Η Ελλάδα και η Κύπρος στην εποχή της οικονομικής κρίσης

                                

της Στέλλας Μπλούκου

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια έρχονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα και στις δύο χώρες καθώς  δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Αρχικά η Κύπρος, τα τελευταία χρόνια, πέρασε μία βαθιά οικονομική κρίση λόγω πολλών αιτιών που την ανάγκασαν να λάβει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Συγκεκριμένα, η χώρα το 2012-2013 σημείωσε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία και τον Σεπτέμβριο του 2011 η κυπριακή οικονομία υποβαθμίστηκε από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Η υποβάθμισή της οδήγησε την χώρα σε αποκλεισμό δανεισμού από τις χρηματαγορές, καθιστώντας βέβαιη την επιλογή μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και αργότερα στην Ευρωζώνη το 2008 διευκόλυνε την προσέλκυση ισχυρών κεφαλαίων. Παρά όμως τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία κατάφερε να ανακάμψει και να συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έχουν υψηλή οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση στην Ελλάδα, ξεκίνησε στα τέλη του 2009 πυροδοτούμενη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» πρώτες καθώς η διεθνής ύφεση φανέρωσε την υπερχρέωση του ελληνικού δημοσίου και την αδυναμία ελέγχου του διογκωμένου χρέους της. Επίσης, η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 καθώς και η συμμετοχή της στο ευρώ το 2001 εμπεριείχε κινδύνους και για την ίδια αλλά και για όσες χώρες θα ασκούσαν την οικονομική πολιτική τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους αυστηρούς περιορισμούς. Εκτός από αυτά, η κρίση είχε και κοινωνικές επιπτώσεις με την ανεργία, την αύξηση των τιμών, την μείωση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου. Η κρίση χρέους θεωρείται ότι έληξε το 2018 με την ολοκλήρωση του Τρίτου Μνημονίου – ένα μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους – ή τον Σεπτέμβριο του 2019 με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που είχαν επιβληθεί. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι αναπτυγμένη χώρα και μάλιστα έχει την μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με σοβαρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία τους. Όμως, είναι από τις χώρες που έχουν υψηλή οικονομική δύναμη και είναι αρκετά δύσκολο να χρεωκοπήσουν στα επόμενα χρόνια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης