ENA ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το σχολείο Summerhill είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό σχολείο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1921 από τον Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νηλ ο οποίος πίστευε ότι η ευτυχία του παιδιού πρέπει να είναι η κυρίαρχη παράμετρος στις αποφάσεις σχετικά με την ανατροφή του, και ότι αυτή η ευτυχία πηγάζει από το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας. .Το σχολείο αυτό αποτέλεσε και μέρος ενός πειράματος παιδαγωγικής ψυχολογίας.

Στο μικρό αυτό σχολείο που λειτουργούσε σαν οικοτροφείο, φοιτούσαν στο σύνολο 70 μαθητές από τεσσάρων έως δεκαέξι ετών. Σήμερα, λειτουργεί ως Ανεξάρτητο Ολοήμερο Σχολείο και αποτελείται από 78 μαθητές.  

Ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι γνωστό το Summerhill είναι ότι τα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά, αντίθετα, το κάθε παιδί επιλέγει τα μαθήματα που επιθυμεί και εξελίσσονται καλύτερα, όταν δεν τους επιβάλλονται καταναγκασμοί. Την ώρα των μαθημάτων ή των γευμάτων δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν τηλεόραση, πράγμα που οδηγεί τα παιδιά, εξ αρχής, στην επιλογή μιας δραστηριότητας.

Όπως συμβαίνει σε κάθε σχολείο, έτσι και στο Summerhill υπάρχουν συγκρούσεις. Όμως, ο τρόπος που επιλύονται διαφέρει από τον συνηθισμένο. Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι με τις οποίες λύνονται τα προβλήματα: οι διαμεσολαβητές και το δικαστήριο. Οι διαμεσολαβητές είναι παλαιά μέλη του σχολείου, τα οποία έχουν εκλεγεί ως επιτροπή για την επίλυση των συγκρούσεων. Το θιγόμενο άτομο απευθύνεται σε έναν διαμεσολαβητή για να το βοηθήσει. Συνήθως, ο ρόλος του διαμεσολαβητή αρκείται στην προειδοποίηση του θύτη να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα, αλλά πολλές φορές απαιτείται και πιο ενεργός δράση. Αν, ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές δεν λειτουργήσουν, τότε το θέμα τίθεται στη σχολική συνέλευση. Ακόμα, εάν κάποιο παιδί αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα από άλλα παιδιά, τότε του ανατίθεται ένας «ειδικός μεσολαβητής», ο οποίος ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του συγκεκριμένου μαθητή.

Πηγές: wikipedia.org , maxmag.gr, offinepost.gr

Πέτρου Μαρία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης