Αποχαιρετισμοί……
Βιρβίλη Δήμητρα- Β1
Το περιοδικό μας δεν εκδόθηκε τα έτη 2020,2021 και 2022 λόγω της πανδημίας έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε μια τιμητική αναφορά σε σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, τεχνών, του αθλητισμού που έφυγαν από τη ζωή από το Μάρτιο 2019 και μετά και άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα μας αλλά και διεθνώς .
Σημαντικές απώλειες 2019
Ο Θάνος Μικρούτσικος , σημαντικός συνθέτης και πιανίστας, ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά και πολιτιστικά,ο Γιάννης Σπανός διάσημος συνθέτης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ερμηνευτής και μέλος του ροκ συγκροτήματος «Τερμίτες», ο Φάνης Κακριδής πανεπιστημιακός καθηγητής κλασικής φιλολογίας,ο Νάνος Βαλαωρίτης ποιητής και θεωρητικός της λογοτεχνίας, ο Γιάννης Μπεχράκης βραβευμένος φωτορεπόρτερ που κατέγραψε πολλούς πολέμους αλλά και την προσφυγική κρίση, ο Γιάννης Σπάθας βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας και μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates, ο Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο διάσημος «πρόεδρος», ο γλύπτης Takisδιεθνής εικαστικός που έβαλε τον ηλεκτρομαγνητισμό στις αίθουσες τέχνης, η Σοφία Κοκοσαλάκη σχεδιάστρια μόδας υψηλής ραπτικής διεθνώς γνωστή, ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ο Ιταλός σκηνοθέτης του κλασσικού αριστουργήματος «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και από τους πιο δημοφιλείς σκηνοθέτες στον κόσμο.
———————————————————————————————————————————–
Απώλειες το 2020
Δήμος Τσοκαναρίδης/Β1
Η σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Γιάννης Τσεκλένης, πρωτοπόρος Έλληνας σχεδιαστής, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, η συγγραφέας Άλκη Ζέη τα βιβλία της οποίας έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες του κόσμου , ο αντιστασιακός και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος ,ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς, ο προπονητής Νίκος Αλέφαντος , ο αγαπημένος ρεμπέτης Αγάθωνας
Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του “Νέου Κύματος”, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ψαριανός που ερμήνευσε τα τραγούδια του “Μεγάλου Ερωτικού” του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρυ Νταντωνάκη, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου που έγινε γνωστή από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν . Θλίψη σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα, σε ηλικία 60 ετών, στις 25 Νοεμβρίου. Ο Σερ Σον Κόνερι,ο ηθοποιός από τη Σκοτία ήταν ο διασημότερος Τζέιμς Μποντ και κανείς δεν κατάφερε να επισκιάσει την παρουσία του.
Ο διάσημος ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας αλλά και ο θάνατος του πρωταθλητή του NBA Κόμπι Μπράιαντ προκάλεσε θλίψη σε όλον τον κόσμο .
——————————————————————————————————————————————————————
Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη
Στέλιος Γιαννακουλόπουλος- Α4
Η Αγγελική Ζέη, ή Άλκη Ζέη, όπως ήταν γνωστή, γεννήθηκε το 1923 και απεβίωσε το 2020. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Σάμο. Σε μικρή ηλικία ήταν φίλη της Ζωρζ Σαρή.
Ήταν επίσης ανηψιά της Διδώς Σωτηρίου. Όπως και η προαναφερθείσα είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ. Είχε σπουδάσει φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στην δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.
Παντρεύτηκε τον Γιώργο Σεβαστίκογλου. Όταν η Ζέη προσπάθησε να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Τασκένδη το 1948 εξορίστηκε στην Χίο λόγω των πεποιθήσεών της. Από την Ελλάδα έφυγε το 1967 και επέστρεψε στο τέλος της δικτατορίας.
Όσον αφορά το λογοτεχνικό της έργο, το πρώτο της και αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ήταν το « καπλάνι της βιτρίνας», ενώ ένα άλλο σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα της είναι «ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Ακολούθησαν «ο θείος Πλάτων», «αρβυλάκια και γόβες», «κοντά στις ράγες», «τα παπουτσάκια του Αννίβα». Το βιβλίο της «η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» κέρδισε βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ενώ η ίδια έχει κάνει πολλές μεταφράσεις βιβλίων από τα Ρώσικα, τα ιταλικά και τα γαλλικά.
Τον Ιούνιο 2020 ιδρύθηκε στη Σάμο το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας <<Άλκη Ζέη>> αποτίνοντας φόρο τιμής στη διεθνούς φήμης συγγραφέα . Δημιουργήθηκε από την συνεργασία της ΑΡΣΙΣ, της Unicef και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδρυμα έχει ως στόχο να εξαλείψει τα σύνορα μεταξύ των κοινοτήτων. Προσφέρει εκπαίδευση, σχολική στήριξη, δημιουργική απασχόληση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Έχει τιμήσει το σχολείο μας παρακολουθώντας στο Κατράκειο Θέατρο την σχολική παράσταση της θεατρικής μας ομάδας «Αγγέλα» έργο του συζύγου της Γιώργου Σεβαστίκογλου.
(Η φωτογραφία αφορά συνέντευξη μαθητριών του σχολείου μας από τη συγγραφέα το 2007)
– Αχ, να πηγαίναμε σχολείο… λέω δυνατά, αλλά η Μυρτώ κάνει πως δεν ακούει. Τότε είπα ακόμα πιο δυνατά:
– ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;
– ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ, απάντησε εκείνη κάτω από τα σκεπάσματα.
Αυτά δεν ήταν β υ ζ α ν τ ι ν ά, αλλά μια δική μας γλώσσα, που μόνο οι δυο μας την καταλαβαίναμε. ΕΥ-ΠΟ, θα πει πολύ ευχαριστημένη. ΛΥ-ΠΟ, πολύ λυπημένη. Αν δεν το ρωτούσαμε κάθε βράδυ η μια στην άλλη, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ξέρω γιατί, τις Κυριακές, σχεδόν πάντα, απαντούσαμε ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ.
Να ’χα τώρα φτερά σαν του Ίκαρου, θα μπορούσα να πέταγα από χώρα σε χώρα και να ρώταγα όλα τα παιδιά του κόσμου: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;
Το καπλάνι της Βιτρίνας | Άλκη Ζέη 1963
—————————————————————————————————————————————————————-
Απώλειες 2021
Βλαζάκη Σάντυ/Β1
Μια από τις πιο σημαντικές απώλειες του 2021 είναι αναμφισβήτητα εκείνη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ενώ οι συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.
Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής.
Ο δημοφιλής τράπερ Mad Clip, η Φώφη Γεννηματά Προέδρος του ΚΙ.ΝΑΛ, ο σημαντικός ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο Pierre Cardin, σχεδιαστής μόδας
——————————————————————————————————————————————————————
Απώλειες 2022
Συμεωνίδου Ελένη- Β1
Ο μουσικός Βαγγέλης Παπαθανασίου επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Μάλιστα, βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982.
Ο γνωστός κι αγαπητός τραγουδιστής Δάκης, οι εμβληματικές ηθοποιοί Ντίνα Κώνστα και Μίνα Αδαμάκη , ο μουσικός Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο θεατράνθρωπος Κώστας Καζάκος, η ταλαντούχα ηθοποιός Ειρήνη Παππά , η αγαπημένη Μάρθα Καραγιάννη, ο θρυλικός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκκοτας,ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης ενώ συγκινητική ήταν η κίνησή του να πουληθούν τα μετάλλια του για φιλανθρωπικό σκοπό.
Ο Πελέ ,ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που θεωρήθηκε ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών!!
Ο Διονύσης Σιμόπουλος διεθνούς φήμης αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Πλανητάριου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, μοναδικός δάσκαλος και αφηγητής ο οποίος εκδημοκράτισε χωρίς να εκλαϊκεύσει την αστροφυσική. Ο χαμός του έφερε την αίσθηση μιας σχεδόν προσωπικής απώλειας για το κοινό καθώς ήταν ο επιστήμονας που δεν ασχολήθηκε με την ακαδημαϊκή ελίτ αλλά οδήγησε τον απλό πολίτη στο σύμπαν
Ο αθλητικογράφος Γιάννης Διακογιάννης που όλοι θυμόμαστε το τραγούδι « πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή » από πολλούς θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και στο ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος αναμετάδοσης των αγώνων, καθώς κι η γλαφυρότητά του….
Κυρίες, Δεσποινίδες και Κύριοι καλησπέρα σας!
——————————————————————————————————————————————————————
Απώλειες του σχολείου μας
Η σχολική κοινότητα του 5ου ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ με οδύνη αποχαιρέτησε δύο εκπαιδευτικούς και έναν μαθητή μας . Πρόκειται για τους μαθηματικούς μας Δημήτριο Μορέλλα που μας άφησε το Μάρτιο του 2021 και το Γιώργο Αναστασιάδη που «έφυγε» τον Ιούλιο του 2022.
Και οι δύο προσέφεραν μεγάλο παιδαγωγικό έργο ενώ η μνήμη τους δεν θα σβήσει ποτέ όπως συμβαίνει με όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους.
Από την άλλη πλευρά ο αδόκητος και άδικος χαμός του Δημήτρη Συρίγου το Σεπτέμβριο του 2021 συγκλόνισε και πίκρανε ιδιαίτερα όλους τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του ενώ η σκέψη μας είναι συνέχεια μαζί του αλλά και στην οικογένειά του…
—————————————————————————————————————————————————————-
Στην μνήμη του Δημήτρη Συρίγου
Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου του 2021, ο χρόνος πάγωσε για τον Δημήτρη.
Ένας κόκκινος σηματοδότης παραβιάστηκε και όλα έσβησαν…
Ο αγαπημένος φίλος και συμμαθητής μας είχε, πλέον, αλλάξει κατοικία. Βρίσκει πνοή μέσα στις ψυχές μας και όσο τον θυμόμαστε θα παραμένει ζωντανός.
Ο Δημήτρης υπήρξε ιδιαίτερα αστείος. Σκοπός του; Να μας κάνει να γελάμε, σαν και αυτόν. Βρισκόταν πάντα κοντά στους φίλους του. Μας προστάτευε και μας αγαπούσε σαν παιδιά του. Η φιλία τού έδινε ζωή. Ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τον καθένα από εμάς.
Φαίνεται, πως εμείς, οι φίλοι του και οικογένειά του, ήμασταν πάνω ακόμα και από τον εαυτό του. Σε αντίθεση με τις χειρωνακτικές εργασίες, τα μαθήματα δεν τον ενέπνεαν. Τα χέρια του έπιαναν και πολύ μάλιστα. Είχε πάρει το χάρισμα από τον πατέρα του. Το πιο σημαντικό; Ήταν καλό παιδί. Μοναδικό του όπλο τα πυρά αγάπης που χρησιμοποιούσε καθημερινά.
Αυτός ήταν ο Δημήτρης. Ένα ακόμη παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ. Θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα. Να χαμογελάει φωτίζοντας τις καρδιές μας.
Αντίο Μίμη…
Οι φίλοι σου…
Γιάννης Ρίτσος : “Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους”
Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους,
τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους
την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει
σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο. Πάντα εκεί –
Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένεμα και πλάτεμα
σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή
καταμεσής καλοκαιριού, στα ερημικά χωράφια.
Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι
κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο
και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο
που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ΄τη στέρηση
μα απ’ την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,
είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι.
Κάποτε, μες στο βράδυ της άνοιξης, ένα παιδί σηκώνεται και φεύγει ανεξήγητα
χωρίς κανείς να το μαλώσει’ σηκώνεται αργά, απροειδοποίητα,
εκεί που καθόταν ήσυχα στο χώμα
κι η θέση του στο χώμα μένει ζεστή
και το σχήμα της στάσης του αχνίζει ακόμη στο δροσερόν αέρα
σχηματίζοντας ένα άλλο παιδί από υπόλευκη ζέστα. Τότε ολόγυρα
μαζεύονται, σα γύρω από μιαν άσπρη φωτιά, τα μικρά πρόβατα
να ζεσταθούνε’ και λίγο πιο πέρα
ένα ψηλό, ολομόναχο, άσπρο άλογο
φέγγοντας όλο κάτω απ΄ την αστροφεγγιά
κλαίει με μεγάλα, κατάφωτα δάκρυα, κρατώντας ολόρθο το κεφάλι του.
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το ποίημα “Σχήμα Απουσίας” και πρωτοδημοσιεύθηκε στην ποιητική συλλογή “Υδρία” του 1957.
Κουμπής Κυριάκος Β5