Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς

xlarge_20220728161057_505120f1

 

Το διήγημα ανήκει στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων, που εκδόθηκε το 1954 και έκτοτε γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Στο διήγημα αυτό, όπως και σε όλο το έργο του Σαμαράκη, διακρίνουμε το λιτό ύφος και τη γοργή αφήγηση, το συνδυασμό κοινωνικού προβληματισμού και ψυχολογικής παρατήρησης μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδεολογικής κρίσης και υπαρξιακού άγχους, που χαρακτηρίζει τη μεταπολεμική εποχή.

Όταν μπήκε στο καφενείο, κείνο το απόγευμα, ήτανε νωρίς ακόμα. Κάθισε σ” ένα τραπέζι, πίσω από το μεγάλο τζάμι που έβλεπε στη λεωφόρο. Παράγγειλε καφέ.

Σε άλλα τραπέζια, παίζανε χαρτιά ή συζητούσανε.

Ήρθε ο καφές. Άναψε τσιγάρο, ήπιε δυο γουλιές, κι άνοιξε την απογευματινή εφημερίδα.

Καινούριες μάχες είχαν αρχίσει στην Ινδοκίνα. «Αι απώλειαι εκατέρωθεν υπήρξαν βαρύταται», έλεγε το τηλεγράφημα.

Ένα ακόμα ιαπωνικό αλιευτικό που γύρισε με ραδιενέργεια.

«Η σκιά του νέου παγκοσμίου πολέμου απλούται εις τον κόσμον μας», ήταν ο τίτλος μιας άλλης είδησης.

Ύστερα διάβασε άλλα πράγματα: το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προαγωγές εκπαιδευτικών, μια απαγωγή, ένα βιασμό, τρεις αυτοκτονίες. Oι δυο, για οικονομικούς λόγους. Δυο νέοι, 30 και 32 χρονώ. O πρώτος άνοιξε το γκάζι, ο δεύτερος χτυπήθηκε με πιστόλι.

Αλλού είδε κριτική για ένα ρεσιτάλ πιάνου, έπειτα κάτι για τη μόδα, τέλος την «Κοσμική Κίνηση»: «Κοκταίηλ* προχθές παρά τω κυρίω και τη κυρία Μ. Τ. Χάρμα ευμορφιάς και κομψότητος η κυρία Β.Χ. με φόρεμα κομψότατο εμπριμέ και τοκ* πολύ σικ*. Ελεγκάντικη* εμφάνισις η δεσποινίς O. Ν.».

Άναψε κι άλλο τσιγάρο. Έριξε μια ματιά στις «Μικρές Αγγελίες»:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ νεόδμητος μονοκατοικία, κατασκευή αρίστη, εκ 4 δωματίων, χολ, κουζίνας, λουτρού πλήρους, W. C.

Γιάννης Τσαρούχης, «Ελπίς»
Γιάννης Τσαρούχης, Ελπίς

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ εις σοβαρόν κύριον δωμάτιον εις β΄ όροφον, ευάερον, ευήλιον…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιάνο προς αγοράν…

Σκέψεις γυρίζανε στο νου του.

Από τότε που τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η σκιά του τρίτου δεν είχε πάψει να βαραίνει πάνω στον κόσμο μας. Και στο μεταξύ, το αίμα χυνότανε, στην Κορέα χτες, στην Ινδοκίνα σήμερα, αύριο…

Πέρασε το χέρι του στα μαλλιά του. Σκούπισε τον ιδρώτα στο μέτωπό του· είχε ιδρώσει, κι όμως δεν έκανε ζέστη.

O πόλεμος, η βόμβα υδρογόνου, οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, η «Κοσμική Κίνησις»… Το πανόραμα της ζωής!

Δεν είχε αλλάξει διόλου προς το καλύτερο η ζωή μας ύστερ” από τον πόλεμο. Όλα είναι τα ίδια σαν και πριν. Κι όμως είχε ελπίσει κι αυτός, όπως είχαν ελπίσει εκατομμύρια άνθρωποι σ” όλη τη γη, πως ύστερ” από τον πόλεμο, ύστερ” από τόσο αίμα που χύθηκε, κάτι θ” άλλαζε. Πως θα “ρχόταν η ειρήνη, πως ο εφιάλτης του πολέμου δε θα ίσκιωνε πια τη γη μας, πως δε θα γίνονταν τώρα αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, πως…

Σουρούπωνε. Μερικά φώτα είχαν ανάψει κιόλας στα μαγαζιά αντίκρυ. Στο καφενείο δεν είχανε ανάψει ακόμα τα φώτα. Του άρεσε έτσι το ημίφως.

Σκέφτηκε τη σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο μας σήμερα. Σύγχυση στον τομέα των ιδεών, σύγχυση στον κοινωνικό τομέα, σύγχυση…

Δεν έφταιγε η εφημερίδα που έκανε τώρα αυτές τις σκέψεις. Τα σκεφτότανε όλα αυτά τον τελευταίο καιρό, πότε με λιγότερη, πότε με περισσότερη ένταση. Σκεφτότανε το σκοτεινό πρόσωπο της ζωής. Την ειρήνη, τη βαθιά τούτη λαχτάρα, που κρέμεται από μια κλωστή. Σκεφτότανε τη φτώχεια, την αθλιότητα. Σκεφτότανε το φόβο που έχει μπει στις καρδιές.

Στον καθρέφτη, δίπλα του, είδε το πρόσωπό του. Ένα πολύ συνηθισμένο πρόσωπο. Τίποτα δε μαρτυρούσε την ταραχή που είχε μέσα του.

Είχε πολεμήσει κι αυτός στον τελευταίο πόλεμο. Και είχε ελπίσει. Μα τώρα ήτανε πια χωρίς ελπίδα. Ναι, δε φοβότανε να το ομολογήσει στον εαυτό του πως ήτανε χωρίς ελπίδα.

Μια σειρά από διαψεύσεις ελπίδων ήταν η ζωή του. Είχε ελπίσει τότε… Είχε ελπίσει ύστερα…

Κάποτε, πριν από χρόνια, είχε ελπίσει στον κομμουνισμό. Μα είχε διαψευσθεί κι εκεί. Τώρα δεν είχε ελπίδα σε καμιά ιδεολογία!

Ζήτησε ένα ποτήρι νερό ακόμα. Αυτή η διάψευση από τις λογής λογής ιδεολογίες ήτανε βέβαια γενικό φαινόμενο. Και παραπάνω από τη διάψευση, η κούραση, η αδιαφορία, που οι πιο πολλοί, η μεγάλη πλειοψηφία νιώθει μπροστά στις διάφορες ιδεολογίες.

Κοίταζε τα τρόλεϊ που περνάγανε ολοένα στη λεωφόρο, το πλήθος… Μπροστά του, η εφημερίδα ανοιχτή. Όλα αυτά που είχε δει και πρωτύτερα: η σκιά του καινούριου πολέμου, η Ινδοκίνα, οι δυο αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, η «Κοσμική Κίνησις»…

– Τσιγάρα! ένας πλανόδιος μπήκε.

Πήρε ένα πακέτο.

Στις έξι σελίδες της εφημερίδας: η ζωή. Κι αυτός ήτανε τώρα ένας άνθρωπος που δεν έχει ελπίδα.

Θυμήθηκε, πριν από χρόνια, ήτανε παιδί ακόμα, είχε αρρωστήσει βαριά μια θεία του, ξαδέρφη της μητέρας του. Την είχανε σπίτι τους. Ήρθε ο γιατρός· βγαίνοντας από το δωμάτιο της άρρωστης, είπε με επίσημο ύφος:

– Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!

Έτσι κι αυτός τώρα, είχε φτάσει στο σημείο να λέει:

– Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!

Του φάνηκε φοβερό που ήτανε χωρίς ελπίδα. Είχε την αίσθηση πως οι άλλοι στο καφενείο τον κοιτάζανε κι άλλοι από το δρόμο σκέφτονταν και ψιθυρίζανε μεταξύ τους: «Αυτός εκεί δεν έχει ελπίδα!» Σαν να ήταν έγκλημα αυτό. Σαν να είχε ένα σημάδι πάνω του που το μαρτυρούσε. Σαν να ήτανε γυμνός ανάμεσα σε ντυμένους.

Σκέφτηκε τα διηγήματα που είχε γράψει, δίνοντας έτσι μια διέξοδο στην αγωνία του. Άγγιζε θέματα του καιρού μας: τον πόλεμο, την κοινωνική δυστυχία… Ωστόσο, δεν το αποφάσιζε να τα εκδώσει. Φοβότανε! Φοβότανε την ετικέτα που θα του δίνανε σίγουρα οι μεν και οι δε. Όχι, έπρεπε να τα βγάλει. Στο διάολο η ετικέτα! Αυτός ήταν ένας άνθρωπος, τίποτε άλλο. Oύτε αριστερός ούτε δεξιός. Ένας άνθρωπος που είχε ελπίσει άλλοτε, και τώρα δεν έχει ελπίδα, και που νιώθει χρέος του να το πει αυτό. Βέβαια, άλλοι θα “χουν ελπίδα, σκέφτηκε. Δεν μπορεί παρά να “χουν.

Ξανάριξε μια ματιά στην εφημερίδα: η Ινδοκίνα, η «Κοσμική Κίνησις», το ρεσιτάλ πιάνου, οι δυο αυτοκτονίες για οικονομικούς λογους, οι «Μικρές Αγγελίες»…

Κώστας Τσόκλης, «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι»
Κώστας Τσόκλης, Είμαστε όλοι υπεύθυνοι

ΖΗΤΕΙΤΑΙ γραφομηχανή…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ραδιογραμμόφωνον…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τζιπ εν καλή καταστάσει…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τάπης γνήσιος περσικός…

Έβγαλε την ατζέντα του, έκοψε ένα φύλλο κι έγραψε με το μολύβι του:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς

Ύστερα πρόσθεσε το όνομά του και τη διεύθυνσή του. Φώναξε το γκαρσόνι. Ήθελε να πληρώσει, να πάει κατευθείαν στην εφημερίδα, να δώσει την αγγελία του, να παρακαλέσει, να επιμείνει να μπει οπωσδήποτε στο αυριανό φύλλο.

Α. Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς,
Ελευθερουδάκης

Γράψτε τη δική σας «Μικρή Αγγελία» ξεκινώντας με τη λέξη: «Ζητείται…». Ποια είναι τα «ζητούμενα» της δικής μας εποχής, του δικού μας κόσμου, της δικής σας ζωής;

22 σχόλια στο "Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς"

 1. Ζητείται αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για μια καλύτερη αύρα γύρω μας. Ζητούμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Ζητείται αμοιβαιότητα για να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να αποδεχθούμε τις διαφορετικότητές μας. Ζητούμε ευαισθησία και σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φύση. Ζητείται γνώση και εκπαίδευση για να εξελιχθούμε προσωπικά και κοινωνικά. Ζητούμε δικαιοσύνη και ισότητα για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Ζητείται ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

 2. Ζητείται εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων για να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητά μας. Ζητείται ευαισθησία και σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φύση. Ζητείται γνώση και εκπαίδευση για να εξελιχθούμε προσωπικά και κοινωνικά. Ζητείται δικαιοσύνη και ισότητα για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Ζητείται ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

 3. Ζητείται ισότητα μεταξύ των δύο φύλων ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις τόσο στον εργατικό όσο και στον κοινωνικό τομέα. Ζητείται ειρήνη σε όλο τον κόσμο και περιορισμός στις εχθροπραξίες και βιαιότητες. Ζητείται αλληλεγγύη. Ζητείται αλληλοσεβασμός ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, θρησκεύματος, εξωτερικής εμφάνισης και σεξουαλικής προτίμησης. Ζητείται κατανόηση. Ζητείται αγάπη. Ζητείται ελευθερία έκφρασης. Ζητείται υποστήριξη. Ζητείται υγεία. Ζητείται δεκτικότητα σε νέες ιδέες και δεδομένα ,διορατικότητα. Ζητείται αισιοδοξία. Ζητείται συμπόνια. Ζητείται ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε. Ζητείται προστασία του περιβάλλοντος και μη κατάχρηση των αγαθών που μας προσφέρει.

 4. Ζητείται αλληλεγγύη χωρίς εκμετάλλευση στον κόσμο, οι άνθρωποι ζητείται να γίνουν περισσότερο αλτρουιστές. Ζητείται σεβασμός προς τον πλανήτη και στη φύση. Ζητείται αναγνώριση ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων. Ζητείται ισότητα σε όλο τον κόσμο. Ζητείται στήριξη στα νέα παιδιά και στα όνειρά τους από τους κυβερνώντες της χώρα τους. Ζητείται μη βία . Ζητείται αλήθεια.

 5. Ζητείται κατανόηση και ανοιχτό μυαλό για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, προκειμένου να προωθηθεί η αμοιβαία συνεργασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του κάθε ατόμου. Ζητείται αποτελεσματική δράση για την επίλυση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, προάγοντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο, ενώ παράλληλα ζητείται η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

 6. Ζητείται η διασφάλιση της πολυπολιτισμικότητας,ώστε όλοι οι πολιτισμοί να είναι αποδεκτοί και όλες οι πεποιθήσεις σεβαστές. Ζητείται ισότητα σε όλους τους τομείς και δίκαιη πρόσβαση σε όλα όσα περιλαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη. Ζητείται η ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης μεταξύ των ανθρώπων και η αποφυγή κάθε είδους διχόνοιας. Ζητείται βελτίωση της δικαιοσύνης και αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποθέσεων.

 7. Ζητείται ισότητα σε όλους τους τομείς και τις κοινωνικές ομαδες, ώστε κανείς να μην νιώθει κατώτερος από τους υπολοίπους. Ζητείται αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, κατανόηση και συνεργασία με σκοπό την ομαλή πορεία της ανθρωπότητας προς την εξέλιξη της. Ζητείται καλύτερης ποιότητας παιδεία και ίσες ευκαιρίες για αυτήν σε όλους , για να προχωράμε μαζί ως ομάδα. Ζητείται αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Ζητείται περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν . Ζητείται δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους . Ζητείται περισσότερος σεβασμός και φροντίδα για το περιβάλλον . Ζητείται αγάπη και αποδοχή για τους ανθρώπους δίπλα μας.

 8. Ζητείται Κατανόηση
  Ζητείται ισότητα
  Ζητείται ελευθερία λόγου
  Ζητείται υγεία
  Ζητείται ειρήνη

 9. Ζητείται ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ζητείται αλήθεια. Ζητείται κατανόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ζητείται αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ζητείται σεβασμός προς το περιβάλλον. Ζητείται υποστήριξη. Ζητείται αισιοδοξία. Ζητείται υγεία. Ζητείται αγάπη προς τους συνανθρώπους μας. Ζητείται ελευθερία λόγου.

 10. Ζητείται ισότητα μεταξύ των δύο φύλων ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις τόσο στον εργασιακό όσο και στον κοινωνικό τομέα. Ζητείται ειρήνη σε όλο τον κόσμο και περιορισμός στις εχθροπραξίες και βιαιότητες. Ζητείται αλληλεγγύη. Ζητείται αλληλοσεβασμός ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, θρησκεύματος, εξωτερικής εμφάνισης και σεξουαλικής προτίμησης. Ζητείται κατανόηση. Ζητείται αγάπη. Ζητείται ελευθερία έκφρασης. Ζητείται υποστήριξη. Ζητείται υγεία. Ζητείται δεκτικότητα σε νέες ιδέες και δεδομένα ,διορατικότητα. Ζητείται αισιοδοξία. Ζητείται συμπόνια. Ζητείται ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε. Ζητείται προστασία του περιβάλλοντος και μη κατάχρηση των αγαθών που μας προσφέρει.

 11. Ζητείται αποδοχή στο διαφορετικό . Ζητείται στήριξη από όλους προς όλους . Ζητείται ειρήνη . Ζητείται κατανόηση και σεβασμός. Ζητείται συνεργασία. Ζητείται συμπόνια . Ζητείται περισσότερη αλληλεγγύη . Ζητείται μια καλύτερη συνεργασία . Ζητείται η ευκαιρία να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα όσο διαφορετικός και να είναι ο άλλος. Ζητείται πρόσβαση στην υγεία . Ζητείται αγάπη

