Θωμάς Παπαδόπουλος
«Αυτό που συνάντησα ήταν μιας απίστευτης έντασης ψυχολογική βία, εντός και εκτός σκηνής με εξάρσεις και περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς». Αυτά είναι τα λόγια της γνωστής ηθοποιού, Ζέτας Δούκα, η οποία αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή της πρωινής ζώνης, την εργοδοτική τρομοκρατία που βίωσε στον εργασιακό της χώρο. Όμως, επειδή αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται στον χώρο του θεάματος, είναι αναγκαίο να φωτιστούν περιστατικά καταπίεσης που υφίστανται πολλοί υπάλληλοι, ακόμα και οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα!
Στα τηλεφωνικά κέντρα όπου επικρατεί η ζημιογόνα λογική της διαχείρισης μέσω του άγχους, οι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινώς με έναν Γολγοθά. Οι εταιρείες και οι απάνθρωποι προϊστάμενοι δεν ενδιαφέρονται για τη σωματική και ψυχική υπόστασή τους. Τους βλέπουν αποκλειστικά σαν μηχανή παραγωγής χρήματος. Έτσι, δημιουργείται ένα ασφυκτικό, για τους εργαζομένους, πλαίσιο, καθώς οι προϊστάμενοι έχουν παράλογες απαιτήσεις. Απαιτούν από αυτούς να πραγματοποιούν ασταμάτητα κλήσεις χωρίς κάποιο διάλειμμα και δίνουν επιτακτικά εντολές ουρλιάζοντας. Θέλουμε όμως ρομπότ ή ανθρώπους;
Παράλληλα, οι ίδιες εταιρείες προβαίνουν σε καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, εργασιακών ή μη. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι νιώθουν πως καταστρατηγείται το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, αφού παρακολουθούνται συνεχώς από ειδικά διαμορφωμένα συστήματα που υπολογίζουν την αποδοτικότητα καθενός εξ αυτών. Μάλιστα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια πτώση στις επιδόσεις μιας μέρας, δέχονται επιπλήξεις από τους αρμόδιους. Τέλος, οι εταιρείες δεν παρέχουν στους εργαζομένους τους μια στέρεη επαγγελματική στέγη, αφού τους δεσμεύουν με μηνιαίες συμβάσεις! Αποτέλεσμα; Να εντείνεται ο πιεστικός κλοιός που έχει δημιουργηθεί γύρω τους, αφού το εργασιακό τους μέλλον δεν θεωρείται εξασφαλισμένο.
Ζούμε στον 21ο αιώνα και η κακοποίηση στην εργασία, ή αλλιώς ο εργασιακός εκφοβισμός, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζονται δραστικές και τολμηρές ενέργειες, προκειμένου να παρεμποδίσουμε την κερδοσκοπία των εργοδοτών εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μπορεί οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες να επιθυμούν ρομπότ, όμως το κοινωνικό γίγνεσθαι έχει ανάγκη από ανθρώπους.