καλάμια και μπαίνει στη θάλασσα μαζί με τον παπά, τους ψάλτες και τα εξαπτέρυγα, ενώ στην απέναντι βραχονησίδα ανάβουν σταυροί και τα καΐκια σφυρίζουν αποδίδοντας τιμές.

Εντυπωσιακή είναι και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό του Πύργου, όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με μύρο από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα – έθιμο που τηρείται σε όλα τα χωριά. Μετά το τέλος της ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής γυναίκες, άντρες και παιδιά ξεκινούν κρατώντας φαναράκια για να ανάψουν τα καντήλια στα ξωκλήσια.

  • Κυριακή του Πάσχα με πανηγυράκια

Όπως είπαμε, την ημέρα αυτή, εάν δεν φάτε σε κάποιο εστιατόριο, μπορείτε να πάρετε μέρος σε κάποιο από τα πανηγυράκια που οργανώνονται στα ξωκλήσια. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο εσπερινός της Αγάπης και, όπως περιγράφει ο λαογράφος και εθνολόγος Αλέκος Φλωράκης, λιτανεύεται στους δρόμους η εικόνα της Ανάστασης σε κοντάρι, με στεφάνι από λουλούδια γύρω της. Μάλιστα, εκείνη την ώρα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε κοντινά χωριά για το ποιο θα ρίξει τις περισσότερες «τριμπονιές».

  • Το τραπέζι της Αγάπης τη Δευτέρα του Πάσχα

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οργανώνονται σε διάφορα ξωκλήσια και εκκλησίες η «Κοινή Τράπεζα Αγάπης», ή «Αγάπη». Ειδικά την Δευτέρα του Πάσχα στον Κτικάδο, οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί συγκεντρώνονται στο προαύλιο, ή στη μεγάλη αίθουσα, της Παναγίας της Μεγαλομάτας. Εκεί, «συμπίνουν αδερφωμένοι, στο κοινό τραπέζι με φαγητά που ο καθένας έχει φέρει -κυρίως κρέας βραστό και ψητό, μοσχαρίσια σούπα και κρασί. Εκφωνούνται λόγοι από τον ιερέα που συνιστά ομόνοια και αγάπη, μνημονεύονται οι νεκροί του χωριού και μοιράζονται άσπρα κεριά που ανάβουν με τη λαμπάδα του παππά. Οι συγχωριανοί ζητούν συγνώμη αν με λόγια ή έργα έβλαψαν ο ένας τον άλλο, συμφιλιώνονται και αναχωρούν εξαγνισμένοι».

 

Πως να έρθετε στην Τήνο

Η πρόσβαση στην Τήνο είναι πολύ εύκολη, καθώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς την Τήνο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες, αλλά έχετε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξετε ταχύπλοο, το οποίο φτάνει στο λιμάνι της Τήνου σε περίπου 3 ώρες.

Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε από το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς το νησί.


Το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Έχετε όμως τη δυνατότητα να ταξιδέψετε με αεροπλάνο και να πάτε στα γειτονικά νησιά της Μυκόνου ή της Σύρου. Από εκεί, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων και σε μόλις μισή ώρα θα βρίσκεται στην Τήνο.

e-βιβλιογραφία

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης