Συναισθηματική πείνα: τί είναι και πώς μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει…

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 28•24

συναισθηματικη πεινα

Σας έχει τύχει ποτέ να βρίσκεται τον εαυτό σας μπροστά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι, όπου φυλάσσονται τρόφιμα όταν αισθάνεστε στρες ή άγχος; Αυτό οφείλεται στην ανάγκη του οργανισμού να καταναλώσει συναισθηματικά. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με το συναισθηματικό φαγητό.

Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό;

Το συναισθηματικό φαγητό αποτελεί η σύνδεση μιας κατάστασης, είτε αυτή είναι θετική, είτε αυτή είναι αρνητική  με την ανάγκη να φας για να εκτονωθείς χωρίς όμως να πείνας στην πραγματικότητα (βιολογική πείνα).

Γιατί όμως ο οργανισμός επιλέγει να καταναλώσει φαγητό και όχι κάτι άλλο;

Το φαγητό συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματά μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση τροφής οδηγεί στην απελευθέρωση διάφορων ουσιών στον οργανισμό μας, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα. Τέτοιες ουσίες είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, και η κορτιζόνη.

Γιατί λοιπόν κάποιος τρώει χωρίς να πεινάει;

Σε αυτό το ερώτημα μπορούν να υπάρξουν διάφορες απαντήσεις. Κάποιος μπορεί απλά να βαριέται ή να έχει λιγούρες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να είναι στεναχωρημένος, στρεσαρισμένος ή να μην έχει κοιμηθεί, όσο θα έπρεπε.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να σταματήσει να είναι θύμα της συναισθηματικής πείνας;

-        Απασχολήστε κάπως αλλιώς τον εγκέφαλό σας: δείτε κάποια ταινία, ή διαβάστε κάποιο βιβλίο που σας αρέσει.

-        Ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα, πηγαίνετε κάποια βόλτα ή για τρέξιμο.

-        Προσπαθήστε να μην απομονώνεστε. Αντίθετα, πάρτε τηλέφωνο κάποιον φίλο σας ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας.

-        Ακόμη μια εύκολη διάκριση μεταξύ της συναισθηματικής και της βιολογικής πείνας από τον ίδιο τον οργανισμό μπορεί να γίνει αν θέσουμε εμείς οι ίδιοι μια πιο θρεπτική και υγιεινή διατροφή.

ΠΗΓΕΣ:

https://abakirtzi.gr/gunaikes/synesthimatiki-pina-ti-ine-ke-pos-antimetopizete/

https://diaitologos.com/diaita/sinaisthimatiko-fagito/

 Κάτρα Ανδρουλάκη-Β3

 Συναισθηματική πείνα : Πατατάκια αντί για αντικαταθλιπτικά

Τρώμε με την προσδοκία ότι η τροφή θα μας παρηγορήσει, αλλά βαθμιαία μας προσθέτει ενοχές και ντροπή…

Η συναισθηματική πείνα είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και συγκεκριμένα νέους.  Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για  την περιγραφή  της κατανάλωσης  τροφής ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων ενός ανθρώπου και  εμφανίζεται με  ποικίλες μορφές.

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους  είναι η έντονη κατανάλωση φαγητού λόγω έλλειψης αγάπης και στοργής. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές διότι πολλοί γονείς λόγω του πολύωρου φόρτου εργασίας παραμελούν τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι αποξενώνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον και κλείνονται στους εαυτούς τους,  προσπαθώντας να αποκαταστήσουν το κενό που αισθάνονται τρώγοντας. Ακόμα, ένας σημαντικός λόγος για τη δημιουργία της κατάστασης αυτής είναι η ερωτική απογοήτευση των νέων, η οποία επιφέρει αρνητικές επιδράσεις. Μετά από έναν χωρισμό οι νέοι άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς, απώλειας και αποτυχίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή τους στην τροφή.

Η φυσιολογική ή ομοιοστατική πείνα είναι ένα μηχανισμός που μας θυμίζει ένα αυτοκίνητο που έχει ξεμείνει από καύσιμα και χρειάζεται ανεφοδιασμό. Η συναισθηματική πείνα αντίθετα, δεν καθοδηγείται από κανένα ενεργειακό έλλειμμα, αλλά χρησιμοποιεί συναισθηματικά ερεθίσματα για να επισκιάσει τα βιολογικά σήματα πείνας ή κορεσμού.

Τα μηνύματα που οδηγούν σε πρόσληψη τροφής δε σχετίζονται με την αίσθηση του κορεσμού, αλλά την ανάγκη του ατόμου να διαχειριστεί τα βιώματα που βιώνει…

Όσο πιο έντονη είναι η συναισθηματική κατάσταση, τόσο πιο έντονη γίνεται η ανάγκη να καταφύγουμε στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης, διαφυγής ή παρηγοριάς. Δυσλειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Τρώμε με την προσδοκία ότι η τροφή θα μας παρηγορήσει.

Η λήψη τροφής συχνά υποκαθιστά τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού σκευάσματος και λειτουργεί ως μηχανισμός ανταμοιβής του ατόμου (μηχανισμός που έχει αναπτυχθεί σε πολλές περιπτώσεις από τη βρεφική ηλικία…).

Τρώγοντας συναισθηματικά δεν καταλαβαίνουμε αυτό που τρώμε και σταματάμε συνήθως μόνο από δυσφορία…

Η συναισθηματική πείνα συνδέεται με την παχυσαρκία και το άτομο χρειάζεται τόσο τη βοήθεια του ειδικού, όσο και τη στήριξη του περιβάλλοντος.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στη συναισθηματική πείνα, ίσως γιατί οι άνδρες έχουν άλλες διεξόδους εκτόνωσης, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο λιγότερο αθλείται ή κινείται το άτομο.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου, η ενασχόληση με άλλους τρόπους εκτόνωσης, όπως ο χορός, η άθληση, η επικοινωνία με φίλους, ακόμη και η αποφυγή ανθυγιεινών σνακ με πολλές θερμίδες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βοηθητικές στρατηγικές.

download

 Πηγή:

ΦΑΡΚΑΣ ΧΑΟΥΑΡΝΤ: Δώστε τέλος στη συναισθηματική πείνα (Εκδόσεις Ιανός)

Κωνσταντίνου Ειρήνη- Μαρσελίνο Κατερίνα / Γ6

Top