Μεσόγειος: ένας υγρός τάφος για χιλιάδες μετανάστες?

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Ιουν• 27•22

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από χίλιοι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημες καταγραφές. «Ανεξάρτητα από τα εμπόδια, όσο ψηλούς φράχτες και να χτίζει η Ευρώπη, οι καταστροφικές συγκρούσεις και οι κρίσεις θα εξακολουθούν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους», σημειώνουν. «Επτακόσιοι θάνατοι σε μία ημέρα μπορούν να συγκριθούν μόνο με στοιχεία από εμπόλεμη ζώνη

«Ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο θάλασσα. Υπεύθυνες είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές», τονίζει ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία, Loris De Filippi.

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει η ίδια δικές της επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα και καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να λάβουν επειγόντως μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν ακόμα περισσότεροι θάνατοι.

«Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη οδηγεί χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν προστασία προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους και κρίσεις να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να πεθάνουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Οι ζωές αυτές πρέπει να σωθούν τώρα.

Οι αλλεπάλληλες πολύνεκρες βυθίσεις δουλεμπορικών έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάληψη δράσης.

Την τελευταία εβδομάδα χίλιοι άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Είναι περίπου ο αριθμός εκείνων που πέθαναν στον Τιτανικό και 31 φορές περισσότεροι από εκείνους που σκοτώθηκαν στο Kόστα Κονκόρντια. Είναι μια τραγωδία που θα είχε αποτραπεί, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα κάτω από τα μάτια όλων μας. Η Ευρώπη δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να την αντιμετωπίσει. Γι” αυτό το λόγο, πρόκειται να ξεκινήσουμε δικές μας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να σώσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές», αναφέρει ο De Filippi.

«Μόνο η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων προστασίας στην Ευρώπη θα αποτρέψει στην πραγματικότητα χιλιάδες επιπλέον θανάτους. Αλλά ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ξεκινώντας τον Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station) θα ξεκινήσουν θαλάσσιες επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, παρέμβαση που θα ενισχυθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η έκτακτη αυτή παρέμβαση θα αναπτυχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χρειαστεί να διασωθούν εντός της Μεσογείου.

«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Tα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αρχές, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί, με την περίοδο αιχμής, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μπροστά μας». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και τις νόμιμες διαδρομές προσέγγισης της Ευρώπης, να ενεργοποιήσουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και να καταρτίσουν πλάνα έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για όσους αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

 

Ο τερματισμός της λειτουργίας της επιχείρησης διάσωσης «Mare Nostrum» αποτελεί σοβαρό λάθος. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, και μάλιστα με προληπτική περιπολία όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις ακτές της Λιβύης. Τα σημερινά μέσα είναι προφανώς περιορισμένα. Η τραγωδία αυτή ίσως να βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι υποχρέωση και αίτημα όλων μας.

Οι Έλληνες γνωρίζουν από φτώχεια και προσφυγιά. Και όπως δείχνουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης , της Χίου και της Γαύδου δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά και τη συμπόνοια τους

 

Top