 12. Ζητείται ισότητα ανεξάρτητα από το φύλο,το “χρώμα” και τις προτιμήσεις του άλλου. Ζητείται αξιοκρατία ώστε ο καθένας να καταφέρνει ό,τι επιθημεί χωρίς εξωτερικούς παράγοντες,παρά μόνο με την άξια του. Ζητείται ειλικρίνεια και όχι συμφέρον πίσω από τα λόγια κάποιου. Ζητείται ειρήνη να μην κοιμάται κανείς με τον φόβο πως οι συγγενείς του και η χώρα του μπορεί να πάψει να υφίσταται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα άλλον. Ζητείται ανθρωπιά,να σκεφτόμαστε και το καλό του διπλανού μας ,και να μην έχουμε απλώς ιδιοτελή ρόλο. Ζητείται ικανοποίηση χωρίς να επιθυμούμε συνέχεια το κάτι παραπάνω. Ζητείται ευγένεια και σεβασμός ώστε να ζούμε μονιασμένοι. Ζητείται ελπίδα και χαμόγελο γιατί χωρίς αυτά….Θα πάψουμε να ζούμε,απλώς θα υπάρχουμε.

 13. Ζητείται αγάπη. Ζητείται αλληλοσεβασμός μεταξύ των ανθρώπων ώστε να έχουμε ομαλές σχέσεις. Ζητείται αλληλεγγύη. Ζητείται ισότητα μεταξύ των δύο φύλων ώστε να μην γίνονται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Ζητείται ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε. Ζητείται ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για θέματα που μας αφορούν. Ζητείται υγεία. Ζητείται ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Ζητείται προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να ζούμε σε καλύτερες συνθήκες. Ζητείται ειρήνη στον κόσμο ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις και πόλεμοι μεταξύ των χωρών. Ζητείται συμπόνια. Ζητείται συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα φίλους οι οποίοι θα μας στηρίζουν και θα μας νοιάζονται. Ζητείται ελευθερία έκφρασης. Ζητείται κατανόηση. Ζητείται υπομονή και επιμονή. Ζητείται ζωη.

 14. Ζητείται σεβασμός. Ζητείται η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητείται ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα. Ζητείται καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα για καλύτερο μέλλον. Ζητείται ελευθερία λόγου για αποτύπωση διαφόρων απόψεων. Ζητείται αισιοδοξία. Ζητείται αγάπη. Ζητείται ειρηνη.

 15. Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

  Ζητείται διαφορετικότητα και αποδοχή (οποιασδήποτε) ταυτότητας.
  Ζητούνται πρωτότυπες ιδέες και όχι αντιγραφή των τάσεων.
  Ζητείται εξαφάνιση της απάθειας.
  Ζητείται η ελεύθερη άποψη γνώμεων.
  Ζητείται η απαλοιφή της βίας οποιασδήποτε μορφής.
  Και τέλος, ζητείται η μη-επιφανειακή αγάπη μεταξύ μας.

 16. Ζητείται καλοσύνη.Ζητείται κατανόηση και υποστήριξη.Ζητείται αποδοχή της διαφορετικότητας.Ζητείται σεβασμός.Ζητείται ισότητα σε όλο το κόσμο,παρά το φύλο,τη θρησκεία και την εξωτερική εμφάνιση.Ζητείται εμπιστοσύνη και όχι η πισώπλατη αγένεια.Ζητείται η αποβολή του περιττού άγχους και η αύξηση της αυτοπεποίθησης.Ζητείται αλληλεγγύη.Ζητείται φιλαλληλία και συμπόνια.Ζητείται ειρήνη και όχι άλλη βια.Όμως, για να πετύχουν όλα αυτά..ζητείται συνεργασία.Ζητείται ενδιαφέρον.Ζητείται υπομονή και επιμονή. Ζητείται ελπίς. Άλλα πάνω απ” όλα,ζητείται αγάπη για ένα καλύτερο μέλλον.

 17. Ζητείται ελευθερία λόγου ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ζητείται ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ζητείται ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων χωρίς διαμάχες και πολέμους. Ζητείται κατανόηση. Ζητείται σεβασμός. Ζητείται ειρήνη. Ζητείται υγεία. Ζητείται αλληλεγγύη και στήριξη μεταξύ των ανθρώπων.

 18. Ζητείται ελευθερία λόγου ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ζητείται ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ζητείται ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων χωρίς διαμάχες και πολέμους. Ζητείται κατανόηση. Ζητείται σεβασμός. Ζητείται ειρήνη. Ζητείται υγεία. Ζητείται αλληλεγγύη και στήριξη μεταξύ των ανθρώπων .

 19. Ζητείται ισότητα ανεξάρτητα από το φύλο,το “χρώμα” και τις προτιμήσεις του άλλου. Ζητείται αξιοκρατία ώστε ο καθένας να καταφέρνει ό,τι επιθυμεί χωρίς εξωτερικούς παράγοντες,παρά μόνο με την άξια του. Ζητείται ειλικρίνεια και όχι συμφέρον πίσω από τα λόγια κάποιου. Ζητείται ειρήνη να μην κοιμάται κανείς με τον φόβο πως οι συγγενείς του και η χώρα του μπορεί να πάψει να υφίσταται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα άλλων. Ζητείται ανθρωπιά,να σκεφτόμαστε και το καλό του διπλανού μας και να μην έχουμε απλώς ιδιοτελή σκοπό. Ζητείται ικανοποίηση χωρίς να επιθυμούμε συνέχεια το κάτι παραπάνω. Ζητείται ευγένεια και σεβασμός ώστε να ζούμε μονοιασμένοι. Ζητείται ελπίδα και χαμόγελο γιατί, χωρίς αυτά, θα πάψουμε να ζούμε,απλώς θα υπάρχουμε.

 20. Ζητείται αλληλοσεβασμός ,ώστε οι άνθρωποι να σέβονται και να εκτιμούν ο ένας τον άλλον. Ζητείται αποδοχή της διαφορετικότητας όλων των ανθρώπων , ανεξαρτήτως φύλου ,θρησκείας, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, με σκοπό να σταματήσει και να περιοριστεί η βία , ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός των ατόμων με βάση σωματικά ή κοινωνικά κριτήρια, δομώντας έτσι χαρακτήρες χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις. Ζητείται κατανόηση, συμπόνια, ελπίδα ,ειρήνη και περισσότερη αισιοδοξία και θετική ενέργεια για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διχόνοιες και εχθροπραξίες. Ζητείται ανθρωπιά και ενσυναίσθηση , με σκοπό τα άτομα να αναπτύξουν το αίσθημα συναισθηματικής ταύτισης με τη ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, κατανοώντας σε βάθος τις σκέψεις των άλλων. Ζητείται αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός, ώστε να μάθουν τα άτομα να σέβονται και να αποδέχονται τον εαυτό τους και κατ’επέκταση τους συνανθρώπους τους. Ζητείται δημόσια υγεία, ιατρική περίθαλψη και δωρεάν πρόσβαση όλων στο τομέα της εκπαίδευσης. Ζητείται βελτίωση της δικαιοσύνης, ελευθερία λόγου και ισότητα σε όλους τους τομείς, ώστε τα άτομα να έχουν ίσα δικαιώματα. Ζητείται ευαισθητοποίηση όλων , σεβασμός και αγάπη προς τη φύση και τα ζώα. Ζητείται ανιδιοτελής αγάπη , χωρίς προσωπικά συμφέροντα και κατάχρηση της ανεκτικότητας των συνανθρώπων μας.
  Δήμητρα Ελευθεράκη

 21. Κριτή Παρασκευή
  Ζητείται ειρήνη. Ζητείται η διάδοση της αγάπης και του σεβασμού μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ζητείται η κατάργηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς. Ζητούνται πρωτοβουλίες για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα όλων, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, εθνικότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Ζητείται μια επίκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλους τους πολίτες, ώστε να μπορέσουν ν” αποφασίζουν μ” ευθύνη γι” αυτά που συμβαίνουν σ” όλο το φάσμα των κοινωνικών ζητήμάτων. Ζητείται διαχείριση των συγκρούσεων και δίκαιη επίλυσή τους, μέσω διάλογου και συμβιβασμού. Ζητούνται επίσης νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, μέσω του εκδημοκρατισμού, του αγώνα κατά της φτώχειας και του αδιέξοδου.

Σχολιάστε

Top