Στήλη: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα

των μαθητών Βασιλείου Παύλου, Αρλέτου Ευαγγέλου και της μαθήτριας Νότη Δέσποινας

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012.

Α. Π. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την πολιτική και ειδικότερα με ευρωπαϊκά ζητήματα;

           

Ρ. Κ. Μικρή δεν είχα ονειρευτεί ότι θα γινόμουν πολιτικός αλλά πάντα είχα οράματα και πάντα ήθελα να έχω παρέμβαση στην κοινωνία κυρίως στο κτίσιμο μιας Ενωμένης Ευρώπης. Από φοιτήτρια στην Ελβετία ήμουν δραστηριοποιημένη στα ευρωπαϊκά κινήματα για μία Ευρώπη ανθρώπινη με ισότιμη συμμετοχή όλων των λαών που προστατεύει τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Μετά το πέρας των σπουδών μου στην πολιτική κοινωνιολογία αλλά και με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχα δύο στόχους: την ακαδημαϊκή καριέρα και την ευρωπαϊκή και διεθνή δραστηριότητα, οι οποίοι ομολογουμένως με συγκινούσαν. Απετέλεσαν τελικά και τη βάση της μετέπειτα ενασχόλησής μου με τα κοινά και της εκλογής μου ως ευρωβουλευτού. Τη στιγμή που ο τότε Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με κάλεσε να συμμετάσχω στο συνδυασμό της παράταξης ως υποψήφια ευρωβουλευτής, ήμουν δραστηριοποιημένη τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της παράταξης. Ήμουν δε παράλληλα δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πάντα αναζητούσα έμπνευση, συγκινήσεις, δραστηριότητες με στόχους συγκεκριμένους. Όλα αυτά απετέλεσαν μία καλή βάση για την μετέπειτα πολιτική ενασχόληση, η οποία πάντα με γοητεύει.

Α. Π. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή να «βγει» από την οικονομική κρίση που την ταλαιπωρεί και να εξελιχθεί σε ισχύουσα δύναμη σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, εμπνέοντας άλλες χώρες; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

                 

Ρ. Κ. Οι ενδείξεις πως το 2014 θα αποτελέσει ορόσημο θετικών εξελίξεων και ανάκαμψης για την οικονομία και την κοινωνία επαληθεύονται. Η επίτευξη 2,9 δις ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος πιστοποιεί το μοναδικό επίτευγμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ελληνικού λαού σε παγκόσμια κλίμακα. Μετασχηματίζεται η οικονομία, το κράτος, αφήνουμε πίσω τις παθογένειες που μας έφθασαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση προέβησαν άμεσα στην αποκατάσταση των αδικιών με την ενίσχυση Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, την αποκατάσταση των περικοπών στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις για τους άστεγους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ώθηση στην απασχόληση και αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένονται περισσότερα μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης ενώ οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια με άμεση ρευστότητα στην οικονομία. Παράλληλα, τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν και διαπραγματευτικό όπλο με τους εταίρους μας για την ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνδυαστεί με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της παιδείας. Βέβαια, μένουν ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα για την απελευθέρωση της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση των παθογενειών που λειτουργούν ακόμη ως τροχοπέδη. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να προχωρήσουμε με πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα κι ευαισθησία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν αλλά πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού και των κοινωνικών ομάδων. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν στην πολιτεία, την ίδια την κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Α. Π. Από ό,τι γνωρίζουμε, έχετε συναντήσει σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού χώρου από όλο τον κόσμο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπειρία και ποια συνάντηση σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

 

Ρ. Κ. Κάθε επικοινωνία με ένα σημαντικό πρόσωπο έχει την αξία της και τη δυναμική της. Ο Δαλάι Λάμα εκπέμπει εσωτερική δύναμη και σοφία που αγγίζει τον απλό άνθρωπο, ο Τόνι Μπλερ είναι γοητευτικός ομιλητής και συνομιλητής, ο Χέλμουτ Κολ γίγαντας, ο Λεχ Βαλέσα σύμβολο αντίστασης, ο Βάκλαβ Χάβελ δυνατό πνεύμα ελευθερίας, η Μαλάλα νεαρά ηρωίδα και τόσοι άλλοι δυνατοί, εντυπωσιακοί άνθρωποι και όχι επώνυμοι οπωσδήποτε.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβολευτού Κράτσα Ρόδης. Με τον Tenzin Gyatso, Παναγιότατο 14ο Δαλάι Λάμα και ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2008).

Α. Π. Σε σχέση με την Διεθνή Οργάνωση για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», γιατί πιστεύετε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό και πώς πιστεύετε ότι συντείνει στην προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων διεθνώς;

Ρ. Κ. Η Διεθνής Οργάνωση για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (AIPFE) είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει τη δύναμη των γυναικών και τη σημασία του έργου τους. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ανθρωπινό δυναμικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αναγκαίο και πολύτιμο για την υλοποίηση μιας ενωμένης ανθρώπινης και δημοκρατικής Ευρώπης. Όμως, τα σημαντικά τους επιτεύγματα συχνά στερούνται προβολής και αξιοποίησης και οι ίδιες δεν συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στις διεργασίες.

Έτσι, η Οργάνωση με παραρτήματα και συνεργαζόμενους φορείς στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την αναγνώριση του έργου τους υπέρ της Ευρώπης, την προβολή βέλτιστων πρακτικών αλλά και τη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης. Φιλοδοξούμε λοιπόν οι γυναίκες να έχουν όλες τις δυνατότητες κι ευκαιρίες για να συμβάλλουν σε μία καλύτερη Ευρώπη κι έναν καλύτερο κόσμο. Η κρίσιμη εποχή μας απαιτεί λοιπόν μεγαλύτερη παρουσία και φωνή από τις γυναίκες.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης, από τη «ΑΓΟΡΑ» 2009, τη συνάντηση του δικτύου των βραβευμένων γυναικών Club de Rhodes στη Ρόδο.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι σπουδάσατε στο εξωτερικό με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιδιώκουν να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ειδικότερα τους μαθητές της Α’ Λυκείου που υποβάλλονται σε ένα τόσο εξετασιοκεντρικό σύστημα με την τράπεζα θεμάτων και τις Πανελλήνιες;

 

Ρ. Κ. Κι εγώ έδωσα δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και θεωρώ ότι ωφελήθηκα γιατί κέρδισα από την προετοιμασία. Οι σπουδές είναι σημαντικές όπου κι αν γίνονται. Οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν σίγουρα διαφορετικά κι έντονα ερεθίσματα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έρχεσαι σε επαφή με ποικίλους τρόπους διδασκαλίας, φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου, δημιουργείς δίκτυα, εκτίθεσαι σε νέες κουλτούρες, προβάλλεις τη χώρα σου και μαθαίνεις να λειτουργείς σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, σημαντικό προσόν ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή ή διεθνή επαγγελματική πορεία.
Όσο για τις σπουδές στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις γνώση κι εμπειρία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αποκτάς τις βάσεις στη χώρα σου για πολλούς λόγους. Αντιλαμβάνεσαι σφαιρικά την εθνική επικαιρότητα και ταυτότητα, μαθαίνεις να χειρίζεσαι και να εκφράζεσαι καλύτερα στη μητρική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές πρέπει να έχουν εξωστρέφεια. Οι φοιτητές πρέπει να επιδιώκουν τη συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή σε συνέδρια, διαγωνισμούς και αργότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που γίνονται σε διάφορα πανεπιστήμια.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι έχετε εκφωνήσει αρκετούς λόγους για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ημέρες. Κατά τη γνώμη σας, ποια από αυτές θεωρείτε ως τη σημαντικότερη;

Ρ. Κ. Όλες είναι σημαντικές. Η καθιέρωση τους εμπεριέχει μηνύματα και προκλήσεις. Η Ημέρα όμως με την οποία είμαι πιο συναισθηματικά συνδεδεμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας-20 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε το 2008 με δική μου πρωτοβουλία. Στόχος της Ημέρας είναι η ευρεία και ουσιαστική ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία και τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής θάλασσας και ναυτιλίας, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, αλλά και μία συνεκτικότερη προσέγγιση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Ευρώπης και της χώρας μας.

Ο ναυτιλιακός τομέας παράγει περίπου 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3%, καθιστώντας τον κινητήριο μοχλό για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και το εμπορικό σύστημα. Στα 68.000 χιλιόμετρα ευρωπαϊκών ακτών, υπάρχουν μερικοί από τους πιο ελκυστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, λόγω της πολιτισμικής σημασίας τους και των πλούσιων φυσικών τους πόρων, αλλά και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, αναδεικνύονται νέες προκλήσεις για τις θάλασσες και τους ωκεανούς καθώς και η ανάγκη προστασίας τους και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά και να μπουν στη ζωή μας.

Μάλιστα προωθώ και την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας με την καθιέρωση «Ευρωμεσογειακής Ημέρας Θάλασσας». Η Μεσόγειος θάλασσα με το πλούσιο οικοσύστημα και τις τεράστιες δυνατότητες είναι κοινή μας υπόθεση και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, το βορρά και το νότο, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορική και πλούσια θάλασσα και να την αξιοποιήσουμε με αειφορία.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Το έντυπο που κυκλοφόρησε για την εκστρατεία καθιέρωσης της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Αναμνηστική σφραγίδα που κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ με αναφορά στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» και με σήμα το μυθολογικό πλοίο «Αργώ» (2009).

Α. Π. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας, τα καίρια σημεία που πλήττουν τη χώρα μας;

Ρ. Κ. Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ανάγκη καταρχήν να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειές μας που ανακόπτουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Παράλληλα, απαιτείται ένα αποδοτικότερο κοινωνικό μοντέλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση για τη διάπλαση πολιτών με άποψη, σωστή ενημέρωση, δράση στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, για την πρωτοβουλία. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν. Τα μαθήματα της κρίσης επηρέασαν και την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Τα βαρίδια της νοοτροπίας και των παθογενειών αποδυναμώνονται. Τα νέα παιδιά θα δραστηριοποιηθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Α. Π. Σε σχέση με την προεδρία που έχει αναλάβει η Ελλάδα  ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι θα επωφεληθεί η Ελλάδα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης; Εάν ναι, πώς;

Ρ. Κ. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για πολλούς λόγους:

  • Πρώτον, να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον υπόλοιπο κόσμο ως μία χώρα με σχέδιο και ικανότητες να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της Προεδρίας και να συμβάλλει σε μία καλύτερη Ευρώπη.
  • Δεύτερον, να προωθήσουμε πολιτικές που είναι σε εξέλιξη και να ξεκινήσουμε νέες που θα δώσουν στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, σταθερότητα, συνοχή μεταξύ του Βορρά και του Νότου, εργαλεία ανάπτυξης, θέσεις εργασίας με προοπτική.
  • Τρίτον, να δώσουμε έμφαση σε ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν άμεσα την χώρα μας, όπως ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης, οι θαλάσσιες μεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου πλούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Τέταρτον, να αυξήσουμε το κύρος μας στην παγκόσμια σκηνή, προωθώντας τις εμπορικές συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπόλοιπο κόσμο, από τις οποίες αναμένουμε πολλαπλά οφέλη.

Οι επιτυχίες αυτές θα κάνουν την χώρα μας πιο δυνατή και στη διεκδίκηση των δικών της ιδιαίτερων αιτημάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο εταίρος της ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση της νομοθεσίας.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της Eλληνικής Προεδρίας. Επίσης, όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το ρόλο που παίζουμε ως κυβέρνηση, ως ελληνική διπλωματία και ως εκλεγμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν με τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Οι ενημερωμένοι και δημιουργικοί πολίτες είναι η δύναμη κάθε προσπάθειας σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Ψηφίζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Α. Π. Έχετε αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στον χώρο εργασίας σας, όπως παραδείγματος χάρη να έχετε θελήσει να προωθήσετε μία ιδέα / θεσμό που τελικά δεν εφαρμόστηκε ή να έχετε έρθει σε ρήξη με κάποιον συνάδελφο σας;

Ρ. Κ. Φυσικά αντιμετωπίζω δυσκολίες πολλές φορές στην προώθηση κάποιων θεμάτων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνονται μάχες, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες, διάφορες πολιτικές ομάδες για όλα τα θέματα. Χρειάζονται επιμονή, γνώση, πειστικά επιχειρήματα, ατελείωτες ώρες εργασίας και συχνά σκληρές διαπραγματεύσεις. Γι’αυτό κάθε επιτυχημένη έκβαση μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Λυπάμαι που λόγω έλλειψης ενημέρωσης στη χώρα μας δεν αναγνωρίζονται από τους πολίτες αυτές οι διαδικασίες.

Συνέντευξη με το δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό

των μαθητών Σδράνη Ιάσονα, Ζάραγκα Θωμά και Σούτζιο Σωκράτη

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός είναι ίσως από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά τα ζητήματα της Ε.Ε. και τα οποία πρόβαλε με μοναδικό τρόπο μέσα από την εκπομπή του 27 (που έγιναν 28) της Ευρώπης. Έτσι δεν είχαμε παρά να τον αναζητήσουμε και να του θέσουμε καίρια ερωτήματα σχετικά με την Ευρώπη. Κύριε Αργυρέ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Α. Π.: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;

Κ.Α.: Γεννήθηκα το 1967 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από παιδί με συγκινούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Βρέθηκα από τα 18 μου στο εξωτερικό (Βιέννη-Αυστρία) και δούλεψα σαν ανταποκριτής στην Κεντρική Ευρώπη για μια δεκαετία. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 1999. Από το 2001 εργάζομαι στην τηλεόραση και ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά θέματα. Εχω κάνει δεκάδες ντοκυμαντέρ και έχω ταξιδέψει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εχω συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή την περίοδο αρθρογραφώ και στο protagon.gr. Κατά τη γνώμη μου πάντως αν δεν γράφεις σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο δε μπορείς να λέγεσαι δημοσιογράφος.

Α.Π.: Έχετε δουλέψει ως ανταποκριτής για εφημερίδες και περιοδικά σε χώρες του εξωτερικού. Πώς ήταν σαν εμπειρία και τι διαφορές βρίσκετε σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα;

Κ.Α.: Είναι τεράστια εμπειρία να βρεθείς από μικρή ηλικία στο εξωτερικό. Αλλάζει πολύ ο τρόπος που βλέπεις την Ελλάδα αλλά και τον εαυτό σου. Οι συνάδελφοι μας ειδικά στις χώρες του «Βορρά» διαθέτουν πολύ καλύτερα μέσα και πολύ καλύτερες συνθήκες δουλειάς από εμάς στην Ελλάδα, ειδικά τώρα με την κρίση. Αλλά και αυτοί άνθρωποι είναι, με τις αδυναμίες τους και συχνά και με τις προκαταλήψεις τους.

Α.Π.: Σε μια παλιά ανάρτηση γράφετε το εξής: «Η τηλεόραση είναι ένα μεγάλο καζάνι, που μοιάζει να μην έχει πάτο και κάθε λογής ετερόκλητα υλικά σιγοβράζουν μονίμως στο ζουμί τους και αυτό που θα σου μείνει, όποτε και αν δοκιμάσεις, είναι η έντονη γεύση του μαϊντανού». Θεωρείτε ότι η Ελληνική τηλεόραση έχει φτάσει σε ένα τέλμα και αν ναι, τι αλλαγές χρειάζονται; Μπορεί να παρέχεται αμερόληπτη ενημέρωση στους πολίτες;

Κ.Α.: Είναι αδύνατη η αμεροληψία, ειδικά όταν η τηλεόραση ελέγχεται από τους αποκαλούμενους «διαπλεκόμενους» επιχειρηματίες. Η ελληνική τηλεόραση είναι φτηνή απομίμηση άλλων τηλεοράσεων του εξωτερικού. Τονίζω το «φτηνή». Μπορείς να το πεις και φτηνιάρικη. Νομίζω ότι πάντα βρισκόταν σε τέλμα, απλά η «λάμψη» του lifestyle έκρυβε τις εγγενείς αδυναμίες της. Μόνο μια σοβαρή και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες εγγυήσεις ποιότητας και αμεροληψίας. Αλλά αυτό δεν το θέλησε ποτέ καμιά κυβέρνηση. Και σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, γιατί μεταξύ άλλων η τηλεόραση είναι και ένα πολύ ακριβό «σπορ» και δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.

Α.Π.: Από τις εκπομπές που έχετε κάνει με θέματα που άπτονται της Ευρώπης θεωρείτε ότι είναι παρεξηγημένη ως έννοια και θεσμός; Ή δεν έχει καταλάβει ακόμη τη δυναμική της;

Κ.Α.: Οι Ελληνες πάντα είχαν μια στρεβλή αντίληψη της Ευρώπης με ευθύνη κυρίως της πολιτικής ηγεσίας που φρόντιζε πάντα να «κατηγορεί» για όλα τα στραβά τις Βρυξέλλες και να κρατάει τα εύσημα πάντα για τον εαυτό της. Δεν νοιώσαμε ποτέ ως μέρος της Ευρώπης. Λέμε Ευρώπη και βγάζουμε συνήθως τον εαυτό μας απ” έξω…

Α.Π.: Οι Έλληνες ως Ευρωπαίοι πολίτες τι στάσεις υιοθετούν; Είναι ευρωσκεπτικιστές;

Κ.Α.: Θα έλεγα ότι είναι συμφεροντολόγοι. Ευρωπαίοι όπου βολεύει, «πατριώτες» όπου ξεβολεύονται.

Α.Π.: Το «Αγαπάμε να μισούμε την Ευρώπη» ισχύει στην περίπτωση των Ελλήνων;

Κ.Α.: Θα μπορούσα να το διατυπώσω κι έτσι. Το ζήτημα έχει να κάνει με την κακή πληροφόρηση, με ένα λανθασμένο «πατριωτισμό» αλλά και με την «αφασία» που έχει προκαλέσει το σοκ της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, η οποία αναζητά να βρει ποιός έφταιξε για τα δεινά της.

Α.Π.: Διαβάζοντας άρθρα σας έχουμε την πεποίθηση ότι πιστεύετε σε μια θεσμική Ένωση πέραν της οικονομικής. Είναι εφικτό να συμβεί αυτό ή η ετερότητα αποτελεί τροχοπέδη στην επικοινωνία μεταξύ των εταίρων;

Κ.Α.: Αν υπήρχε ένας σωστός διαχωρισμός εξουσιών και αρμοδιοτήτων, διαφάνεια και σωστή ενημέρωση των πολιτών, που να τους δίνει δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις η ολοκλήρωση θα μπορούσε να προχωρήσει. Οπως ο Θεσσαλός, ή ο Ηπειρώτης νοιώθει και Ελληνας θα μπορούσε να νοιώθει και Ευρωπαίος, αν είχε πειστεί ότι αυτό δεν απειλεί την ταυτότητά του. Η νεολαία στην Ευρώπη, παρά τις ιδιαιτερότητές της, ντύνεται το ίδιο, ακούει τις ίδιες μουσικές, βλέπει τις ίδιες ταινίες, έχει ίδιες συμπεριφορές, επικοινωνεί χωρίς σύνορα μέσα από το διαδίκτυο, έχει λίγο ως πολύ τα ίδια ερεθίσματα. Το σύνθημα «Ενότητα μέσα στην πολυμορφία» είναι πολύ σωστό στη σύλληψή του, άσχετα αν συχνά δεν εφαρμόζεται σωστά στην πράξη.

Α.Π.: Το παρόν τεύχος του «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ» είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη διαρροή Ελλήνων επιστημόνων (Drain Brain) προς χώρες του εξωτερικού. Είναι σημείο των καιρών ή ισχύει αυτό που λέγεται ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»;

Κ.Α.: Οι Ελληνες πάντα δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους εκτός συνόρων και μάλιστα οι περισότεροι με επιτυχία. Είναι όμως διαφορετικό να φεύγεις από δική σου επιλογή και διαφορετικό να εξαναγκάζεσαι από τις συνθήκες. Αυτό συμβαίνει μαζικά τώρα. Φοβάμαι ότι οι συνέπειες του Brain Drain είναι κάτι που θα βιώσουμε πολύ έντονα τις επόμενες δεκαετίες.

Α.Π.: Στην παρούσα φάση θεωρείτε ότι πρέπει να είμαστε πάνω στον ταύρο που μεταφέρει την Ευρώπη ή πρέπει να κατέβουμε από αυτόν;

Κ.Α.: Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν είναι και το απλούστερο πράγμα να ισορροπείς πάνω στον ταύρο και να διεκδικείς το χώρο που σου ανήκει. Αν κατέβεις όμως, το περπάτημα θα είναι ακόμα πιο επίπονο και μάλλον δεν θα προλαβαίνεις το ρυθμό των άλλων που θα πηγαίνουν καβάλα σε ένα τετράποδο.

Α.Π.: Οι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι πολύ μικροί για τον κόσμο και πολύ μεγάλοι για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα τι ισχύει; Είμαστε χαμένοι ή κερδισμένοι από την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Κ.Α.: Εμείς είμαστε μια χώρα «μεσαίου μεγέθους» μέσα στην Ευρώπη. Δεν είμαστε δηλαδή αμελητέα ποσότητα. Υπάρχουν χώρες πολύ μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δικαιώματα, τα οποία πρέπει και να διεκδικούμε και να προστατεύουμε. Αλλά δεν είμαστε και «ο ομφαλός της γης», όπως νομίζουν ορισμένοι. Συνολικά είμαστε κερδισμένοι από την Ευρώπη. Ποτέ καμιά χώρα που επέλεξε τον απομονωτισμό δεν είδε την κατάστασή της να βελτιώνεται. Αλλά και καμιά χώρα που ζούσε σε ένα «συννεφάκι» μεγαλομανίας.

Α.Π.: Σύμφωνα με το γάλλο θεωρητικό Tzvetan Todorov ο πιο γοργά εξελισσόμενος εχθρός της δημοκρατίας είναι ο λαϊκισμός. Η απειλή αυτή διαφαίνεται στην Ελλάδα;

Κ.Α.: Το λαϊκισμό τον συναντάμε κάθε μέρα παντού. Σε πολιτικούς, ΜΜΕ, στις καθημερινές μας συζητήσεις. Η απειλή είναι τεράστια. Ο λαϊκισμός απευθύνεται σε ένστικτα, «καλοπιάνει» τους ανθρώπους και είναι «κατανοητός» ακόμα και από τον πιο ανόητο. Αυτή είναι η «δύναμή του». Από εκεί προέρχεται η απειλή του.

Α.Π.: Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί δε γίνατε ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ. Τι ήταν αυτό που σας σταμάτησε από το ποδόσφαιρο ή καλύτερα τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημοσιογραφία;

Κ.Α.: Μάλλον το να γίνω ποδοσφαιριστής και μάλιστα της Λίβερπουλ ήταν πιο δύσκολο… Πολλές φορές στη ζωή σε βοηθούν και οι συμπτώσεις. Εγώ είχα γράψει στην πέμπτη Δημοτικού την πρώτη μου χειροποίητη εφημερίδα. Αισθάνομαι τυχερός που έγινα δημοσιογράφος, ακόμα και τώρα που το επάγγελμα περνά βαθιά κρίση. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχα γνωρίσει, πήγα σε τόπους που πιθανώς δεν θα είχα πάει, είδα πράγματα που μπορεί να μην είχα καν μάθει ότι συμβαίνουν. Κατάλαβα πολύ καλύτερα τον κόσμο. Εμαθα να αμφιβάλω για τις απόλυτες αλήθειες, τα δόγματα και τα αξιώματα. Οτι είμαι σήμερα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη δουλειά που κάνω εδώ και 25 χρόνια.

Α.Π.: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε στην ομάδα μας και να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Κ.Α.: Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να ζήσετε σε μια Ελλάδα που δεν θα διώχνει τα παιδιά της και σε μια Ευρώπη που δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες της σε «κατηγορίες».

Συνέντευξη με τον επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct)

των μαθητών Ζάραγκα Θωμά, Σδράνη Ιάσονα, Πάνου Χρήστο και της μαθήτριας Φώτου Αικατερίνης

Στα μέσα Ιανουαρίου 2014, συναντήσαμε στο Γενικό Λύκειο Ανατολής τον κ. Δημήτριο Γκόλα, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct), ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας. Η συνέντευξη αυτή είναι απόρροια των αποριών μας, που δημιουργήθηκαν ύστερα από την ενημερωτική εκδήλωση (6 Δεκεμβρίου 2013) που πραγματοποίησε στο ΓΕ.Λ. Ανατολής το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct).

Ανατολικός Παλμός: Το Europe Direct είναι μια υπηρεσία που έχει ως σκοπό τη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κάποιος έχει απορίες για την Ε.Ε. πώς ακριβώς μπορεί να βοηθηθεί και να επικοινωνήσει μαζί σας;

Δημήτριος Γκόλας: Το Europe Direct είναι μια υπηρεσία που βοηθάει να βρεθούν απαντήσεις σε θέματα σχετικά με την Ε.Ε. Δίνει δηλαδή συμβουλές για το πώς θα φτάσουμε στη πληροφορία, τα όργανα, στη νομοθεσία, στις πολιτικές, τα προγράμματα και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Το Europe Direct είναι η πύλη στη πόλη μας για την Ε.Ε., είναι το κομμάτι που δίνει την Ευρωπαϊκή διάσταση στην πόλη μας και όχι μόνο, αλλά και σε όλη τη Περιφέρεια της Ηπείρου. Είναι το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η προέκταση δηλαδή αυτών των γραφείων και αυτών των υπηρεσιών και αυτών των θεσμικών οργάνων της περιφέρειας της Ηπείρου.

Α.Π. Πόσα χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου και πώς έγινε ευρέως γνωστό; Τι υπηρεσίες προσφέρει; Ανταποκρίθηκαν αμέσως οι πολίτες;

Δ.Γ. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης δεν ξεκίνησε στην αρχή με τη μορφή που είναι τώρα. Ήταν μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εντασσόταν στη πρωτοβουλία «Πρώτα οι πολίτες» και ξεκίνησε το 1996. Το 1998, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημιούργησε ένα κέντρο κλήσεων, οπότε περάσαμε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις άμεσες κλήσεις μέσω τηλεφώνου που έδωσε και το όνομα Europe Direct. Από τότε όμως μέχρι το 2005, που ουσιαστικά άρχισε να δουλεύει, λειτούργησαν δύο κέντρα το Europe Info Points και τα Carrefour. Τα Carrefour είναι τα σταυροδρόμια αγροτικής πληροφόρησης. Τα μεν Info Points έδιναν πληροφορίες στον αστικό πληθυσμό. Oπότε μέχρι το 2005 που έχουμε την ένωση των δύο κέντρων σε ένα, το Europe Direct, λειτουργούσαν και τα δύο παράλληλα. Στα Γιάννενα λειτουργούσαν αυτά τα δύο κέντρα πληροφόρησης από το 1992. Η υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν αντίστοιχες με τις σημερινές και ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν τότε. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα γιατί δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το κινητό τηλέφωνο. Έτσι, όταν οι πολίτες ήθελαν κάτι, έβρισκαν το δρόμο τους και ερχόντουσαν. Σιγά σιγά αυτό έγινε γνωστό και έτσι έρχονταν οι πολίτες για να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά Θέματα. Πολλές φορές ερχόντουσαν και για πράγματα τα οποία δεν άπτονται των Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Α.Π. Δηλαδή τώρα με την τεχνολογική εξέλιξη φαίνεται ότι διευκολύνεται ο ρόλος σας στην ενημέρωση των πολιτών;

Δ. Γ. Και βέβαια, είναι πολύ απλό, κάποιος δεν χρειάζεται να έρθει αυτοπροσώπως στο γραφείο μπορεί να τηλεφωνήσει, μπορεί να αφήσει τα στοιχεία του ή το τηλέφωνό του. Μπορεί η ερώτηση να είναι απλή και να δοθεί άμεση απάντηση. Αν όμως είναι κάτι σύνθετο, μπορεί να καταγραφεί σε κάρτες τεκμηρίωσης που δίνουμε για τα ερωτήματα των πολιτών και πάνω σε αυτές δίνονται οι απαντήσεις. Διατηρούμε και στατιστικά στοιχεία με τις ερωταπαντήσεις. Υπάρχουν πολλοί και γρήγοροι τρόποι είτε με το τηλέφωνο, είτε με το email, είτε με τη φυσική παρουσία. Επίσης, μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί από διαδικτυακούς τόπους δεδομένης της εύκολης πρόσβασης στο διαδίκτυο σήμερα. Αν είναι όμως κάτι σύνθετο, σίγουρα μας επισκέπτονται ή μας τηλεφωνούν. Εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις πρέπει να τις μεταφέρουμε προς την Αθήνα όπου υπάρχει το κέντρο τεκμηρίωσης και αν από εκεί δεν δοθεί απάντηση πρέπει να σταλθεί προς τις Βρυξέλλες. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν στο χρονικό περιθώριο των 4 ημερών. Εάν το κέντρο στην Αθήνα δεν μπορεί να απαντήσει, τότε τα στέλνουμε εμείς στις Βρυξέλες στο κεντρικό σημείο του Europe Direct όπου δίνονται όλες οι απαντήσεις. Εκεί στέλνονται γραπτά και είναι καλύτερα έτσι γιατί και οι απαντήσεις που θα πάρουμε είναι γραπτές.

golas_interview_1

Α.Π. Στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια τι ακριβώς μπορεί να μάθει κανείς και πότε γίνονται; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για φέτος;

Δ.Γ. Εκδηλώσεις πάντα γίνονται και πάντα υπάρχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Υπάρχουν εκδηλώσεις που αφορούν ομάδες – στόχους, όπως τα σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αγρότες, νεολαία. Υπάρχουν και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, οι οποίες επικεντρώνονται σε Ευρωπαϊκά θέματα και δίνουν τις πολιτικές και τις νέες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Επίσης, τα προγράμματα είναι πάρα πολλά. Το Erasmus+, είναι ένα τελευταίο πρόγραμμα, τεράστιας αξίας, το οποίο έχει ενσωματώσει οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Για πρώτη φορά τα χρήματα είναι πάρα πολλά, έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 και μπορεί να λάβει μέρος η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, συλλογικά είτε μεμονωμένοι καθηγητές. Χρηματοδοτείται με πάρα πολλά χρήματα και πάνω από όλα διπλασιάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων. Μπορούμε να πληροφορηθούμε σχετικά, μέσα από δελτία τύπου που βγαίνουν στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης δίνει μια μηνιαία αναφορά το τι ακριβώς θα κάνει. Ή στο σύνδεσμο του Europe Direct, μέσω Facebook. Υπάρχουν όμως και ημερομηνίες-σταθμοί, όπου γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η 9η Μαΐου, η μέρα της Ευρώπης.

Α.Π. Γιατί πιστεύετε ότι ένα Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης είναι χρήσιμο για μια πόλη όπως τα Ιωάννινα και πώς μπορεί ο πολίτης να βοηθηθεί από την ενημέρωση αυτή; Θεωρείτε πως είναι χρήσιμο;

Δ.Γ. Ένα κέντρο είναι χρήσιμο για μία πόλη, γιατί προσφέρει αρκετά πράγματα. Πάνω από όλα, τα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί και βρίσκονται στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν από τις βασικές υπηρεσίες μέχρι τις πιο εξειδικευμένες. Είναι χρήσιμο για τον πολίτη γιατί ξέρει ότι εκεί θα βρει την απάντηση στο ερώτημά του. Δεν είναι όμως μόνο τα προσωπικά ερωτήματα και οι απαντήσεις, αλλά και η διάθεση του Κέντρου να δώσει τις πολιτικές που εκφράζουν όλους τους πολίτες της Ευρώπης σε όλη την Ήπειρο. Είναι χρήσιμο γιατί μαθαίνει ο πολίτης πώς δουλεύει η Ε.Ε., πώς λαμβάνει τις αποφάσεις, πώς αυτές εφαρμόζονται και πώς προχωράμε μπροστά όλοι μαζί. Ο κάθε πολίτης μπορεί να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους έχοντας από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο ερώτημα. Επίσης οι υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο είναι δωρεάν.

Α.Π. Είναι το μοναδικό κέντρο στη περιφέρεια της Ηπείρου; Κάποιος από μία άλλη πόλη της Ηπείρου πρέπει να έρθει στα Γιάννενα;

Δ.Γ. Σήμερα είναι πολύ εύκολο, μπορεί να πάρει τηλέφωνο ή μπορεί να στείλει ένα e-mail. Εκδηλώσεις όμως γίνονται σε όλη την Ήπειρο άρα ο κόσμος γνωρίζει το κέντρο και τις πολιτικές του.

Α.Π. Η επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων ως έδρα του κέντρου είναι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια;

Δ.Γ. Συνήθως δεν γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια. Για παράδειγμα εδώ στα Γιάννενα έχουμε ένα Τ.Ε.Ι., ένα πανεπιστήμιο. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που βγαίνουν από μία προκήρυξη. Επίσης, υπάρχει και ένας φορέας φιλοξενίας. Εδώ στα Γιάννενα είναι το επιμελητήριο. Μετά την προκήρυξη βλέπουμε τι ακριβώς υπάρχει στην πρόταση, ποια άτομα δουλεύουν εκεί μέσα, αν εγκρίνεται ή όχι. Άμα υπάρξουν περισσότερες προτάσεις, επιλέγεται η καλύτερη. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη μεγάλη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι., αλλά και το γεγονός ότι η πόλη των Ιωαννίνων έχει απλωθεί και έχει ξεφύγει από τα όρια των 120.000. Υπάρχουν επίσης μετανάστες από την Αλβανία και από άλλες χώρες.

Α.Π. Πιστεύετε πως όλοι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να ενημερωθούν σχετικά με την Ε.Ε.; Αν όχι, γιατί;

Δ.Γ. Οι πολίτες όταν θέλουν κάτι για την Ε.Ε. βρίσκουν το δρόμο τους και παίρνουν την απάντηση που θέλουν. Είναι πρόθυμοι, γιατί υπάρχει προσέλευση στις εκδηλώσεις μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και κάποιοι κοινοτικοί, δηλαδή άτομα εξειδικευμένα, κάποιοι από τη διεύθυνση για το περιβάλλον, ή κάποιες επιτροπές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Ο πολίτης θέλει να ακούσει ένα πολιτικό θέμα από πρώτο χέρι, και να ενταχθεί στη χώρα του. Επιπλέον, θέλει να ενημερωθεί για το περιβάλλον και την αλιεία. Θέλει να γνωρίζει για τα προγράμματα που τον αφορούν.

Υπάρχει ωστόσο, μια μερίδα που δεν θέλει να ακούσει και αυτό οφείλεται στη λανθασμένη εντύπωση ότι η Ε.Ε. φταίει για τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, πολλοί βλέπουν με ευρωσκεπτικισμό τα πράγματα, πολλοί θέλουν να τιμωρήσουν την Ε.Ε., επειδή φτάσαμε ως εδώ. Κατά την άποψη μου, και πιστεύω πως και πολλών άλλων, δε φτάσαμε εδώ, εξαιτίας της Ε.Ε., αλλά λόγω κακής διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης.

Α.Π. Τι είδους προβλήματα μπορεί να επιλύσει ένας πολίτης μέσω του Europe Direct;

Δ.Γ. Όπως είπαμε προηγουμένως μπορεί να λύσει προβλήματα που αφορούν την Ε.Ε. Δεν μπορεί να επιλύει μέσω του Europe Direct προσωπικά προβλήματα. Το Europe Direct δεν είναι υπηρεσία επίλυσης προβλημάτων. Όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των υπαλλήλων μιας υπηρεσίας και ενός πολίτη και εμπλέκονται ευρωπαϊκά χρήματα, τότε μπορεί να παρέμβει. Υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί όπως είναι ο SOLVIT που παρεμβαίνει για να διευκολύνει και να εξομαλύνει τις σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο. Υπάρχει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, υπάρχει ο OLAF που είναι μια υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Το δρόμο μπορεί να δώσει το Europe Direct αρκεί ο πολίτης να κάνει τη καταγγελία. Δηλαδή αν κάποιος δε γνωρίζει πού να καταγγείλει, εμείς θα τον κατευθύνουμε. Μπορεί να δώσει την καταγγελία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωβουλευτές, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Γενικές Διευθύνσεις αλλά όχι προς το Europe Direct. Δηλαδή στο Europe Direct, δεν είμαστε δικηγόροι ούτε συνήγοροι του πολίτη.

Α.Π. Δηλαδή εσείς τον καθοδηγείτε και αυτός μπορεί να κινηθεί νομικά, αν θίγεται;

Δ.Γ. Ακριβώς. Εμείς τον καθοδηγούμε στα συγκεκριμένα όργανα, παίρνει τις κατάλληλες απαντήσεις και από εκεί και πέρα αν κάποιος κινητοποιείται και δίνει λύση στο πρόβλημά του, τελειώνει το θέμα. Αν όμως κινείται νομικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την επίλυση των προβλημάτων του. Επίσης η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας. Υπάρχουν οι κανονισμοί, οι οδηγίες, τα μεταβατικά στάδια τα οποία δίνονται για να περάσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στη τοπική.

Α.Π. Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες από το Κέντρο με σκοπό τόσο την ενημέρωση των Ηπειρωτών για τους στόχους και τον προσανατολισμό της Ε.Ε. όσο και την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας; Αν ναι, κρίνετε ότι έχουν στεφθεί με επιτυχία;

Δ.Γ. Πρωτοβουλίες παίρνονται. Καταρχάς, το Κέντρο είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα, εκτός Σαββατοκύριακου, κατά τις πρωινές ώρες, όπως λειτουργεί μια δημόσια υπηρεσία. Εκεί δίνονται οι πρώτες υπηρεσίες οι οποίες δίνονται στο γραφείο, αλλά και στο e-mail και με το τηλέφωνο. Αυτές είναι οι βασικές υπηρεσίες για να γίνουν όλα αυτά που είπαμε. Για την ενημέρωση υπάρχει ο δικτυακός τόπος του κέντρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και άλλοι ιστότοποι οι οποίοι βρίσκονται και δίνουν απαραίτητες πληροφορίες. Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν 17 κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε όλες τις περιφέρειες και κάνουμε την ίδια δουλειά. Μετά έχουμε και τα κέντρα Ευρωπαϊκής Δικτύωσης που δίνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς. Άμεσα στέλνεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, βγαίνει έντυπο υλικό, όπως αυτό που αφορούσε το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό έτος πολιτών, την ημέρα της Ευρώπης, την ημέρα των Ευρωπαϊκών γλωσσών, οπότε ο κόσμος ενημερώνεται. Αυτό στέλνεται ηλεκτρονικά είτε μοιράζεται, είτε πηγαίνει σε φορείς, σε σχολεία, οπότε είναι εύκολο να εξελιχθεί. Μετά έχουμε διαφημιστικό υλικό που μπαίνει και στο διαδίκτυο και ο πολίτης παίρνει ακριβώς τις πληροφορίες που θέλει και τις χρησιμοποιεί όποτε θέλει. Υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό π.χ. CD, DVD το οποίο διανέμεται προς ομάδες-στόχους ή στο διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα, έχουμε τα Mέσα Eνημέρωσης, τα οποία βοηθούν, είτε εφημερίδες, είτε ραδιόφωνο. Το κέντρο εδώ, στην Ήπειρο έχει ραδιοφωνική εκπομπή κάθε μέρα στις 9 με 10 από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ, άρα γίνεται προσπάθεια με πολλούς τρόπους για να γίνει γνωστό και να επηρεάσει, όχι για να καθοδηγήσει αλλά για να δώσει την πληροφόρηση που πρέπει. Μετά έχουμε την συμμετοχή του Kέντρου σε εκδηλώσεις, οι οποίες συνδιοργανώνονται. Και μετά έχουμε και τις δικές μας εκδηλώσεις που οργανώνουμε για ομάδες-στόχους αλλά και για το ευρύ κοινό. Το Kέντρο διοργανώνει εκδηλώσεις και στα σχολεία, όπως π.χ. στη Μηλιά Μετσόβου τα Πράμαντα κλπ.

Α.Π. Πρόσφατα έγινε μια εκδήλωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όπου παρουσιάστηκαν Χριστουγεννιάτικα έθιμα διαφόρων χωρών – μελών της ΕΕ  και κάλαντα.

Δ.Γ. Πράγματι. Έγινε μια μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε το ευρύ κοινό της πόλης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Το σκεπτικό και των δύο φορέων ήταν να δώσουμε μία άλλη διάσταση στα Χριστούγεννα και ο τίτλος ήταν “Τα ήθη και τα έθιμα των 28 κρατών-μελών της ΕΕ”. Έγινε στην κεντρική πλατεία, εκεί είχαμε φαγητά και οτιδήποτε άλλο από τις χώρες αυτές που τα σχολεία εκπροσωπούσαν. Στην εκδήλωση πέρασαν σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων, γύρω από το λεκανοπέδιο, αλλά ήρθαν και κάποια σχολεία από άλλες πόλεις.

Α.Π. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου ανήκει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους ή αποτελεί παράρτημα της Ε.Ε.;

Δ.Γ. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης υπάγεται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ε.Ε. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Κυβέρνηση, χρηματοδοτείται και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και ελέγχεται από αυτή και δεν μπορεί να προωθήσει πολιτικές κράτους ή της κάθε κυβέρνησης. Προωθεί μόνο τις πολιτικές της Ε.Ε. μέσα από τις αποφάσεις, οι οποίες παίρνονται στα θεσμικά όργανα. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με το κράτος.

Α.Π. Το Europe Direct συνεργάζεται  και με άλλους φορείς; Και αν ναι, σε ποιους τομείς χρειάζεται η συνεργασία αυτή;

Δ.Γ. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς, δεν λέει ποτέ σε κανέναν όχι. Συνεργάζεται με φορείς που θέλουν και έχουν να δώσουν κάτι τελείως διαφορετικό απ” αυτό που ισχύει. Παράδειγμα, θέλει να δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση για το περιβάλλον, μια ομάδα η οποία είναι μη κυβερνητική και κάνει μια εκδήλωση. Αυτή η ομάδα μπορεί να έχει την ελληνική νομοθεσία, να έχει κάποια στιγμή οριοθετήσει την εκδήλωσή της, σε ποιους δηλαδή απευθύνεται και τι κάνει, αλλά να θέλει να δώσει και την Ευρωπαϊκή διάσταση, κατά πόσο η κοινοτική νομοθεσία και τα άλλα όργανα της Ε.Ε. παρεμβαίνουν και δημιουργούν θετικά αποτελέσματα. Γιατί συνήθως όλα αυτά που βλέπουμε, γίνονται είτε από την Επιτροπή είτε από το Κοινοβούλιο. Όλοι εργάζονται για το καλό των κατοίκων της Ένωσης και για την σύγκλιση μεταξύ των κρατών.

Α.Π. Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί το συγκεκριμένο γραφείο σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει ή να αναζητήσει εργασία στις χώρες τις Ε.Ε.;

Δ.Γ. Οι πολιτικές της Ε.Ε. δεν παρεμβαίνουν στο θέμα της εκπαίδευσης, όπως αυτή σήμερα είναι διαμορφωμένη στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Όμως, όπως είπαμε πριν για το Erasmus, η Ε.Ε. δίνει πάρα πολλά χρήματα με στόχο ανταλλαγές για επιμόρφωση και για χίλια δυο άλλα πράγματα. Δίνει τη δυνατότητα σπουδών ή εύρεσης εργασίας σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών της. Είναι λοιπόν χρήσιμο, διότι ενημερώνει για την  ειδική διαδικτυακή πύλη EURES, και το βιογραφικό EUROPASS. Για παράδειγμα, εάν κάποιος στη σημερινή εποχή ψάχνει για δουλειά, βάζει τα στοιχεία του, επιλέγει τη χώρα και βλέπει τι θέσεις εργασίας υπάρχουν. Ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτει, ζητάει τη συγκεκριμένη εργασία και γίνεται η επιλογή. Αυτά ως προς την εργασία.

Μετά, η Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού δίνει προγράμματα τα οποία μέσα από το γραφείο, προωθούνται και γίνονται γνωστά. Δουλειά του γραφείου είναι να διαχέει την πληροφόρηση, σε τέτοιο βαθμό στην περιφέρεια που εργάζεται, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν τι ακριβώς υπάρχει σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις.

Υπάρχουν πολλά Kέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, είναι πάνω από 500 σε όλη την Ευρώπη. Εάν κάποιος ζητήσει να σπουδάσει σε μια συγκεκριμένη πόλη, τον κατευθύνουμε προς το συγκεκριμένο Κέντρο Πληροφόρησης, όπου μπορεί να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και την περιοχή. Βέβαια, αρκετά χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν και στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Α.Π. Είπατε, ότι εσείς στο κέντρο μπορείτε να απευθυνθείτε σε Κέντρα άλλων πόλεων, εάν κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να σπουδάσει εκεί. Δηλαδή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Κέντρων, δεν είναι απομονωμένα;

Δ.Γ. Μια φορά κάθε χρόνο γίνεται ένα γενικό meeting όλων των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό το meeting έγινε στη Βουλγαρία, στη Σόφια. Συμμετείχαμε σε ομάδες εργασίας όπου είδαμε τις πολιτικές της Ε.Ε., ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε γνωριμίες με άλλα Κέντρα. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν τα Κέντρα που βρίσκονται γύρω μας (Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία κλπ). Αλλά βεβαίως και τα υπόλοιπα, γιατί πολλές φορές έχουμε κοινούς στόχους, όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά Europe Direct. Σήμερα με το Facebook νομίζω πως είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε τι ανεβάζει το κάθε Europe Direct, σε ποιους απευθύνεται κτλ. Πάνω από όλα, συνεργαζόμαστε.

Α.Π. Παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για ευρωπαϊκά προγράμματα και ποια η σύνδεσή τους με το σύγχρονο ελληνικό σχολείο – υπάρχουν συγκεκριμένα ενδοσχολικά προγράμματα και αν ναι, ποια μορφή έχουν;

Δ.Γ. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει στην κατάρτιση ενός προγράμματος στο ελληνικό σχολείο  Η Ε.Ε. έχει προγράμματα: Erasmus, Comenius και δίνει τέτοιου είδους ευκαιρίες. Αλλά τα προγράμματα του ελληνικού σχολείου είναι κατεύθυνση του Υπουργείου και δεν παρεμβαίνει, όπως δεν παρεμβαίνει και για την υγεία, που άπτεται της εθνικής κυβέρνησης.

Α.Π. Όσον αφορά εσάς, τι σας κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα; Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της θέσης; Σας ικανοποιεί;

Δ.Γ. Εγώ βρέθηκα στο φορέα Υποδοχής και Φιλοξενίας, ο οποίος ήταν και μια αναπτυξιακή εταιρία. Ασχολήθηκα με προγράμματα, τα οποία έδιναν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και το Υπουργείο Εργασίας. Επρόκειτο για προτάσεις κατάρτισης  και στον φορέα αυτό, υπήρχε και το Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης, οπότε κάποια στιγμή πέρασα από το ένα στο άλλο και μετά πέρασα στο Europe Direct. Πλεονεκτήματα έχει πάρα πολλά. Έχει συνεχή επιμόρφωση, ταξίδια, καινούριες προκλήσεις. Πρέπει να διαβάζεις, να είσαι ενημερωμένος πάνω στα ζητήματα. Όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς. Τώρα, γενικότερα η θέση είναι ευχάριστη, γιατί έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, γνωρίζεις τι θέλει, προσπαθείς να βοηθήσεις. Αυτό είναι που περισσότερο με ικανοποιεί.

