Παραολυμπιακοί αγώνες

Μπακιρτζής Δημήτρης

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για τα άτομα με κινητικές και νοητικές αναπηρίες. Παλιότερα αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να παίρνουν λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους αγώνες, αλλά όλα αυτά άλλαξαν το 1948, όταν όπου διεξάχθηκαν οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αμαξίδιο στο Λονδίνο. Η επιτροπή αυτών των αγώνων έχει την έδρα της στη Βόννη της Γερμανίας και έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αθλητές με αναπηρίες συμμετείχαν και παλαιότερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, απλώς δεν ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Οι πρώτοι αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα διεξάχθηκαν για πρώτη φορά στην Ρώμη το 1960. Σε αυτούς συμμετείχαν περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες και διαγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος κ.α.). Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στηο Σεούλ (1988) απέκτησαν ξεχωριστή βαρύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες διοργανώσειςξεχώρισαν πιο πολύ από τους υπόλοιπους, διότι ήταν οι πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν μέρος στην ίδια χώρα, ίδια πόλη και χρησιμοποίησαν τις ίδιες εγκαταστάσεις. Από τότε αυτό καθιερώθηκε και πάντα γίνονται στην ίδια πόλη. Αυτό συνέβη για να φανεί η ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 και από το 1988 συμμετέχει στους Αγώνες με Εθνικές Αποστολές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης