Το γυαλί … έσπασε…

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 28•24

αρχείο λήψης (1)

Λουκέτο μπαίνει στο εργοστάσιο της «Γιούλα» στο Αιγάλεω με συνέπεια να παύει  και ο κλάδος υαλουργίας στη χώρα μας…

Κατεβάζει ρολά το εργοστάσιο της εταιρείας Γιούλα στο Αιγάλεω, μετά από 77 χρόνια λειτουργίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους χθες το πρωί και μέσα σε μια μόλις ώρα ολόκληρη η παραγωγή του εργοστασίου σταμάτησε, με τους ίδιους να μιλούν για ένα ξαφνικό θάνατο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ η διοίκηση της εταιρείας «για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.»

«Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η υαλουργία Γιούλα, η οποία ιδρύθηκε το 1947, πέρασε στα χέρια του πορτογαλικού ομίλου BA Vidro το 2016 έναντι 500 εκατ. ευρώ.

Και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει οριστικά «λουκέτο» και στον κλάδο υαλουργίας της Ελλάδας, καθώς η «Γιούλα» ήταν ο μοναδικός παραγωγός προϊόντων γυάλινης συσκευασίας στη χώρα μας. Πρόκειται, δε, για το τρίτο «λουκέτο» εργοστασίου πολυεθνικής μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, καθώς προηγήθηκαν στις αρχές του 2023 αυτά της Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας και της Tupperware στη Θήβα το περασμένο φθινόπωρο.

Ο κλάδος της υαλουργίας υπέστη παγκοσμίως ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου του προέρχεται από τις πωλήσεις σε εταιρείες του κλάδου των ποτών (ζυθοποιίες, οινοποιίες, εταιρείες αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών), που με τη σειρά τους κατέγραψαν μεγάλη μείωση των πωλήσεών τους λόγω των περιορισμών στη λειτουργία της εστίασης

Η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται τη μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με τα τεράστια κόστη αποθήκευσης ..

Η ξαφνική αυτή απόφαση όμως οδηγεί σε ανεργία 300 εργαζόμενους (οι περισσότεροι μάλιστα δούλευαν πάνω από 20 χρόνια στην επιχείρηση) χωρίς να προβλέπεται καμία απολύτως πρόνοια για αυτούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σέβη Ζαφείρη – Α4

Top