Α.Π. Χρειάστηκε κάποια επιπλέον κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο; Εσείς τι έχετε σπουδάσει;

Δ.Γ. Έχω σπουδάσει Φιλοσοφική. Έχω τελειώσει το φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τίποτε περισσότερο, ούτε μεταπτυχιακό, ούτε διδακτορικό. Ξεκίνησα να εργάζομαι αμέσως, οπότε έκανα τα Προγράμματα Κατάρτισης στο Europe Direct. Κατάρτιση βέβαια χρειάζεται πάντα για να είσαι μέσα στα πράγματα κι αυτό γίνεται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την προσωπική συμβολή. Το να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι είναι ένα μέρος, το να πηγαίνεις όπου σε καλούν είναι το δεύτερο μέρος. Το να επιμορφώνεσαι και μέσα από την Ελλάδα και εκτός, το τρίτο. Άρα συνεχώς πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση διαφορετικά δεν στέκεται ένα Κέντρο χωρίς ενημερωμένα στελέχη.

Α.Π. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δ.Γ. Κι εγώ.

Συνέντευξη με μια εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

των μαθητριών Αναστασίου Παναγιώτας, Σιάρκα Νικολέτας, Φίλιου Δήμητρας, Χάϊδου Βασιλικής και του μαθητή Ντελ Πίντο Κρίστιαν

Η κα. Φίλιου Κωνσταντίνα, που εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας παραχωρεί την ακόλουθη συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μας μιλά για τη θέση της, το ρόλο της Ε.Ε. και μας παραπέμπει σε χρήσιμους συνδέσμους της Ε.Ε.

Α.Π. Με τι ακριβώς ασχολείστε; Ποιο το ακριβές αντικείμενο στο χώρο σας;

Κ.Φ. Εργάζομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Είμαι διοικητική υπάλληλος (AD), υπεύθυνη πολιτικής στο τομέα της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας. Είμαι αρμόδια ιδιαίτερα για θέματα εφαρμογής ευφυών ενεργειακών δικτύων (smart grids) και έξυπνων μετρητών (smart metering systems for electricity and gas). Συμμετέχω στις σχετικές νομοθετικές και δημοσιονομικές διαδικασίες, όπως διαμόρφωση της πολιτικής, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα, και υλοποίηση των σχετικών έργων και προγραμμάτων εργασίας.

A.Π. Ποιες ήταν οι σπουδές σας;

Κ.Φ. Είμαι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός. Αποφοίτησα από το Πολυτεχνείο Πατρών, και μετά έκανα διδακτορικό στα Υλικά (Department of Materials, Faculty of Engineering, Queen Mary College – University of London, UK) και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Αεροναυπηγική (Structural Division, Department of Aeronautics, Imperial College of Science, Technology and Medicine – University of London, UK).

Α.Π. Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας στον οργανισμό της Ε.Ε;

Κ.Φ. Ενώ έκανα τις μεταδιδακτορικές σπουδές μου, έλαβα μέρος σε γενικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη θέσεων για επιστημονικούς υπαλλήλους. Προσλήφθηκα το 1997 στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – http://ec.europa.eu/dgs/jrc/ ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο παράρτημα στην Ολλανδία, στο Ινστιτούτο τότε Υλικών και τώρα γνωστό ως Ινστιτούτο Ενέργειας και Μεταφορών.

Α.Π. Περιγράψτε μας μία τυπική μέρα σας.

Κ.Φ. Κάθε μέρα είναι διαφορετική λόγω της φύσης της εργασίας μας, και αυτό είναι το δέλεαρ της υπόθεσης. Ωστόσο, θα έλεγα ότι μια τυπική μέρα στο γραφείο περιλαμβάνει τον έλεγχο της αλληλογραφίας, απάντηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, συμμετοχή σε συνεδριάσεις, και εργασία στο γραφείο. Η εργασία στο γραφείο σχετίζεται με την έρευνα και τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και την ερμηνεία τους, τη σύνταξη εκθέσεων και ενημερωτικών σημειωμάτων για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικής και στρατηγικής. Η δουλειά μας περιλαμβάνει επίσης κάποια ταξίδια στο εξωτερικό σε συναντήσεις και εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Επιτροπή στον τομέα της αρμοδιότητάς μας.

Α.Π. Είστε ικανοποιημένη με τις εργασιακές συνθήκες και το αντικείμενό σας;

Κ.Φ. Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας, το δυναμικό περιβάλλον, και το εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι. Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι όταν εγκρίνεται, δημοσιεύεται και τίθεται σε εφαρμογή μια πολιτική ή στρατηγική στην ανάπτυξη της οποίας έχω και εγώ συμβάλλει. Δεν είναι μικρό πράγμα να εργάζεσαι για λογαριασμό και να εξυπηρετείς 500 εκατομμύρια πελάτες σε 28 χώρες!

Α.Π. Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να δουλέψει στην Ε.Ε; Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης μέσα από την υπηρεσία που δουλεύετε;

Κ.Φ. Δεν θα μπορούσα παρά να το προτείνω με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Για μένα ήταν και συνεχίζει να είναι μια άριστη επιλογή και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου κάπου αλλού να κάνω κάτι άλλο. Όταν κανείς εργάζεται για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία ευρωπαϊκής κλίμακας, και να συμβάλλει με την εργασία του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και σε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί να εργαστείτε για μια εταιρεία όταν μπορείτε να εργαστείτε για 28 χώρες– εκεί πια νιώθεις τον παλμό της Ευρώπης (!) – και σε πολλούς τομείς και ειδικότητες! Η εργασία στα όργανα της Ε.Ε. προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο παροχών και αξιόλογες δυνατότητες σταδιοδρομίας. Η υπηρεσία μας ενθαρρύνει την κινητικότητα και τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

Α.Π. Φανταζόμαστε ότι το εργασιακό σας περιβάλλον είναι πολυπολιτισμικό. Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας; Σε ποια γλώσσα επικοινωνείτε;

Κ.Φ. Το εργασιακό μου περιβάλλον είναι πράγματι πολυπολιτισμικό – αυτή είναι η Ευρώπη! Αυτή η πολυμορφία για μένα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, και απόλυτα υγιής. Δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, το αντίθετο θα έλεγα. Οι συνάδελφοι είναι ανοικτοί σε διαφορετικές κουλτούρες και απόψεις. Και τι γλώσσα μιλάμε; Στους διαδρόμους ακούει κανείς τα πάντα, και είναι απείρως διασκεδαστικό να βλέπεις με τι ευκολία και εκπληκτική άνεση μερικοί συνάδελφοι πηδάνε από γλώσσα σε γλώσσα μέσα στην κουβέντα! Αλλά στη δουλειά μας, τουλάχιστον στις Διευθύνσεις που έχω δουλέψει εγώ μέχρι τώρα, σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον Αγγλικά, και μερικές φορές Γαλλικά.

Α.Π. Πόσο δυνατή είναι η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη στην καρδιά της Ευρώπης;

Κ.Φ. Πιστεύω ότι η ταυτότητά μας ως Ευρωπαίων πολιτών διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα και συνεχώς δυναμώνει στην καρδιά της Ευρώπης. Έχουμε προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν εργαζόμαστε από κοινού, πολίτες από κάθε κράτος μέλος και οι εκπρόσωποί μας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το δυναμικό που προσφέρει μια ενωμένη Ευρώπη. Δίνοντας την ανάλογη έμφαση στην κοινωνική διάσταση των πολιτικών σε διαφόρους τομείς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τις προκλήσεις που δημιουργεί ο σημερινός κόσμος και να επιτύχουμε το στόχο της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, την κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευημερία των πολιτών της. Να σας θυμίσω πως σε ένδειξη της βούλησης των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στους Ευρωπαίους πολίτες, το 2013 ήταν το «Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών». Αυτή ήταν μια πολύ καλή «ευκαιρία να ακούσουμε και να μάθουμε πως μπορούμε να κτίσουμε μαζί την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος» oπως είπε η κυρία Reding, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ ακούει τους πολίτες της μέσω για παράδειγμα δημοσίων διαβουλεύσεων. Ο δικτυακός τόπος «Η φωνή σας στην Ευρώπη» είναι το ενιαίο σημείο πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα διαβουλεύσεων, συζητήσεων και άλλων εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν στους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Α.Π. Πως αισθάνεστε σαν Ελληνίδα σήμερα με τις παρούσες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα; Έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση από τους συναδέλφους σας;

Κ.Φ. Θλίβουν όλους μας οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και κοινωνικές προκλήσεις στη χώρα. Μου έχει τύχει αρκετές φορές να συζητήσω το θέμα με συναδέλφους που αναγνωρίζουν τη τρομερή προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να γυρίσει σελίδα και εκτιμούν απόλυτα την αποφασιστικότητα του λαού. Δεν φτάνει όμως όπως λένε για να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες να παρακολουθούμε τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες, πρέπει να υπάρξει συνάμα αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την έναρξη της Ελληνικής προεδρίας, είπε ότι ελπίζει και πιστεύει ότι η Ελληνική Προεδρία θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο σε θέση να λύσει τα προβλήματά της με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά είναι επίσης σε θέση να κάνει μια σημαντική συμβολή στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Συνέχισε, λέγοντας πως με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση, η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία της σε τόσα πολλά προβλήματα, από τα Βαλκάνια μέχρι τη θαλάσσια πολιτική, τα οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα από ότι τα περισσότερα από τα άλλα κράτη μέλη.

Α.Π. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας; Στον εργασιακό σας χώρο ποια είναι η αντιμετώπιση των συναδέλφων σας;

Κ.Φ. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να παλέψουμε ενάντια σε δυσκολίες. Η σκληρή δουλειά και οι προσπάθειες του λαού μας αποδίδουν ήδη καρπούς. Και αυτή είναι η αίσθηση, που έχουν επίσης και οι συνάδελφοί μου. Πιστεύω ότι με την Ελληνική Προεδρία η Ελλάδα θα παρουσιάσει μία εικόνα πολύ πιο δυνατή, που ενδέχεται να βοηθήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τουριστών, αλλά και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου.

Α.Π. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή προσωπικού;

Κ.Φ. Τα όργανα της Ε.Ε. απασχολούν 40.000 άτομα με διαφορετικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, ως μόνιμους υπαλλήλους ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Το μόνιμο προσωπικό επιλέγεται μέσω γενικών διαγωνισμών (που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)) οι οποίοι δεν στοχεύουν στην κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων αλλά στην κατάρτιση εφεδρικού πίνακα επιτυχόντων από τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις.

Οι γενικοί διαγωνισμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα και ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο EPSO.
Περισσότερες πληροφορίες http://europa.eu/epso/discover/types_employment/index_en.htm και http://ec.europa.eu/civil_service/job/official/index_el.htm.

Απόσπασμα από τη σχετική ιστοσελίδα

«…Για να επιτύχετε την πρόσληψη σε οποιοδήποτε επίπεδο θα χρειαστεί να δείξετε ότι διαθέτετε ικανότητες, γνώσεις, πρωτοβουλία και κίνητρο. Φυσικά, για να επιτραπεί η συμμετοχή σας στη διαδικασία επιλογής, θα πρέπει πρώτα-πρώτα να ικανοποιείτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας (προσόντα, επαγγελματική πείρα, κ.τ.λ.) ενός συγκεκριμένου διαγωνισμού, όπως δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα.

Οι απαιτήσεις είναι πάντα ίσες ή ανώτερες από τα ελάχιστα απαιτούμενα πρότυπα επιλεξιμότητας για τις ομάδες των «βοηθών» και των «διοικητικών υπαλλήλων», τα οποία ορίζονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης (Άρθρο 5(3) http://ec.europa.eu/wel/images/doc_icons/f_pdf_16.gif). Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. (αν και μπορούν να γίνουν ειδικές εξαιρέσεις για την προπαρασκευή μιας διεύρυνσης της Ε.Ε.), να είστε εντάξει από στρατολογική άποψη, να είστε σωματικά ικανός για την εκτέλεση των καθηκόντων σας, να υποβάλετε κατάλληλες συστάσεις για το χαρακτήρα σας και να γνωρίζετε άριστα μία από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και ικανοποιητικά μία δεύτερη.

Οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν κατά κανόνα δύο στάδια, ένα γραπτό και ένα προφορικό. Οι υποψήφιοι μετέχουν σε γραπτές δοκιμασίες των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δοκιμασίες για την αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων, της κατανόησης κειμένων και της ευχέρειας στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Όσοι επιτύχουν σ΄αυτό το πρώτο στάδιο, καλούνται στη συνέχεια σε συνέντευξη ενώπιον κριτικής επιτροπής. Στον δικτυακό τόπο της EPSO θα βρείτε το πρόγραμμα των διαγωνισμών που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, καθώς και παραδείγματα των δοκιμασιών.

Σημειωτέον ότι μπορούν επίσης να προκηρυχθούν ειδικοί διαγωνισμοί για θέσεις μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών….»

Α.Π. Ανταποκρίνονται οι αποδοχές σας με το παραγόμενο έργο;

Κ.Φ. Οι αποδοχές που προσφέρονται από τον εργοδότη μου είναι ικανοποιητικές, σύμφωνα με τις προσδοκίες μου, και ανάλογες του έργου που επιτελώ και του επιπέδου ευθύνης που έχω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποδοχές και τις παροχές, αλλά και με τη σταδιοδρομία, τις προσλήψεις, τις προαγωγές, συμβουλευθείτε τους Κανονισμούς Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Α.Π. Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε αυτό το επάγγελμα;

Κ.Φ. Θα έλεγα η πίεση χρόνου που είναι μάλλον συνήθης στο εργασιακό μας περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσκολίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχω κληθεί να συγκεντρώσω γρήγορα πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα, να αναλύσω τάχιστα την κατάσταση και να προτείνω στην ιεραρχία μου την γραμμή αντιμετώπισης και έτσι να τούς βοηθήσω να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Για μένα αυτό προσθέτει στον ενθουσιασμό μου στην εργασίας και δεν συνιστά απαραίτητα μια δυσκολία, αλλά είναι σίγουρα μια πρόκληση την οποία και επικροτώ!

Α.Π. Με ποια κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις της Ε.Ε; Ποιοι τις παίρνουν;

Κ.Φ. Για τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε. ακολουθείται κατά κανόνα η λεγόμενη «διαδικασία συναπόφασης». Αυτό σημαίνει ότι οι προτεινόμενοι νόμοι πρέπει να εγκριθούν τόσο από το άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε.).

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλεύτητε την ιστοσελίδα όπου υπάρχει και σχετικό βίντεο: http://europa.eu/eu-law/decision-making/procedures/index_el.htm

Α.Π. Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή των Ευρωπαίων;

Κ.Φ. Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν σήμερα τη ζωή 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών! Αυτό είναι δεδομένο. Μάλιστα η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί μαζί μου και πιστεύει πως η καθημερινή τους ζωή επηρεάζεται θετικά από τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Οι σχετικές αποφάσεις που έχουν λοιπόν άμεσες συνέπειες για τη ζωή όλων μας πρέπει να λαμβάνονται αν μη τι άλλο με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Είναι δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με την προετοιμασία και την όλη διαδικασία για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Υπάρχει σχετική ιστοσελίδα όπου μπορείτε να βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες http://ec.europa.eu/transparency/index_el.htm

Επιτρέψτε μου να σας δώσω αυτό το απόσπασμα

«…Ως Ευρωπαίοι πολίτες, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε πώς προετοιμάζουν τα ευρωπαϊκά όργανα τις αποφάσεις αυτές, ποιοι συμμετέχουν στην προετοιμασία τους, ποιοι λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., και ποια έγγραφα τηρούνται ή συντάσσονται για την εκπόνηση και θέσπιση των νομικών πράξεων. Επίσης, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα αυτά, και μπορείτε να κάνετε γνωστές τις απόψεις σας άμεσα ή έμμεσα, μέσω εκπροσώπου σας. Η ιστοσελίδα αυτή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο, παρέχοντάς σας άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες που σας βοηθούν να ενημερώνεστε και να προετοιμάζεστε καλύτερα, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, να ασκείτε τα δικαιώματά σας και να παίζετε ενεργό ρόλο, ως Ευρωπαίος πολίτης. …«

Top